fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Autonome Kuhn-robottrekker Karl live op Agritechnica

De Franse machinefabrikant Kuhn werkt achter de schermen al langer aan Karl, nu is de autonome robotrekker dan eindelijk te zien op vakbeurs Agritechnica in Hannover (D.). Aan zowel de voor- als achterzijde is Karl voorzien van een hefinrichting. – Foto’s: Mark Pasveer

Daar is ie dan: Karl, de autonome robottrekker van de Franse machinefabrikant Kuhn. Al eerder circuleerden beelden op internet, maar nu is Karl ook echt te zien op vakbeurs Agritechnica in Hannover (D.).

De autonome robottrekker Karl is een diesel-elektrisch aangedreven voertuig op rupsen. De veldrobot wordt aangedreven door een 175 pk Volvo-motor. Aan zowel de voor- als achterzijde is Karl voorzien van een hefinrichting.

Een aftakas is niet aanwezig, want Kuhn zet in op elektrische aandrijving van zowel de rupsen als de werktuigen. Een elektrische aandrijving laat zich makkelijk nauwkeurig in snelheid regelen. Bovendien biedt een dergelijke aandrijving goede mogelijkheden om snel te reageren wanneer een frees of rotorkopeg door een steen wordt geblokkeerd, vertelt David Hild, productmanager van Kuhn.

Hydraulische aandrijving kan een alternatief zijn, maar Kuhn verwacht dat in de toekomst brandstofcellen of een andere vorm van elektrische aandrijving de praktijk zal zijn. “Dan zijn we daar ook meteen op voorbereid”, zegt Hild.

Lees verder onder de foto

De autonome robottrekker wordt aangedreven door een 175 pk Volvo-motor. - Foto: Mark Pasveer

De autonome robottrekker wordt aangedreven door een 175 pk Volvo-motor. – Foto: Mark Pasveer

Navigatie oké, veiligheid nog aandachtspunt

Kuhn werkt achter de schermen al langer aan autonome robottrekker Karl, die wat het concept betreft veel overeenkomsten heeft met de AgXeed-robottrekker. De navigatie heeft de fabrikant inmiddels onder de knie, maar veiligheid is nog een aandachtspunt. Bovendien is de veldrobot pas praktijkrijp wanneer een werktuig de robot kan aansturen door met sensoren of camera’s het werktuig te controleren. Eigenlijk wordt straks het werktuig de chauffeur.

In 2025 eerste nulserie autonome veldrobot Karl

Grotere of kleinere versies worden nog niet voorzien. Kuhn ziet voor capaciteitsuitbreiding meer in de inzet van meerdere exemplaren tegelijkertijd. De machinefabrikant verwacht in 2025 een eerste nulserie in de praktijk te kunnen inzetten.

Auteur: Martin Smits

Gerelateerde tags: , , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Amerika doet Chinese landbouwdrones in de ban

Drones maken een razendsnelle opmars in de Amerkaanse landbouw, maar de gevolgen kunnen ernstig zijn als de landbouwdrones in verkeerde handen...
Afbeelding artikel

Waarom investeert grote Australische teler in LaserWeeder van €1,3 miljoen?

Door groeiende onkruiddruk en een tekort aan arbeidskrachten ontdekt het Australische Tripod Farmers de LaserWeeder van €1,3 miljoen.
Afbeelding artikel

Blog | ‘Verdwijnt de cabine op de robottrekker?’

Heeft de cabineloze robottrekker wel of geen toekomst? TREKKER-redacteuren René Koerhuis en Bob Karsten geven hun kijk op de zaak.
Beheer
WP Admin