Terug naar nieuwsoverzicht

Overnames en investeringen in jonge markt voor autonome veldrobots

De autonome spuitmachine Orchard GUSS. John Deere ging dit jaar een joint venture aan met GUSS Automation, een pionier op het gebied van semi-autonome boomgaard- en wijngaardspuiten.– Foto: GUSS Automation

De eerste tekenen van overnames en investeringen zijn zichtbaar in de nog jonge markt voor autonome veldrobots. Machinefabrikanten willen een stukje meepakken van de technologie en kennis, zodat zij autonome voertuigen op de markt kunnen brengen.

De ontwikkeling van autonome veldrobots gaat sneller dan ooit. Dat komt onder meer door het tekort aan arbeidskrachten, de toegenomen druk op de inzet van meststoffen en chemische gewasbeschermingsmiddelen én de bereidheid van boeren om autonome oplossingen toe te passen. Dit zet trekker- en machinefabrikanten ertoe aan om te investeren in autonome voertuigen.

Als Agco, CNH Industrial of John Deere de zoveelste start-up overneemt, hoor je dat meteen. Maar als je wat beter kijkt, zie je een verschuiving in de bedrijfsstrategie. Voorheen werden overnames regelmatig gedaan om technologie van de markt te halen of op zijn minst innovatie af te remmen om zo de andere activiteiten van de machinefabrikanten te beschermen. Het tij is echter gekeerd.

Tekst gaat verder onder de foto.

Wijngaardrobot VitiBot Bakus op vakbeurs Fira 2021 in Toulouse (Fr.). In juli 2022 nam Same Deutz-Fahr de Franse start-up over. - Foto: René Koerhuis

Wijngaardrobot VitiBot Bakus op vakbeurs Fira 2021 in Toulouse (Fr.). In juli 2022 nam Same Deutz-Fahr de Franse start-up over. – Foto: René Koerhuis

Focus op marktrijpe autonome voertuigen

Kijk naar CNH Industrial dat Raven Industries overnam. John Deere nam Blue River Technology over en meer recent Bear Flag Robotics. Ook John Deeres joint venture met GUSS Automation is een teken aan de wand. Deze overnames hebben al geleid tot commercieel beschikbare autonome voertuigen. Sommigen weten dat Raven eerder DOT Technology Corporation en Smart Ag heeft overgenomen om toegang te krijgen tot marktrijpe autonome oplossingen.

Ondertussen stellen ook andere trekkerfabrikanten hun stukje van de taart veilig om de boot niet te missen. Zo kocht Claas tweemaal aandelen in AgXeed en nam Same Deutz-Fahr (SDF) onlangs robotbouwer Vitibot over.

Tekst gaat verder onder de video

Sommige investeringen zijn tamelijk onopgemerkt gebleven, zoals de investering van Amazone in AgXeed. En nog maar kort geleden heeft machinefabrikant Maschio Gaspardo een meerderheidsaandeel verworven in de Italiaanse start-up Free Green Nature.

Tekst gaat verder onder de foto.

In november verwierf de Italiaanse machinefabrikant Maschio Gaspardo een meerderheidsaandeel in de Italiaanse startup Free Green Nature. - Foto: Free Green Nature

In november verwierf de Italiaanse machinefabrikant Maschio Gaspardo een meerderheidsaandeel in de Italiaanse startup Free Green Nature. – Foto: Free Green Nature

Niet elke innovatie overleeft op de veldrobotmarkt

Niet elke start-up of machinefabrikant slaagt erin zijn autonome voertuig verder te ontwikkelen en op de markt te brengen. Daar heb je immers enorme hoeveelheden kapitaal voor nodig. Machinefabrikant Schuitemaker stopte onlangs met de ontwikkeling van zijn Innovado-voerrobot, die voor het eerst in 2008 was te zien. En de Schuitmaker Innovado-voerrrobot zal zeker niet de laatste zijn.

Auteur: René Koerhuis

Lees ook: Lemken neemt aandeel in softwarebedrijf Track32

Gerelateerde tags: , ,

Je las zojuist één van je gratis Premium artikelen

Onbeperkt lezen op trekkeronline.nl?
WORD ABONNEE

En lees meteen verder

Al abonnee? Log dan hier in.

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Kverneland stapt in schoffeltechniek met overname BC Technique

Kverneland Group, onderdeel van Kubota Corporation, heeft per 31 januari 2023 schoffelmachinefabrikant BC Technique overgenomen.
Afbeelding artikel

Sveaverken verkoopt F100-stuursysteem via webshop

Via zijn webshop verkoopt de Zweedse leverancier Sveaverken twee versies van zijn F100-stuursysteem.
Afbeelding artikel

Holaras breidt met AgVantage UK uit naar Verenigd Koninkrijk

Het Britse AgVantage UK pakt het importeurschap van het complete aanbod Holaras-machines op voor het Verenigd Koninkrijk.
Beheer
WP Admin