fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Van conventionele naar autonome trekker met iQuus Autonomy

Autonome trekker met besturingssysteem iQuus Autonomy. Het systeem is tot nu alleen geïnstalleerd op trekkers met een CVT-transmissie, maar in principe kan iQuus ook een elektronisch gestuurde powershift bedienen. - Foto: NPPL

Softwareleverancier GPX Solutions levert besturingssysteem iQuus Autonomy, waarmee je een gewone trekker kunt omvormen tot een autonoom voertuig.

Besturingssysteem iQuus is merkonafhankelijk en kan op elke trekker worden geïnstalleerd om de elektronisch gestuurde functies over te nemen, waardoor de trekker autonoom kan werken. Tot nu toe is het systeem alleen geïnstalleerd op trekkers met een CVT-transmissie, maar in principe kan iQuus ook een elektronisch gestuurde powershift bedienen.

Onlangs gaf GPX Solutions een demonstratie van iQuus Autonomy op de Future Farming & Food Experience in Lelystad.

Lees verder onder de video

Veilig autonoom werken met Lidar-camera

Om veilig autonoom te kunnen werken, maakt de autonome trekker gebruik van een gps-navigatiesysteem als basis voor de navigatie. In de eenvoudigste vorm werkt de autonome trekker onder toezicht. Voor volledig autonoom werken wordt een Lidar-camera gebruikt voor beveiliging. Daarnaast wordt een frontbumper met sensoren gemonteerd. Aan beide zijkanten van de trekker zitten twee noodstopknoppen om de trekker stil te zetten als deze vanaf de zijkant wordt benaderd.

De eerste en meest voorkomende toepassing van iQuus is op trekkers voor de fruitteelt. Daarvan zijn er ongeveer vijftien in gebruik. GPX Solutions heeft ook enkele zwaardere trekkers omgebouwd tot autonome voertuigen.

Voor het complete autonome pakket iQuus betaal je zo’n € 80.000 (exclusief trekker).

Auteur: Martin Smits

Lees ook: Hoe ‘nieuwe’ loonwerkers de invoering van veldrobots kunnen versnellen

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

BLOG | ‘Petje af voor voor de bikkels in de Baltics’

TREKKER-redacteur Bob Karsten heeft respect voor wat boeren in de Baltische Staten in drie decennia hebben klaargespeeld. ‘Petje af voor die...
Afbeelding artikel

Argo Tractors opent nieuwe fabriek in Italië

Argo Tractors heeft een nieuwe fabriek geopend in Campagnola Emilia (It.). Daar produceert het versnellingsbakken voor trekkermerken Landini en McCormick.
Afbeelding artikel

Op meer provinciale wegen landbouwverkeer toegestaan

Vanwege nieuwe landelijke regelgeving mag landbouwverkeer op meer provinciale wegen in Groningen, Overijssel, Gelderland en Zuid-rijden.
Beheer
WP Admin