fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

John Deere werkt samen met fabrikant van autonome spuitmachines

De Mini GUSS is een kleinere versie, ontworpen voor boomgaarden, wijngaarden en kleinfruit met een hogere dichtheid. - Foto: GUSS

John Deere is een joint venture aangegaan met GUSS Automation. GUSS (Global Unmanned Spray System) is een pionier op het gebied van semi-autonome boomgaard- en wijngaardspuiten.

GUSS, gevestigd in Californië, ontwikkelt en bouwt autonome boomgaardspuiten. John Deere zegt dat hoogwaardige gewassen als boom- en wijngaarden aanzienlijk meer waarde per hectare vertegenwoordigen dan granen of oliezaden. De drie belangrijkste categorieën hoogwaardige gewassen zijn vollegrondsteelten (groenten en meloenen), wijngaarden (druiven en andere bessen), en boomgaardgewassen (amandelen, citrusvruchten, olijven, appels etc.).

“Naarmate de vraag naar hoogwaardige gewassen toeneemt, zien wij mogelijkheden om telers te helpen productiever te zijn en tegelijkertijd oplossingen te bieden voor problemen als stijgende arbeidskosten en het vinden van geschoolde arbeidskrachten om landbouwmachines te bedienen”, zegt Chris Davison, directeur Small Tractor & HVC Production Systems bij John Deere. “Het GUSS-team heeft veel kennis van de teelt van hoogwaardige gewassen, sterke relaties met klanten en een bewezen staat van dienst in het inzetten van innovatieve technologie.”

Sneller en consistenter boom- en wijngaard besproeien

Meerdere GUSS-spuitmachines kunnen op afstand worden bediend door één persoon. Zo kunnen telers boom- en wijngaarden sneller en consistenter besproeien, hoeven ze minder middelen te gebruiken en besparen ze op productiekosten. De machines regelen ook de dosering en de snelheid van de spuitmachine over het hele veld en op variabel terrein met instelbare softwareparameters.

De GUSS-machines maken gebruik van een combinatie van gps, lichtdetectie, voertuigsensoren en software om boomgaarden zonder bestuurder te doorkruisen. De SelectSpray-functie kan worden gebruikt om de gewenste boom te detecteren en de specifieke hoeveelheid middel te sproeien die nodig is om deze goed te bedekken. Dit kan ongeacht de hoogte en het variabele terrein.

Tekst gaat verder onder de foto

De Orchard GUSS heeft een brandstoftank van 340  liter. Daarmee kun je 13 tot 14 uur werken. - Foto: GUSS

De Orchard GUSS heeft een brandstoftank van 340 liter. Daarmee kun je 13 tot 14 uur werken. – Foto: GUSS

Toegang tot John Deere-verkoopkanaal

Door middel van een joint venture krijgt GUSS toegang tot het John Deere-verkoopkanaal.

GUSS Automation is opgericht in 2018 en heeft ongeveer 35 fulltime werknemers. GUSS behoudt zijn werknemers, merknaam en handelsmerk en blijft op de huidige locatie. GUSS-werknemers, klanten en zakelijke partners zouden weinig verandering moeten merken in de dagelijkse activiteiten als gevolg van de joint venture, zei Deere.

Twee modellen: Orchard GUSS en Mini Guss

GUSS biedt twee modellen aan, de Orchard GUSS en de Mini GUSS. De Mini Guss is een kleinere versie, ontworpen voor boomgaarden met een hogere dichtheid, wijngaarden en bessen. Beide modellen zijn uitgerust met Cummins F3.8 173-pk Stage V-dieselmotoren. Ze zijn vierwielaangedreven, met vierwielbesturing voor betere manoeuvreerbaarheid. Beide modellen hebben een roestvrijstalen behuizing.

Auteur: Hugo Claver

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

‘Businesscase Ecorobotix ARA-spotsprayer klopt als een bus’

Met 90 nieuwe afleveringen alleen al dit voorjaar is de gedragen 6 meter brede Ecorobotix ARA-spotsprayer een ongekend succes in Nederland.
Afbeelding artikel

Twee Britse bedrijven ontwikkelen spotsprayer

De Britse bedrijven Techneat engineering en Tillet and Hague hebben een spotsprayer ontwikkeld voor het werken in uien, prei en wortelen.
Afbeelding artikel

John Deere en GUSS Automation presenteren autonome spuitrobot Electric GUSS

John Deere en GUSS Automation tonen Electric GUSS, de eerste autonome en volledig elektrisch aangedreven spuitrobot ter wereld.
Beheer
WP Admin