Autonome retrofit-kit maakt trekker zelfstandig
Je zou het de overtreffende trap van de stuurautomaat kunnen noemen, of een opstap naar een veldrobot: de autonome retrofit-kit. Een systeem waarmee je (vrijwel) elke trekker kunt upgraden naar een autonome trekker. Nederland is één van de landen met veel ervaring op dit vlak. Dit zijn de actuele ontwikkelingen.
Zo’n 95% van de Nederlandse akkerbouwers met meer dan 80 hectare gebruikt ten minste één stuurautomaat op zijn of haar bedrijf. Bij melkveehouders is dat grofweg een derde. Daarmee is de markt voor de geavanceerdere systemen waarvan vooral akkerbouwers gebruik van maken, verzadigd geraakt.
Melkveehouders stellen over het algemeen minder eisen aan automatische stuurautomaten en willen er ook minder aan uitgeven. Daar springen vooral Chinese fabrikanten gretig op in. Het aantal in Nederland leverbare automatische stuursystemen is slechts in een paar jaar tijd ontzettend snel gegroeid.
Op wereldschaal stelt Nederland natuurlijk niets voor. Toch zie je de fabrikanten die vanaf het eerste uur stuurautomaten leveren, hun aanbod diversifiëren met nog geavanceerdere en tegelijkertijd gebruiksvriendelijkere techniek. Zoals draadloos verzenden van AB-lijnen, perceelsgrenzen en taakkaarten, tussen trekkers onderling en naar kantoor.
Lees verder onder foto’s en kaders

Opnieuw onafhankelijke specialisten
Je zou wellicht verwachten dat specialisten die de eerste merkonafhankelijke, universele stuurautomaten introduceerden – denk aan Ag Leader, (PTx) Trimble, Raven en Topcon – een vervolgstap maken en systemen gaan leveren om een bestaande trekker om te bouwen tot autonome machine. Een trekker die je onbemand kunt laten werken na de opbouw van een zogenoemde autonome retrofit-kit. Die kits zijn bij de genoemde bedrijven ook in ontwikkeling, en soms zelfs elders ter wereld leverbaar, maar hier nog niet. Veelal blijft het tot dusver bij prototypen en testvoertuigen. Dat geldt evenzeer voor trekkerfabrikanten.
TREKKER vroeg een aantal specialisten en trekkerfabrikanten naar waarom in Nederland deze autonome retrofit-kits nog niet leverbaar zijn. Het antwoord is telkens vergelijkbaar: mede dankzij de stuurautomaat en kopakkermanagement is het technisch geen enkel probleem. Soms is het alleen nog maar een kwestie van de stoelschakelaar omzeilen. Maar het afbreukrisico voor als er iets mis gaat en de aansprakelijkheid die daarbij komt kijken, zijn simpelweg te groot voor grote beursgenoteerde bedrijven. Bovendien is de potentie nog te gering voor de grote aantallen die fabrikanten nastreven voor een marktintroductie. Voor kleinere specialisten speelt dit soort argumenten minder.

En dat is ook precies de ontwikkeling die je tot dusver ziet; (nieuwe) specialistische fabrikanten pakken de handschoen op, met daarbij een voortrekkersrol voor Nederlandse. Probotiq, later Precision Makers, vervulde die voortrekkersrol eerder. En sinds een aantal jaar doet het Nederlandse GPX Solutions dat. Wereldwijd zijn er inmiddels minstens twintig verschillende fabrikanten van merkonafhankelijke autonome retrofit-kits. Dat aantal groeit nog altijd snel. Sommige richten zich op specifieke toepassingen en werkzaamheden, en een groot deel is niet in Nederland verkrijgbaar of wordt hier niet ondersteund. De aanbieders die voor Nederland wel relevant zijn, vind je in het kader hieronder.
Autonomie reikt verder dan trekker
Anders dan bij een stuurautomaat die een chauffeur assisteert, heb je bij een onbemande autonome trekker geen ogen, oren en andere menselijke zintuigen aan boord. De waarneming van de omgeving, machine en afgeleverd werk moet je dus anders inrichten met sensoren, camera’s en dergelijke. In een aantal gevallen zijn dat dezelfde die we kennen van trekkers, machines en werktuigen. Denk aan sensoren op de aftakas, de hef, hydrauliekfuncties en dergelijke. Voor waarneming van bijvoorbeeld obstakels, een tandbreuk op een cultivator en werkkwaliteit zijn extra sensoren nodig waar een aantal partijen aan werkt.
Interessant is dat sommige fabrikanten van veldrobots ook de stap naar andere fabrikanten en andere autonome voertuigen maken. Zo stopt de Franse specialist Agreenculture met zijn CEOL-veldrobot en gaat hij zich volledig richten op het leveren van kits om standaardvoertuigen autonoom te maken. Zoals de autonome boomgaardspuit Kubota/Fede KFAST, de Kuhn Karl-veldrobot en de Pellenc RX-20-veldrobot.
AgXeed werkt samen met Claas aan autonome trekkers en ombouwsets, en met Amazone aan werktuigen geschikt voor autonome voertuigen. Het Franse VitiBot, inmiddels eigendom van Same Deutz-Fahr, ontwikkelde een autonome ombouwset voor de Deutz-Fahr TTV 5115-smalspoortrekker.
Auteur: René Koerhuis
Lees ook: Autonome trekker of veldrobot; welke machine past op jouw bedrijf?
Gerelateerde tags: Autonoom, Precisielandbouw, Stuurautomaten, Veldrobots