fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Wordt trekkerchauffeur steeds meer een trekkermanager?

Zelf ervaren wat autonome trekkers of veldrobots kunnen betekenen op je bedrijf, kan koudwatervrees wegnemen, zegt WUR-onderzoeker Koen van Boheemen tijdens het onlangs gehouden webinar ‘Autonome trekker of veldrobot’ van Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL). – Foto: Koos Groenewold

Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL) gaat in 2025 de introductie in de boerenpraktijk van (veld)robots ondersteunen. Dat meldt Koen van Boheemen van Wageningen UR. Als technisch onderzoeker precisielandbouw & smart farming nam hij op 2 oktober deel aan het NPPL-webinar ‘Autonome trekker of veldrobot’. Een webinar over autonome trekkers, multifunctionele trekkers en veldrobots.

“Waar het om gaat”, vertelt Wageningen UR-onderzoeker Van Boheemen, “is de wens vanuit het ministerie van LVVN (Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, red.) om de introductie van praktijkrijpe robottechnieken in de boerenpraktijk te versnellen, met een extra focus op autonoom werkende robots. Ik denk dat het zelf ervaren van wat die werktuigen kunnen betekenen, op je eigen bedrijf of bij de buurman, onterechte koudwatervrees kan wegnemen.”

Koudwatervrees voor autonome machines

Tijdens het webinar ‘Autonome trekker of veldrobot’ kwam die koudwatervrees verschillende keren aan de orde. Joris Hiddema, CEO van AgXeed (robottrekkers), stelt vast dat onbekendheid van akkerbouwers en groentetelers de introductie in de weg zit. “Daarbij komt ook iets van: ik wil niet de eerste zijn”, aldus Hiddema.

De mate waarin robots de huidige bedrijfsvoering op zijn kop gaan zetten – één van de redenen om huiverig te zijn erin te investeren – moet volgens Van Boheemen niet overschat worden. “Zeker gaan er zaken veranderen. Maar hoe mooi is het als, zonder dat je een extra chauffeur nodig hebt, al tijdens de aardappeloogst direct de grond losgetrokken wordt. In de toekomst wordt de trekkerchauffeur meer en meer een trekkermanager.”

Lees verder onder de video

Maakt robotisering boerenvak minder aantrekkelijk?

Op de veronderstelling vanuit het webinarpubliek dat robotisering het boerenvak wel eens minder aantrekkelijk zou kunnen maken, want ‘trekkers maken het juist leuk’, zegt akkerbouwer, webinardeelnemer en NPPL-deelnemer Bart van Loon: “Ja, ik vind het ook hartstikke mooi om 2 of 3 hectare te woelen. Maar als daar nog 30 hectare achteraan komt ..!”

Gespecialiseerde robots

In het NPPL-webinar wordt het antwoord op de vraag ‘wie neemt het stuur over, de autonome trekker of de veldrobot?’ in drieën gesplitst:

Uit een indicatieve poll onder het webinarpubliek naar welke van bovengenoemde drie de komende jaren de grootste vlucht zou nemen, blijkt de gespecialiseerde robot met 41% van de stemmen het kansrijkst. Met allebei 30% van de stemmen scoren de robottrekker en de standaardtrekker met autonomiekit gelijk.

Robotisering gaat vlucht nemen

Onder de sprekers tijdens het webinar heerst vrij unaniem het idee dat robotisering ook in het relatief kleinschalige Nederland een behoorlijke vlucht kan nemen. Het biedt tegelijk een oplossing voor verschillende kwesties waarmee grondgebonden teelten worstelen: serieuze krapte aan arbeid, de wens tot perfectionering van teeltmaatregelen, minder bodemverdichting en minder chemie. Dit alles moet uitmonden in een lagere kostprijs aan de productiekant en een betere marktkansen aan de afzetkant.

Overigens zijn er de komende tijd nog wel wat noten te kraken om veldrobots en autonome trekkers werkelijk praktijkrijp te maken. De Europese wetgeving heeft bijvoorbeeld wel de nodige normen en eisen vrijgegeven voor (kleinere) veldrobots, maar ziet een autonome trekker kennelijk nog als iets geheel anders. Ook het feit dat veel start-ups met weinig financiën bezig zijn met de ontwikkeling van nieuwe machines staat de ontwikkeling ervan in de weg.

Nieuwe robotsystemen testen op eigen bedrijf

Eind oktober/begin november zal NPPL namens het ministerie van LVVN een oproep publiceren. Deze is gericht aan akkerbouwers en vollegrondsgroentetelers die geïnteresseerd zijn in het testen van nieuwe robotsystemen op hun bedrijf. Dit testen gebeurt in nauwe samenwerking met onderzoekers van Wageningen UR en leveranciers. Wordt vervolgd.

Auteur: Leo Tholhuijsen

Lees ook: Welke autonome trekkers zijn inmiddels marktrijp?

Gerelateerde tags: , , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Nederlandse teler investeert €1,4 miljoen in LaserWeeder

Ook voor teler Adrie van den Einden is €1,4 miljoen voor de LaserWeeder een fors bedrag. “Maar aan een machine met...
Afbeelding artikel

Symposium: wat hebben veldrobots (melk)veehouders te bieden?   

Hoe ziet robotisering buiten de stal eruit op de (melk)veehouderij? Wat is reëel en wat gaan veldrobots de boer brengen?
Afbeelding artikel

Update en nieuw uiterlijk voor Case IH Farmall C-serie

De Farmall C-serie van Case IH krijgt een nieuw uiterlijk. Ook passen er nu hogere achterbanden onder de trekker (tot maat...
Beheer
WP Admin