fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Directeur AgXeed: ‘We gaan modules ontwikkelen voor autonome machines’

Joris Hiddema (49), directeur AgXeed

AgXeed verkocht onlangs haar eerste AgBot robottrekker. Een jaar na de introductie ervan. Wat gaan we nog meer zien van deze Nederlandse startup? Medeoprichter en directeur Joris Hiddema vertelt.

Waar willen jullie naartoe?

Waar we naar toe willen is dat het mogelijk is om met onze techniek met minder energie en met lichtere machines hetzelfde werk te kunnen doen als nu, maar ook duurzamer. Denk aan autonoom mechanisch wieden, spot spraying maar ook aan het verzamelen van relevante data. Daarna denken we dat er met onze technologie ook snel andere mogelijkheden komen om werkzaamheden anders en preciezer te doen. Denk aan veldtransport en het anders inplannen en inrichten van percelen, maar ook aan anders opgebouwde werktuigen nu elektrisch vermogen beschikbaar is op onze machines.

Komen er meer modellen?

Wij ontwikkelen modules waarmee we autonome machines kunnen bouwen. Dat kunnen ook hele andere machines zijn dan onze robottrekker met rupsonderstel. Bijvoorbeeld in samenwerking met andere leveranciers van machines en/of werktuigen zoals de HSS AgBot 2.055W3.

Gaan de robots in serieproductie?

Ja, de robots gaan in serieproductie. Eerst in beperkte aantallen en dan geleidelijk in grotere aantallen maar ook in verschillende vormen/machines.

Wat is het plan?

Het plan is om vanaf 2022 met twee robotmodellen beperkt in productie te gaan. In 2023 komt er dan een model bij, zullen de aantallen omhoog gaan maar de productie zal nog steeds gelimiteerd zijn. We kunnen eerst beter in de markt leren hoe het gaat en wat er nog verbeterd moet worden. Daarna willen we opschalen.

Wat wordt/worden de toekomstige energiebronnen voor robots zoals jullie AgBot (accu’s, waterstof, …)?

De toekomstige energiebron zal definitief geen dieselmotor zijn maar met alle alternatieven die er nu zijn, zijn er nog wel wat uitdagingen te overwinnen. De mooiste oplossing zou misschien toch wel accutechniek zijn omdat dit veruit de meest efficiënte techniek is. Maar dan moet de energiedichtheid (kW/kg) wel heel veel beter worden evenals als de laadsnelheid.

Waterstof (H2) zou een alternatief kunnen zijn maar daarbij heb je te maken met veel energieverliezen bij het omzetten van elektrisch naar waterstof (zonne-/windenergie omzetten naar H2) en op de machine zelf weer van waterstof naar elektrisch. Dit tezamen met de infrastructuur, hoe krijg ik waterstof op mijn boerderij, maakt het een uitdaging. Maar dat er mogelijkheden komen en ook al zijn is duidelijk en dus gaan we er zeker gebruik maken van maken. Dus er gaat een AgBot komen enkel op accu’s en er gaat een AgBot komen op basis van waterstoftechnologie.

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Al 500 draaiuren met AgXeed-robot op 13.000 ha groot akkerbouwbedrijf

TREKKER spreekt de pionierende Nederlands-Australische boer Gerrit Kurstjens na bijna een jaar praktijkervaring met de AgXeed-robot Agbot.
Afbeelding artikel

Video | Eerste AgXeed-robottrekker afgeleverd in Nederland

Woensdag 20 juli werd de eerste in Nederland ontwikkelde robottrekker van AgXeed afgeleverd bij P. van Osch Groenteproducties.
Afbeelding artikel

Amazone neemt financieel belang in AgXeed

Machinefabrikant Amazone investeert in het Nederlandse bedrijf AgXeed dat autonome trekkers ontwikkelt.
Beheer
WP Admin