BLOG | Craig Rupp: ‘Met autonome opbouwkit staat volgende generatie trekker al in de schuur’
In de wereld van autonome landbouw zie je twee richtingen. Aan de ene kant speciaal ontworpen multifunctionele veldrobots, en aan de andere kant standaardtrekkers die zijn uitgerust met autonome technologie. Toen ik Sabanto oprichtte, dacht ik na over de meest praktische weg naar autonome machines. Volgens mij ligt die in het verbeteren van bestaande systemen: retrofit-autonomie.
Compacte energie-efficiënte machines die vanaf de basis zijn ontworpen voor autonomie vormen de toekomst van de landbouw. Maar zoals ik in mijn vorige blog ‘Van paarden naar trekkers naar robots’ al aangaf, kan het nog wel 30 jaar duren voordat autonome systemen breed worden toegepast.
Dit doet me denken aan Precision Planting, een Amerikaans bedrijf in de afgelopen twee decennia een revolutie heeft veroorzaakt in de landbouw. In 2013 deed Greg Sauder, oprichter van Precision Planting, een gedurfde uitspraak: “Je volgende generatie zaaimachine staat al in je schuur.” In plaats van boeren te dwingen hun apparatuur volledig te vervangen, bood hij een stapsgewijze aanpak: in het eerste jaar rij-schoners, in het tweede jaar elektrisch aangedreven zaaiunits en daarna automatische drukregeling op de zaaielementen.
Bedrijven die zich bezighouden met autonomie kunnen van deze strategie leren. Op de manier bied je boeren de mogelijkheid om te innoveren zonder een nieuw machinepark op te moeten starten.
Lessen van John Deere en CNH
Zelfs marktleiders als John Deere en CNH Industrial hebben moeite gehad met multifunctionele ontwerpen. De cabineloze Magnum-trekker van CNH was in 2019 een gewaagd concept. Maar de boeren die ik sprak, vroegen unaniem: “Waarom een compleet nieuwe machine maken als je autonomie kunt toevoegen aan de Magnum die ik al heb?”
De op twee rupsen rijdende autonome elektrische trekker van John Deere roept soortgelijke vragen op over de praktische toepasbaarheid. Uiteindelijk heeft Jahmy Hindman, CTO van John Deere, tijdens de technische innovatiebeurs CES 2024 in Las Vegas toegegeven dat een elektrische 8R twee keer zo groot, twee keer zo zwaar en vier keer zo duur zou zijn als zijn dieseltegenhanger.
Retrofit-autonomie: een praktische oplossing
Ik ben ervan overtuigd dat het uitrusten van standaardtrekkers met autonome systemen een logische en praktische stap voorwaarts is. Zelfs uit feedback van de NPPL-test met de onbemande autonome Fendt 716-trekker blijkt dat veel boeren de voorkeur geven aan een geleidelijke invoering van autonomie op bestaande trekkers.
Hieronder een aantal redenen waarom een retrofit-oplossing logisch is:
- Bestaande dealernetwerken: boeren vertrouwen op hun machines en dealers. Retrofit-autonomie bouwt voort op dat vertrouwen en zorgt voor continuïteit in onderdelen, service en ondersteuning.
- Laag investeringsrisico: retrofit-autonomie stelt boeren in staat om een autonome trekker te testen zonder direct fors te hoeven investeren in compleet nieuwe systemen.
- Naadloze compatibiliteit: aangepaste trekkers werken met bestaande werktuigen, waardoor een volledige operationele herstructurering niet nodig is. Het is alsof de werktuigen al in de schuur staan.
- Flexibiliteit: retrofit-trekkers behouden hun handmatige besturing; een back-up-optie op het moment dat technologie faalt.
- Restwaarde: retrofit-systemen behouden de belangrijkste functies van een trekker, waardoor de waarde op de tweedehandsmarkt behouden blijft.
Zo’n stapsgewijze aanpak sluit aan bij hoe boeren grote investeringen benaderen: voorzichtig en doordacht. Retrofit-autonomie kan je bedrijfsvoering toekomstbestendig maken, terwijl je de risico’s minimaliseert.
Praktische stap in autonome landbouw
Multifunctionele veldrobots kunnen dan wel de toekomst zijn, maar retrofit-autonomie is de oplossing van vandaag. Door je huidige trekker aan te passen, stap je kostenefficiënt en praktisch in de autonome landbouw. Volgens mij ligt de oplossing dus in het verbeteren van bestaande systemen. En onthoud: met de autonome ombouwkit staat de volgende generatie trekkers al in je schuur.
Auteur: Craig Rupp
Meer over de auteur: Craig Rupp, CEO van het Amerikaanse loonbedrijf Sabanto, is een pionier op het gebied van autonome landbouw. Als een van de eersten laat hij vloten van autonome trekkers op afstand bedienen. Dat biedt Rupp unieke inzichten in waarom een standaard autonome trekker vaak effectiever is dan een speciaal ontwikkelde veldrobot. In een serie blogs verkent hij autonomie in de praktijk en wat dit voor boeren betekent.
Lees ook: Welke autonome trekkers zijn inmiddels marktrijp?