fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Hoe ‘nieuwe’ loonwerkers de invoering van veldrobots kunnen versnellen

GUSS Automation begon met de ontwikkeling van autonome veldspuiten voor hun loonwerkersbedrijf, dat nog steeds actief is. De GUSS-veldpuiten, waaronder deze Herbicide GUSS, zijn ook in productie genomen. - Foto: GUSS Automation

Loonwerkers kunnen de invoering van veldrobots en andere autonome voertuigen in de landbouw helpen versnellen. Hun positie in de voorhoede vergt echter een andere mentaliteit.

Loonwerkers lopen wereldwijd vaak voorop bij de invoering van nieuwe concepten en technologieën. Ze staan meestal meer open voor innovatieve technologieën die voor boeren en telers onbetaalbaar of niet interessant zijn. Denk daarbij aan veldrobots en autonome voertuigen.

Van loonwerk naar productie

Er zijn legio voorbeelden van loonwerkers die hun eigen machines zijn gaan fabriceren omdat ze de juiste apparatuur niet op de markt konden vinden. Het resulteerde in opmerkelijke en enkele van de beste innovaties.

Het Amerikaanse GUSS Automation, ontwikkelaar en fabrikant van autonome boomgaardspuiten, is zo’n voorbeeld. De autonome GUSS-veldspuiten zijn ontwikkeld voor het familiebedrijf dat in 1982 van start ging. Tegenwoordig gebruikt het loonbedrijf van de familie een dozijn autonome GUSS-veldspuiten. De nieuwste aanwinst, GUSS Herbicide, heeft onlangs een CES Innovation Award gewonnen.

Voorlopers in de landbouw

Door te investeren in autonome veldspuiten nam GUSS een groot risico als voorloper van autonome systemen in de landbouw. Het bedrijf heeft een (grote) kloof gedicht door innovatieve en arbeidsbesparende technologie beschikbaar te maken voor een grote groep boeren tegen een betaalbare prijs.

Nog een voorbeeld van dit nieuwe type loonbedrijf is Sabanto Ag in de Verenigde Staten. De start-up biedt autonome robots en voertuigen aan als dienst. Amerikaanse boeren huren Sabanto Ag in voor onder meer grondbewerking, zaaiwerkzaamheden, onkruidbestrijding. De ‘landbouw-als-service’-aanpak van Sabanto Ag heeft inmiddels investeerders aangetrokken, waaronder gps-specialist Trimble en kunstmestproducent Yara.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Sabanto Ag is een loonbedrijf 'nieuwe stijl' dat ‘landbouw-als-service’-aanpak aanbiedt aan boeren die geïnteresseerd zijn in autonome technologie, maar er om de een of andere reden nog niet in willen investeren.

Het Amerikaanse Sabanto Ag is een loonbedrijf ‘nieuwe stijl’ dat ‘landbouw-als-service’-aanpak aanbiedt aan boeren die geïnteresseerd zijn in autonome technologie, maar er om de een of andere reden nog niet in willen investeren. – Foto: Trimble Ventures

Advisering als dienst

Terwijl bovenstaande loonbedrijven vooral gericht zijn op de verkoop van hun producten en diensten, voegen sommige van hun Europese tegenhangers advies aan hun aanbod toe. Advies richting boeren, maar ook richting fabrikanten. AllAgBots Nordic uit Denemarken is zo’n bedrijf. Het werd in 2021 opgericht met ‘het doel om de schakel te zijn tussen boeren en fabrikanten’. Goed bekeken is AllAgBots Nordic meer distributeur dan loonwerker.

Het Britse Autonomous Agri Solutions hanteert een vergelijkbaar bedrijfsmodel en wil ‘het Verenigd Koninkrijk naar de vierde landbouwrevolutie stuwen’. De oprichters, twee net afgestudeerde landbouwingenieurs die op boerderijen zijn opgegroeid, maakten van de gelegenheid gebruik om hun Britse collega-boeren kennis te laten maken met veldrobots.

Een soortgelijke aanpak volgt de Nederlandse start-up Doorgrond. Drie jongemannen opereren als distributeurs en loonwerkers voor oplossingen op het gebied van precisielandbouw en autonome robottechnologieën. Denk daarbij aan autonoom zaaien met de AgroIntelli Robotti-veldrobot. Ook helpt Doorgrond bij het ontwikkelen van algoritmes om specifiek onkruid in gewassen aan te pakken, zoals de bestrijding van aardappelopslag met de EcoRobotix ARA.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

De Nederlandse start-up Doorgrond begon als loonwerker die autonome bewerkingen aanbood. Inmiddels distribueert het bedrijf de technologie en adviseert het boeren en fabrikanten bij de invoering ervan.

De Nederlandse start-up Doorgrond begon als loonwerker die autonome bewerkingen aanbood. Inmiddels distribueert het bedrijf de technologie en adviseert het boeren en fabrikanten bij de invoering ervan. – Foto: Mark Pasveer

Focus op autonomie in landbouw en robotica

Je zou deze jonge ondernemers kunnen beschouwen als ‘gewone’ loonwerkers en distributeurs, maar ze hebben een andere mentaliteit en denkwijze. Bovendien richten ze zich (uitsluitend) op autonomie in de landbouw en op robotica. Dat vraagt om een andere aanpak en een ander bedrijfsmodel met een focus op advisering en verwachtingenmanagement van klanten.

Hun gretigheid, passie en doorzettingsvermogen om de introductie van veldrobots en andere autonome oplossingen tot een succes te maken ten gunste van boeren, hebben ze zeker gemeen.

Auteur: René Koerhuis

Lees ook: Deze 20 veldrobots zijn te koop in Nederland

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

NPPL-deelnemers testen autonome Fendt 716

NPPL-deelnemers testen dit jaar een Fendt 716 met iQuus Autonomy op initiatief van Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL) en Wageningen UR.
Afbeelding artikel

Amerika doet Chinese landbouwdrones in de ban

Drones maken een razendsnelle opmars in de Amerkaanse landbouw, maar de gevolgen kunnen ernstig zijn als de landbouwdrones in verkeerde handen...
Afbeelding artikel

Waarom investeert grote Australische teler in LaserWeeder van €1,3 miljoen?

Door groeiende onkruiddruk en een tekort aan arbeidskrachten ontdekt het Australische Tripod Farmers de LaserWeeder van €1,3 miljoen.
Beheer
WP Admin