fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

John Deere Sesam 2 werkt elektrisch en autonoom

Foto's: Screenshots uit de presentatievideo van John Deere

De Amerikaanse machinefabrikant John Deere presenteerde onlangs de Sesam 2 elektrische robottrekker. In een video stelt de fabrikant een nieuw autonoom prototype voor.

John Deere toont versie twee van de eerder gepresenteerde Sesam-trekker in 2016. Destijds maakte de dieselmotor plaats voor een 130 kWh accupakket en twee elektromotoren die samen 300 kW (400 pk) vermogen leverden. De opvolger, de Sesam 2, heeft een batterijmodule met 1000 kWh aan energieopslag. Voor de elektrische aandrijflijn is 500 kW (680 pk) vermogen beschikbaar. Afhankelijk van de elektrische aanbouwdelen of elektrische machines is er tot maximaal 1000 kW beschikbaar om deze aan te drijven. De trekker is in het kader van het Duitse GridCON 2-project ontworpen, met als doel dat landbouwmachines geen emissie meer uitstoten.

Tekst gaat verder onder de video

Cabine aankoppelbaar

Versie twee van deze trekker ziet er flink anders uit. De machine is in principe cabineloos, behalve op de weg. Dan kan een cabine in de fronthef gehangen worden en kun je de robot manueel naar het land verplaatsen. De cabine maakt het mogelijk om de trekker zowel autonoom als handmatig te besturen, al dan niet met cabine. De communicatie tussen cabine en trekker gaat via een draadloze verbinding. De cabine kan op het land afgekoppeld worden om als kantoortje gebruikt te worden en de robot in de gaten te houden. Daarnaast kan het prototype in zwermen werken, waarmee het samenwerkt met meerdere robots tegelijk. Het kan in zo’n geval dan wenselijk zijn om de werkzaamheden vanuit een centrale cabine in de gaten te kunnen houden.

De cabine is via een Accord-bok aan de machine te koppelen. De communicatie via cabine en trekker gaat draadloos.

Gerelateerde tags: , , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Case IH kondigt eerste spuitdrones aan

Case IH lanceert binnenkort zijn eerste spuitdrones in twee modellen: 30 en 70 liter. De fabrikant wil de Vtol eerst via...
Afbeelding artikel

Hoe worden veld- en oogstrobots aangedreven?

Het is nog steeds vanzelfsprekend dat trekkers een dieseltank hebben. Maar hoe worden veld- en oogstrobots aangedreven?
Afbeelding artikel

Agrishow 2024: megadrone, veldrobots en autonome vrachtwagen

Op Agrishow 2024 zag TREKKER een megadrone, veldrobots die een Braziliaanse boerderij bemannen en multifunctionele autonome vrachtauto.
Beheer
WP Admin