fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Kubota onthult autonome spuitrobot KFAST

De KFAST-spuitrobot van Kubota dient autonoom gewasbeschermingsmiddelen toe en is op afstand te bedienen. - Foto's: Fede

Kubota heeft samen met de Spaanse spuitenfabrikant Fede een nieuwe autonome spuitrobot ontwikkeld: de KFAST. Deze spuitrobot is zo ontworpen dat hij voldoet aan EU-regelgeving voor het toedienen van gewasbeschermingsmiddelen op percelen.

Het KFAST-concept (Kubota Fede Autonome Spuittechnologie) is bekroond als technische noviteit op mechanisatievakbeurs FIMA 2024, die plaatsvindt van 13 tot en met 17 februari in het Spaanse Zaragoza.

De KFAST-robot van Kubota en Fede dient autonoom gewasbeschermingsmiddelen toe en is op afstand te bedienen. De nieuw ontwikkelde 4×4-aandrijving draait nauwkeurig op een perceel en zorgt voor een precieze toediening van middelen in de gewasrijen. Deze autonome spuitrobot is uit te rusten met verschillende luchtsystemen om te voldoen aan specifieke eisen van verschillende teelten.

Autonoom tanks bijvullen

Het Specialty Crops Platform (SCP) geeft realtime spuitresultaten weer. SCP is een digitale agronomische tool van Fede. Bovendien stuurt KFAST waarschuwingen in geval van incidenten of als parameters buiten bereik zijn. Ook detecteert de spuitrobot een lege spuit- en dieseltank. De robot keert dan autonoom terug naar het station om bij te vullen. Zodra het spuitwerk is voltooid, registreert KFAST alle gegevens. Daardoor beschikt de boer te allen tijde over relevante data.

Eén medewerker beheert vier robots

Volgens Kubota verhoogt KFAST de productiviteit en efficiëntie van het werk op het perceel, aangezien één medewerker vier robots tegelijk kan beheren en de robot ook ’s nachts taken kan uitvoeren. Dit kan een oplossing zijn voor het huidige tekort aan arbeidskrachten. Bovendien worden medewerkers minder blootgesteld aan pesticiden tijdens het werk.

Auteur: Ed Asscheman

Lees meer over robots in de landbouw op Trekkeronline

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

‘Businesscase Ecorobotix ARA-spotsprayer klopt als een bus’

Met 90 nieuwe afleveringen alleen al dit voorjaar is de gedragen 6 meter brede Ecorobotix ARA-spotsprayer een ongekend succes in Nederland.
Afbeelding artikel

Blog | ‘Robottrekker met of zonder cabine?’

De robottrekker wordt straks ingezet op grote percelen of bij repeterend werk. Dan heeft zo’n trekker geen cabine meer nodig. Of...
Afbeelding artikel

VTE-veldrobot van Krone en Lemken krijgt fronthef

De VTE-veldrobot van Krone en Lemken krijgt een fronthef en -aftakas evenals een nieuwe kleurstelling.
Beheer
WP Admin