fbpx
Terug naar video overzicht

Video | Eerste AgXeed-robottrekker afgeleverd in Nederland

Woensdag 20 juli werd de eerste in Nederland ontwikkelde robottrekker van fabrikant AgXeed afgeleverd bij P. van Osch Groenteproducties in Leunen (L.). De groenteteler wil met de AgXeed-robottrekker intensieve bewerkingen als schijveneggen, diepwoelen en frezen uitvoeren op een lage snelheid.

Groenteteler Peter van Osch was in eerste instantie sceptisch over het gebruik van de robottrekker. “Te ver-van-mijn-bedshow, zegt hij. Na een tip nam hij toch een kijkje bij de ontwikkeling van een robottrekker van het Nederlandse bedrijf AgXeed. Zijn interesse in de autonome trekker was gewekt. Hij ziet de voordelen van een robottrekker op zijn bedrijf, zoals arbeidsbesparing en 24 uur per dag doorwerken. Bovendien is er minder insporing in het land, omdat de robot op rupsen rijdt.

Tekst gaat verder onder de video

Land klaarleggen

Van Osch zet de robottrekker in eerste instantie in voor het klaarmaken van het land voor de teelt van diverse slasoorten en lelies. Denk hierbij aan schijveneggen, diepwoelen, frezen en op den duur ook ploegen.

De teler wil de robottrekker jaarrond inzetten; in de lente het land klaarmaken en later in het seizoen groenbemester inzaaien. De nadruk ligt op intensieve grondbewerkingen, werkzaamheden die op lage snelheid moeten gebeuren en veel arbeidsuren kosten.

Tekst gaat verder onder de foto

De robottrekker beschikt over een 156 pk sterke Deutz 4,1 l viercilinder Fase V- motor, met 136 pk elektrisch aftakasvermogen. De aandrijflijn is elektrisch.

De robottrekker beschikt over een 156 pk sterke Deutz 4,1 l viercilinder Fase V- motor, met 136 pk elektrisch aftakasvermogen. De aandrijflijn is elektrisch.

Veilig werken met robottrekker

Het veilig kunnen werken met de robottrekker is een belangrijke voorwaarde voor de groenteteler. Hij wil de robot op het veld zetten en met een gerust hart naar huis kunnen. Vanaf afstand kan hij de robot dan monitoren.

Doordat de robottrekker is voorzien van sensoren en een beveiligingsbumper die obstakels detecteert, is Van Osch ervan overtuigd dat AgXeed veiligheid voorop heeft staan. “Toch is het nog wel een beetje spannend”, aldus Van Osch.

Wendbaar rupsonderstel voor draagkracht

De groenteler heeft vanwege de draagkracht en wendbaarheid gekozen voor een rupsonderstel. Een nadeel van rupsen is het vervoer. De AgXeed-robottrekker moet met een dieplader worden vervoerd. Volgens Van Osch weegt dit niet op tegen de voordelen van de autonome trekker op het land.

De robottrekker heeft geen variabele spoorbreedte. In de toekomst onderzoekt fabrikant AgXeed of hij smallere rupsen kan monteren onder bijvoorbeeld een schoffelmachine.

AgXeed-robot bedienen en monitoren

Voor het bedienen en monitoren van de robottrekker heeft Van Osch nog geen medewerker opgeleid. Het groentebedrijf krijgt in eerste instantie feedback van fabrikant AgXeed en importeur Rovadi. Vervolgens wordt een medewerker getraind om het maximale uit de robottrekker te halen en de data die uit het gebruik van de robottrekker komt te analyseren.

Auteur: Annelies Bakker

Beheer
WP Admin