fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Hoe worden veld- en oogstrobots aangedreven?

De autonome robottrekker Karl van machinefabrikant Kuhn is een diesel-elektrisch aangedreven voertuig op rupsbanden. - Foto: Kuhn

Het is nog steeds vanzelfsprekend dat trekkers een dieseltank hebben. Maar hoe zit het met veld- en oogstrobots? Hoe worden deze machines aangedreven? Een overzicht en analyse.

Veld- en oogstrobots die min of meer trekkers vervangen en bodembewerkingen kunnen uitvoeren, worden meestal aangedreven door een dieselmotor. Voorbeelden hiervan zijn de AgroIntelli Robotti, AgXeed AgBot, Horsch RO G 500, Krone/Lemken VTE en de Kuhn Karl. Niet al deze veld- en oogstrobots zijn al te koop en sommige combineren een dieselmotor met een elektrische aandrijving.

John Deere werkt nog steeds aan de ontwikkeling van een elektrische trekker. De Sesam 2 heeft een batterijpakket van 1.000 kWh en opereert volledig autonoom. - Foto: John Deere

John Deere werkt nog steeds aan de ontwikkeling van een elektrische trekker. De Sesam 2 heeft een batterijpakket van 1.000 kWh en opereert volledig autonoom. – Foto: John Deere

Natuurlijk zijn er uitzonderingen die de regel bevestigen, zoals de op batterijen werkende en volledig elektrische Amos Power A3/A4 en de EarthAutomations Dood. De laatste is zowel verkrijgbaar met een dieselmotor als met een accupakket. De prototypes Drever 120 en John Deere Sesam 2 worden ook aangedreven door batterijen. De Drever, met zijn batterijwisselsysteem dat al in (grote) graafmachines is gebouwd, lijkt inmiddels praktijkrijp. John Deere is van plan om zijn elektrische autonome trekker in 2026 in Australië op de markt te brengen.

De Electric GUSS was voor het eerst te zien op robotbeurs World Ag Expo 2024 in Tulare, Californië. De volledig elektrische en autonome Electric GUSS is gebaseerd op de autonome GUSS-spuitrobot die fabrikant GUSS Automation in 2023 heeft gelanceerd. - Foto: GUSSDe Electric GUSS was voor het eerst te zien op robotbeurs World Ag Expo 2024 in Tulare, Californië. De volledig elektrische en autonome Electric GUSS is gebaseerd op de autonome GUSS-spuitrobot die fabrikant GUSS Automation in 2023 heeft gelanceerd. - Foto: GUSS

De Electric GUSS was voor het eerst te zien op robotbeurs World Ag Expo 2024 in Tulare, Californië. De volledig elektrische en autonome Electric GUSS is gebaseerd op de autonome GUSS-spuitrobot die fabrikant GUSS Automation in 2023 heeft gelanceerd. – Foto: GUSS

Duikje in catalogus Future Farming field robots

Als we inzoomen op de meest recente veld- en oogstrobots in de Future Farming field robots catalogue, kunnen we concluderen dat van de robots die al meer dan een jaar in de catalogus staan er 24 worden aangedreven door diesel. Dat wil zeggen dat diesel de belangrijkste energiebron is of dient als een generator die een elektrisch aandrijfsysteem van stroom voorziet. De huidige catalogus bevat ook 24 op batterijen werkende robots. Batterij-aangedreven betekent in dit geval zowel volledig op batterijen werkend als batterijen die worden ondersteund door een of meer zonnepanelen.

Kijken we naar de nieuwkomers in de catalogus, dan worden drie robots aangedreven door een dieselmotor en negen door batterijen. Dit aantal is niet significant genoeg om een trend aan te geven, maar we kunnen stellen dat de meerderheid van de nieuwkomers kiest voor een fossielvrije energiebron. Al met al is 45% van de robots in de catalogus diesel-aangedreven en 55% werkt op batterijen.

De robot Exxact Robotics Traxx is uitgerust met een 56 pk dieselmotor. Deze is gehuisvest in een licht, compact voertuig met een gewicht van 1.600 kg en een 1,20 m rupsband. - Foto: Anthony Retournard

De robot Exxact Robotics Traxx is uitgerust met een 56 pk dieselmotor. Deze is gehuisvest in een licht, compact voertuig met een gewicht van 1.600 kg en een 1,20 m rupsband. – Foto: Anthony Retournard

Elektrisch is de toekomst

Sommige robotfabrikanten kunnen hun aandrijflijn upgraden naar of wijzigen in een fossielvrij alternatief. Of dat nu een batterij-aangedreven GUSS is of een waterstof aangedreven Exxact Robotics Traxx. Ook interessant is de elektrisch aangedreven OXE-E, die afhankelijk is van een verlengsnoer voor elektriciteit. Deze exercitie met een elektrische kabeltrekker heeft John Deere al zo’n vijf jaar geleden gedaan.

Auteur: René Koerhuis

Lees ook: Hoe ‘nieuwe’ loonwerkers de invoering van veldrobots kunnen versnellen

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Case IH kondigt eerste spuitdrones aan

Case IH lanceert binnenkort zijn eerste spuitdrones in twee modellen: 30 en 70 liter. De fabrikant wil de Vtol eerst via...
Afbeelding artikel

Agrishow 2024: megadrone, veldrobots en autonome vrachtwagen

Op Agrishow 2024 zag TREKKER een megadrone, veldrobots die een Braziliaanse boerderij bemannen en multifunctionele autonome vrachtauto.
Afbeelding artikel

Dit zijn de duurste veldrobots ter wereld

Benieuwd welke veldrobots nu verkrijgbaar zijn en wat ze kosten? We verklappen alvast dat de prijzen variëren van €12.540 tot €800.000.
Beheer
WP Admin