fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Kuhn levert meer details over autonome veldrobot Karl

De aanwezigheid van een uitlaat boven op de motorkap van de autonome veldrobot Karl van machinefabrikant Kuhn wijst op het gebruik van een interne verbrandingsmotor. - Foto: Kuhn

De Franse machinefabrikant Kuhn heeft meer details vrijgegeven over zijn autonome veldrobot Karl, na het lekken van informatie in de Franse media.

Kuhn kondigde zijn autonome veldrobot Karl aan tijdens een persconferentie in juli op het hoofdkantoor van de fabrikant in Saverne. Daar onthulde Thierry Krier, CEO van Kuhn, slechts weinig details.

Uitgerust met verbrandingsmotor

De uitgelekte afbeeldingen die Farm Connexion heeft gepubliceerd, tonen Karl als een compacte robot op twee rubberen rupsbanden, met de motor ertussenin geplaatst. De aanwezigheid van een uitlaat boven op de motorkap wijst op het gebruik van een verbrandingsmotor. Het blijft echter onduidelijk of het een hybride concept is, zoals een dieselmotor in combinatie met een dynamo die stroom levert voor de elektrische aandrijving van de rupsbanden en de aftakas (PTO).

Een vergelijkbaar hybride aandrijfsysteem komt voor in de AgXeed-veldrobot Agbot 5.115T2, die op het eerste gezicht gelijkenissen vertoont met Karl. Opmerkelijk: Karl is uitgerust met zowel voor als achter aansluitingen, waardoor je verschillende werktuigen kunt gebruiken, zoals een voorpakker aan de voorkant en een roterende eg aan de achterkant.

Lichtere machines om bodem te ontzien

Krier benadrukte tijdens de persconferentie in juli de noodzaak lichtere machines te gebruiken om de kwaliteit van de bodem te verbeteren. Ook is het volgens hem in deze tijd met een tekort aan arbeidskrachten van belang dat een machine diverse taken kan bundelen tot één enkele handeling. Hij maakte duidelijk dat Karl niet zomaar een autonome robottrekker is, maar een ‘allesomvattende oplossing die specifiek is ontworpen voor de Europese markt’.

Auteur: Geert Hekkert

Lees ook: Australische teler: ‘Van 360 pk autonome trekker naar veldrobot van 152 pk

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Foto | Robots speerpunt nieuw FarmRobotix-programma op DLG Feldtage

DLG Feldtage presenteert het FarmRobotix-programma: praktijkrijpe robot- en precisielandbouwoplossingen voor biologische en gangbare akkerbouw.
Afbeelding artikel

De toekomst is nu: AgXeed-robot harkt gras tijdens Grasdag 2024

Een robot die het gras harkt, is dat de toekomst? Kom het bekijken tijdens de Grasdag in Dronten, waar de AgXeed-robot...
Afbeelding artikel

Case IH kondigt eerste spuitdrones aan

Case IH lanceert binnenkort zijn eerste spuitdrones in twee modellen: 30 en 70 liter. De fabrikant wil de Vtol eerst via...
Beheer
WP Admin