Terug naar nieuwsoverzicht

Autonome elektrische John Deere in 2026 op Australische markt

Prototype van een autonome elektrische trekker van John Deere. De fabrikant is van plan om de elektrische autonome trekker in 2026 in Australië op de markt te brengen. - Foto: John Deere

John Deere start binnenkort een proef met een prototype van zijn autonome elektrische trekker in Australië. De fabrikant is van plan om de elektrische autonome trekker in 2026 in dat land op de markt te brengen.

Binnenkort gaat de proef met een prototype van de autonome elektrische trekker van John Deere op Australische boerderijen van start. Volgens Steph Gersekowski, productiemanager van John Deere in Australië en Nieuw-Zeeland, wordt de machine uitgebreid getest onder unieke Australische landbouwomstandigheden.

Elektrische autonome trekker ‘monumentale verschuiving’

Gersekowski denkt dat autonome elektrische trekkers een ‘monumentale verschuiving’ teweeg gaan brengen. “Niet alleen voor John Deere als fabrikant, maar ook voor de Australische landbouw”, benadrukt ze. “In minder dan vier jaar kunnen boeren en tuinders deze intelligente en efficiënte apparatuur op hun bedrijf inzetten. Het is een belangrijke stap voorwaarts voor de productie van hoogwaardige gewassen.”

Elektrificatie en autonome apparatuur helpen bedrijven hun CO2-uitstoot te verminderen, de veiligheid te verbeteren en de productiviteit te verhogen. “Allemaal zaken die aansluiten bij het doel van John Deere om intelligente en onderling verbonden machines te leveren zodat de sector duurzamer, productiever en efficiënter kan worden.”

Tekst gaat verder onder de foto

Steph Gersekowski: "Wij geloven dat deze stap een mentaliteitsverandering ten aanzien van energie zal teweegbrengen en prioriteit zal geven aan het gebruik van groene energie op landbouwbedrijven." - Foto: John Deere

Steph Gersekowski: “De autonome elektrische trekker zal het gebruik van groene energie op landbouwbedrijven bevorderen.” – Foto: John Deere

Elektrische accu’s en laders

Naast de trekker gaat John Deere ook elektrische accu’s en laders op de markt brengen om de nieuwe technologie te faciliteren.

John Deere heeft sinds eind 2021 een meerderheidsbelang in Kreisel Electric. Dat stelt de fabrikant in staat om accu’s optimaal te integreren in zijn machines. “Ook maken we gebruik van de oplaadtechnologie van Kreisel om de infrastructuur uit te bouwen die nodig is voor de invoering in de landbouw”, zegt Gersekowski.

Autonome trekkers verbeteren de kwaliteit en consistentie van het werk, vindt Gersekowski. “Ze verminderen de geluidsoverlast en verhogen de productiviteit. Daarnaast kunnen ze helpen om de enorme uitdaging om arbeidskrachten te vinden – met name in de tuinbouwsector – op te lossen. Automatisering is ‘perfect schaalbaar’, aldus Gersekowski. Boeren en tuinders kunnen de automatisering snel opschalen op momenten waarop het krap wordt qua personeel, zoals bij de oogst of tijdens het sproeien. Vervolgens kunnen ze heel makkelijk afschalen wanneer ze over meer personeel beschikken.”

Gerelateerde tags: , , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Elektrische Fendt-trekker e100 gaat in productie

De Duitse trekkerfabrikant Fendt heeft zijn elektrische e100 vernieuwd en start een beperkte verkoop ervan na vakbeurs Agritechnica van 12-18 november...
Afbeelding artikel

Fendt introduceert 600-serie viercilinders

De Duitse machinefabrikant Fendt levert nieuwe trekkers: een 600-serie viercilinders. De trekkers beschikken over een nieuwe 5 liter Agco Power-viercilindermotor tot...
Afbeelding artikel

Klassieker | Renault 155-54 Turbo: comfortabele Fransman

In 1981 introduceert Renault de TX-serie. Een trekker die opvalt door een totaal nieuwe en moderne vormgeving. In 1989 verschijnt de...
Beheer
WP Admin