fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Van conventionele naar autonome trekker met iQuus Autonomy

Autonome trekker met besturingssysteem iQuus Autonomy. Het systeem is tot nu alleen geïnstalleerd op trekkers met een CVT-transmissie, maar in principe kan iQuus ook een elektronisch gestuurde powershift bedienen. - Foto: NPPL

Softwareleverancier GPX Solutions levert besturingssysteem iQuus Autonomy, waarmee je een gewone trekker kunt omvormen tot een autonoom voertuig.

Besturingssysteem iQuus is merkonafhankelijk en kan op elke trekker worden geïnstalleerd om de elektronisch gestuurde functies over te nemen, waardoor de trekker autonoom kan werken. Tot nu toe is het systeem alleen geïnstalleerd op trekkers met een CVT-transmissie, maar in principe kan iQuus ook een elektronisch gestuurde powershift bedienen.

Onlangs gaf GPX Solutions een demonstratie van iQuus Autonomy op de Future Farming & Food Experience in Lelystad.

Lees verder onder de video

Veilig autonoom werken met Lidar-camera

Om veilig autonoom te kunnen werken, maakt de autonome trekker gebruik van een gps-navigatiesysteem als basis voor de navigatie. In de eenvoudigste vorm werkt de autonome trekker onder toezicht. Voor volledig autonoom werken wordt een Lidar-camera gebruikt voor beveiliging. Daarnaast wordt een frontbumper met sensoren gemonteerd. Aan beide zijkanten van de trekker zitten twee noodstopknoppen om de trekker stil te zetten als deze vanaf de zijkant wordt benaderd.

De eerste en meest voorkomende toepassing van iQuus is op trekkers voor de fruitteelt. Daarvan zijn er ongeveer vijftien in gebruik. GPX Solutions heeft ook enkele zwaardere trekkers omgebouwd tot autonome voertuigen.

Voor het complete autonome pakket iQuus betaal je zo’n € 80.000 (exclusief trekker).

Auteur: Martin Smits

Lees ook: Hoe ‘nieuwe’ loonwerkers de invoering van veldrobots kunnen versnellen

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Veldrobot SwarmBot bewerkt 10.000 hectare in 6 maanden

De SwarmBot is volledig ontworpen door boeren in Australië. TREKKER neemt een kijkje bij teler Scott Wilson. Hoe bevalt deze veldrobot?
Afbeelding artikel

Realtime machinepark beheren met app FieldOps van CNHi

CNHi lanceert voor trekkermerken Case IH, Steyr en New Holland op de Agrishow in Brazilië een nieuwe app genaamd FieldOps.
Afbeelding artikel

NPPL-deelnemers testen autonome Fendt 716

NPPL-deelnemers testen dit jaar een Fendt 716 met iQuus Autonomy op initiatief van Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL) en Wageningen UR.
Beheer
WP Admin