fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

John Deere Sesam 2 werkt elektrisch en autonoom

Foto's: Screenshots uit de presentatievideo van John Deere

De Amerikaanse machinefabrikant John Deere presenteerde onlangs de Sesam 2 elektrische robottrekker. In een video stelt de fabrikant een nieuw autonoom prototype voor.

John Deere toont versie twee van de eerder gepresenteerde Sesam-trekker in 2016. Destijds maakte de dieselmotor plaats voor een 130 kWh accupakket en twee elektromotoren die samen 300 kW (400 pk) vermogen leverden. De opvolger, de Sesam 2, heeft een batterijmodule met 1000 kWh aan energieopslag. Voor de elektrische aandrijflijn is 500 kW (680 pk) vermogen beschikbaar. Afhankelijk van de elektrische aanbouwdelen of elektrische machines is er tot maximaal 1000 kW beschikbaar om deze aan te drijven. De trekker is in het kader van het Duitse GridCON 2-project ontworpen, met als doel dat landbouwmachines geen emissie meer uitstoten.

Tekst gaat verder onder de video

Cabine aankoppelbaar

Versie twee van deze trekker ziet er flink anders uit. De machine is in principe cabineloos, behalve op de weg. Dan kan een cabine in de fronthef gehangen worden en kun je de robot manueel naar het land verplaatsen. De cabine maakt het mogelijk om de trekker zowel autonoom als handmatig te besturen, al dan niet met cabine. De communicatie tussen cabine en trekker gaat via een draadloze verbinding. De cabine kan op het land afgekoppeld worden om als kantoortje gebruikt te worden en de robot in de gaten te houden. Daarnaast kan het prototype in zwermen werken, waarmee het samenwerkt met meerdere robots tegelijk. Het kan in zo’n geval dan wenselijk zijn om de werkzaamheden vanuit een centrale cabine in de gaten te kunnen houden.

De cabine is via een Accord-bok aan de machine te koppelen. De communicatie via cabine en trekker gaat draadloos.

Gerelateerde tags: , , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Blog | ‘Robottrekker met of zonder cabine?’

De robottrekker wordt straks ingezet op grote percelen of bij repeterend werk. Dan heeft zo’n trekker geen cabine meer nodig. Of...
Afbeelding artikel

John Deere introduceert nieuwe 5M-trekker

John Deere heeft zijn 5M-trekkerserie uitgebreid met model 5M 130.
Afbeelding artikel

SIZA Robotics lanceert autonome Toogo-veldrobot

Het Franse SIZA Robotics presenteert zijn elektrische veldrobot Toogo die volledig autonoom werkt in onder meer suikerbieten en uien.
Beheer
WP Admin