fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Autonome veldrobot InsightTRAC Rover wint Ag Robot Of The Year award 2023

De autonome veldrobot InsightTRAC Rover is winnaar van de Ag Robot Of The Year award. De prijs werd vorige week uitgereikt tijdens de zevende editie van de World FIRA in Toulouse/Auzeville-Tolosane in Frankrijk. - Foto's: InsightTRAC

De autonome veldrobot InsightTRAC Rover is de winnaar van de Ag Robot Of The Year award. De veldrobot verwijdert besmette noten, zogenoemde mummies, uit amandelboomgaarden.

Geert Hekkert, hoofdredacteur van Future Farming en René Koerhuis, redacteur gespecialiseerd in robotica, maakten de winnaar op 9 februari bekend tijdens de zevende editie van de World FIRA in Toulouse/Auzeville-Tolosane in Frankrijk.

Een deskundige jury bestaande uit redacteuren van Future Farming, robotspecialisten en agrariërs uit de hele wereld kozen de InsightTRAC Rover uit vijf finalisten. Tot de andere finalisten behoorden de AvL Motion Compact S9000, Exobotic Technologies Land-A2, Naïo Jo en Nexus Robotics La Chèvre robots.

Vijf criteria

De vijf finalisten werden door elk jurylid afzonderlijk beoordeeld aan de hand van onderstaande vijf criteria:

  • originaliteit/technische doorbraak

  • haalbaarheid/marktrijpheid

  • potentieel om het leven van de boer te beïnvloeden

  • gemak waarmee de boer het product kan invoeren

  • duurzaamheid

Kant-en-klare oplossing voor boerenpraktijk

De juryleden waren onder de indruk van de manier waarop de InsightTRAC Rover de met navelsinaasappelworm besmette noten – mummies – uit de bomen schiet met biologisch afbreekbare en dus duurzame pellets.

Andere argumenten zijn de innovatieve manier van werken, het out of the box denken en de manier waarop de InsightTRAC Rover andere robotfabrikanten kan inspireren om oplossingen te ontwikkelen die ongewoon maar commercieel interessant zijn. Een motivatie van de jury is dat ‘de InsightTRAC Rover zijn taak niet alleen op een nieuwe en duurzamere manier uitvoert. Het ziet er ook uit als een kant-en-klare oplossing die boeren gemakkelijk kunnen invoeren zonder hun dagelijkse praktijk te hoeven veranderen’.

Auteur: René Koerhuis

Lees ook: Deze 20 veldrobots zijn te koop in Nederland

De autonome InsightTRAC Rover rijdt door de amandelboomgaard om met navelsinaasappelworm besmette noten, zogenoemde mummies, te verwijderen.

De veldrobot schiet de mummies uit de bomen met biologisch afbreekbare korrels. De InsightTRAC Rover is beschikbaar voor amandelboomgaarden, maar de fabrikant wil ook overschakelen op andere notengewassen.

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Foto | Nog meer precisielandbouwtechnieken op DLG Feldtage

Een aantal precisielandbouwtechnieken was voor het eerst te zien op de DLG Feldtage, zoals de sensortechnologie voor spotsprayen van Kubota.
Afbeelding artikel

Foto | Robots speerpunt nieuw FarmRobotix-programma op DLG Feldtage

DLG Feldtage presenteert het FarmRobotix-programma: praktijkrijpe robot- en precisielandbouwoplossingen voor biologische en gangbare akkerbouw.
Afbeelding artikel

De toekomst is nu: AgXeed-robot harkt gras tijdens Grasdag 2024

Een robot die het gras harkt, is dat de toekomst? Kom het bekijken tijdens de Grasdag in Dronten, waar de AgXeed-robot...
Beheer
WP Admin