fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Blog | ‘Robottrekker met of zonder cabine?’

Op de foto's zie je linksboven robottrekker Trektor en rechtsboven veldrobot Kubota, beide zonder cabine. Onder rijdt een autonome Steyr: met cabine, zonder chauffeur. De robottrekker wordt in de toekomst vooral ingezet op grote percelen of bij repeterend werk. Dan heeft zo’n trekker geen cabine meer nodig. Of toch wel?, vraagt TREKKER-hoofdredacteur Bas van Hattum zich af in zijn blog.

De robottrekker wordt in de toekomst waarschijnlijk vooral ingezet op grote percelen of bij werk waar altijd eenzelfde handeling gebeurt, zoals in (fruit-)boomgaarden. Dan zou je denken: zo’n robottrekker heeft geen cabine meer nodig. Of wel?

Gesprekken die we hadden voorafgaand aan het thema Precisielandbouw in TREKKER magazine nr. 427, april 2024, maakten duidelijk dat de robottrekker vooral ingezet gaat worden bij langzaam repeterend werk. En dan het liefst op grote percelen of op percelen waar altijd eenzelfde handeling gebeurt, zoals in (fruit-)boomgaarden. Dan zou je denken: zo’n robottrekker heeft geen cabine meer nodig.

Maar langzaamaan wordt helder dat de robottrekker van de toekomst er hetzelfde uitziet als de standaardtrekker van nu. Oftewel: onze gewone trekker krijgt straks een autonomiekit en voilà; jouw eigen robottrekker die je aan het werk kunt zetten terwijl je zelf even wat anders gaat doen.

Cabineloze robottrekker?

Ook op de TREKKER-redactie is er altijd veel discussie over die cabine. Dat de cabineloze robottrekker het niet gaat worden, blijkt uit twee zaken. Ten eerste is het wegbrengen van en naar een perceel wel een dingetje als de cabine ontbreekt.

Het tweede punt is dat je een robottrekker als-ie eenmaal op zijn bestemming is, in bedrijf moet stellen. Dat zou heel gemakkelijk moeten kunnen. Maar als je ziet hoe complex het automatisch keren op de kopakker nu al gaat, dan lijkt het me sterk dat het ‘even’ in bedrijf stellen in een handomdraai is gebeurd. Als je dan beseft dat je met een heel brede maaier, hark, spuit of strooier wél een capaciteit haalt tot 10 hectare per uur, dan heb je in dezelfde tijd al best wat hectares achter de kiezen.

Eigen trekker met autonoom kitje

Dus die robottrekker. Tja, dat wordt gewoon je eigen trekker met een autonoom kitje erop. Een fijn vooruitzicht. Dan blijven we voorlopig lekker zelf rijden. Af en toe dan.

Auteur: Bas van Hattum

Lees meer artikelen over robottrekkers op Trekkeronline

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Case IH kondigt eerste spuitdrones aan

Case IH lanceert binnenkort zijn eerste spuitdrones in twee modellen: 30 en 70 liter. De fabrikant wil de Vtol eerst via...
Afbeelding artikel

Hoe worden veld- en oogstrobots aangedreven?

Het is nog steeds vanzelfsprekend dat trekkers een dieseltank hebben. Maar hoe worden veld- en oogstrobots aangedreven?
Afbeelding artikel

AVR Connect haalt meer uit je pootmachine en rooier

De app AVR Connect levert opmerkelijke inzichten op, zowel voor akkerbouwers en loonwerkers als de fabrikant. Dit kun je ermee.
Beheer
WP Admin