fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Foto | Grootste World FIRA ooit bevestigt groeiende belangstelling voor veldrobots

De 7de editie van World FIRA heeft een recordaantal robotfabrikanten en deelnemers getrokken. Enkele fabrikanten kozen World FIRA om hun robot aan de wereld voor te stellen. - Foto's: René Koerhuis

De zevende editie van de World FIRA, van 7 tot 9 februari in Toulouse/Auzeville-Tolosane, trok een recordaantal exposanten (1.300) en bezoekers vanuit de hele wereld. Dat bevestigt duidelijk de toenemende belangstelling voor veldrobots.

Ant Robotics toont het eerste prototype van de Valera-cobot voor het transport van handmatig geoogst fruit zoals aardbeien. De zogenoemde cobot volgt de plukkers door middel van gepatenteerde softwaretechnologie. De Valera-cobot kan 500 kilo vruchten dragen en is ontworpen voor aardbeienvelden van 180 meter. Prijsindicatie: € 24.000 tot € 26.000.

Het Duitse bedrijf Digitial Workbench introduceert zijn prototype Tipard 350 carrier met gepatenteerde technologie voor een zelfnivellerend platform met een variabele bodemvrijheid van 80 tot 110 cm. De Tipard 350 is uitgerust met een zelf ontwikkelde dubbele RTK-gps antenne om de positie van afzonderlijke zaden te registreren.

E-Terry is een lichtgewicht transportvoertuig met een soort lijsterframe op drie wielen. De start-up toonde zijn concept - destijds met fietswielen - voor het eerst op de 2019-editie van vakbeurs Agritechnica. De E-Terry is inmiddels klaar voor de markt.

Het Traxx Concept H2-prototype, dat zijn debuut maakt op het FIRA-evenement, wordt aangedreven door waterstof. Dat verbetert de duurzaamheid nog verder volgens fabrikant Exxact Robotics. In plaats van een motor is er een brandstofcel, die gevoed wordt door twee waterstofcilinders.

HariTech uit Hongarije presenteert twee 25 pk dieselmotor aangedreven robots genaamd Haribot, ontworpen voor boomkwekerijen. Het voertuig vooraan is uitgerust met drie boormachines om gaten te boren voor het planten van bomen. De meeste Hongaarse boomkwekers maken deze gaten nog met de hand. Beide robots zijn te koop voor €75.000.

Léger lanceert zijn prototype RoboCut 360-veldrobot, uitgerust met een EcoCut 360-snoeikop voor het snoeien van uitlopers/sporen aan de basis van de hazelnootboom. In de praktijk wordt de snoeimachine meestal gekoppeld aan een trekker die 1,5 km/u rijdt. Léger zegt een eigen autonoom platform te hebben gecreëerd om niet afhankelijk te zijn van leveranciers.

Pixelfarming Robotics presenteert de nieuwste versie van zijn Robot One. De technologie onder de nieuwe motorkap is dezelfde als voorheen, maar het voertuig is lager en heeft een grotere wielbasis om het stabieler te maken. De spoorbreedte is instelbaar van 1,80 tot 3,50 m door de wielen te draaien en de veldrobot in een van de vier verschillende richtingen te laten rijden.

Softivert introduceert een prototype van zijn 30 pk SoftiRover e-K18 elektrische kniktrekker. Het was een van de autonome voertuigen dat veel aandacht trok. Waarschijnlijk vanwege de gelijkenis met hedendaagse trekkers. De SoftiRover e-K18 komt in 2025 op de markt. De verkoopprijs wordt geraamd op €100.000.

In het kielzog van het Europese Scorpion-project presenteert de Spaanse spuitmachinefabrikant Teyme de WETA-spuitrobot voor wijngaarden. Het robotplatform wordt ontwikkeld door verschillende Europese onderzoeksinstellingen, universiteiten en machinefabrikanten.

Ondanks het nogal koude weer konden bezoekers genieten van lekker eten en drinken, zoals deze Biere de Recolte of Harvest Ale.

Gerelateerde tags: , , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Waarom investeert grote Australische teler in LaserWeeder van €1,3 miljoen?

Door groeiende onkruiddruk en een tekort aan arbeidskrachten ontdekt het Australische Tripod Farmers de LaserWeeder van €1,3 miljoen.
Afbeelding artikel

Blog | ‘Robottrekker met of zonder cabine?’

De robottrekker wordt straks ingezet op grote percelen of bij repeterend werk. Dan heeft zo’n trekker geen cabine meer nodig. Of...
Afbeelding artikel

VTE-veldrobot van Krone en Lemken krijgt fronthef

De VTE-veldrobot van Krone en Lemken krijgt een fronthef en -aftakas evenals een nieuwe kleurstelling.
Beheer
WP Admin