fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Wereldprimeur: Hollanders vinden robot 2.0 uit

Deze week stelt de Nederlandse start-up AgXeed haar praktijkrijpe robottrekker voor. TREKKER kreeg alvast een exclusieve preview van deze wereldpremière: een robot die akkerbouwers volgens hen wél zien zitten. Het geheim? Visie, ervaring in de landbouw, korte lijnen en de juiste partners.

De Nederlandse start-up AgXeed ontwikkelde in krap twee jaar een praktijkrijpe robottrekker waar akkerbouwers volgens hen wél op zitten te wachten. Geen kleine accu-aangedreven veldrobot met kleine wielen of (grote) cabineloze standaardtrekker, maar een robottrekker met 156 pk dieselmotor, elektrische aandrijving, rupsonderstel, elektrische aftakas met 136 pk, 8 tons categorie III hef en 3 tons fronthef. Bij veel robotconcepten staan landbouw, agronomie en praktische toepasbaarheid volgens AgXeed onvoldoende centraal. Medeoprichter Joris Hiddema: “Wij denken dat vooral de kleine robots erg specifiek zijn en dat de toepasbaarheid op grote schaal een vraagteken blijft. Wij willen juist een oplossing bieden voor de verschillende werkzaamheden. Ook voor grondbewerking met een 4 meter brede cultivator of spitmachine. Daarvoor zijn trekkracht en vermogen nodig; dat lukt niet met kruiwagen- of gazonmaaierbanden.”

Autonomie als systeemgedachte

Het geheim achter de korte ontwikkelingstijd blijkt een kleine organisatie en het kiezen van de juiste partners. Medeoprichter Lars Schmitz: “Onze kerncompetentie is landbouwkennis en -ervaring. Wij zijn geen robotica- of Internet of Things-specialisten, maar systeemarchitecten. Met de juiste partners en hun specialismen en ook dankzij meedenkende werktuigenfabrikanten, is het ons gelukt om in korte tijd een werkende robot neer te zetten.”

De robot navigeert via RTK-gps en een vooraf online ingeplande en geoptimaliseerde padplanning, inclusief het draaien op en afwerken van de kopakkers. Uitdagingen blijken ’m vooral te zitten in het moment van inzetten en uitheffen van de werktuigen.

De robot navigeert via RTK-gps en een vooraf online ingeplande en geoptimaliseerde padplanning, inclusief het draaien op en afwerken van de kopakkers. Uitdagingen blijken ’m vooral te zitten in het moment van inzetten en uitheffen van de werktuigen.

De bedrijfsslogan ‘We provide autonomy’ (wij leveren autonomie) geeft direct aan waar ze aan werken. Met autonomie doelen ze overigens niet alleen op de techniek, maar ook op de zelfstandigheid en zelfredzaamheid van boeren. Hoewel AgXeed zeker van plan is om het huidige model online te verkopen, wil het bedrijf ook andere fabrikanten helpen bij het autonoom maken van voertuigen en machines. “Eén van de krachten van onze hardware is dat de veiligheid – waar iedereen altijd gelijk naar vraagt bij autonome voertuigen – omsloten zit in onze hardware, onze ECU’s. Maar ook onze manier van data verzamelen en ontsluiten, de (pad)planningsmodule in ons online portaal, het zijn allemaal vermarktbare modules op zich. Wij gaan (regionale) fabrikanten helpen bij hun autonomievraagstukken voor bijvoorbeeld maaidorsers, groenteoogstmachines, et cetera. Ook omdat we geloven dat regionale productie bijdraagt aan het leefbaar houden van het platteland en een duurzamere en maatschappelijk verantwoorde (voedsel)productie. Maar de boer met zijn verdienmodel blijft voorop staan.”

Beeldmateriaal: AgXeed

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Al 500 draaiuren met AgXeed-robot op 13.000 ha groot akkerbouwbedrijf

TREKKER spreekt de pionierende Nederlands-Australische boer Gerrit Kurstjens na bijna een jaar praktijkervaring met de AgXeed-robot Agbot.
Afbeelding artikel

Video | Eerste AgXeed-robottrekker afgeleverd in Nederland

Woensdag 20 juli werd de eerste in Nederland ontwikkelde robottrekker van AgXeed afgeleverd bij P. van Osch Groenteproducties.
Afbeelding artikel

Amazone neemt financieel belang in AgXeed

Machinefabrikant Amazone investeert in het Nederlandse bedrijf AgXeed dat autonome trekkers ontwikkelt.
Beheer
WP Admin