fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Een greep uit start-ups met precisie-onkruidwieders

De Tipard 1800 is een modulaire autonome werktuigendrager, De machine is gericht op verzorgingswerk, dus ook geschikt als precisie-onkruidwieder. De veldrobot is al te koop. - Foto's: Mark Pasveer

Kunstmatige intelligentie is de basis van steeds meer al dan niet chemische precisie-onkruidwieders. Start-ups Digital Workbench, Farm-ING, Eidam en Feldklasse presenteerden op vakbeurs Agritechnica 2023 hun elektrisch of mechanisch aangedreven autonome voertuigen, voorzien van cameratechnieken.

In autonome voertuigen gericht op precisie-onkruidwieders zijn de afgelopen jaren al veel start-ups opgestaan. TREKKER pikte er een paar uit op vakbeurs Agritechnica.

Tipard 1800-veldrobot van Digital Workbench

De Tipard-veldrobot is een product van de Duitse start-up Digital Workbench. De start-up is al langer actief in automotive, maar nu voor het eerst ook in de landbouw. Digital Workbench presenteerde zijn Tipard 18-veldrobot op de Agritechnica.

De Tipard 1800 van Digital Workbench is een modulaire autonome werktuigdrager. De veldrobot is vierwielaangedreven en -gestuurd.

De Tipard 1800 van Digital Workbench is een modulaire autonome werktuigdrager. De veldrobot is vierwielaangedreven en -gestuurd.

In-de-rij-schoffel en spotsprayer van Farm-ING

De Oostenrijkse start-up Farm-ING richt zich volledig op werktuigen voor de milieuvriendelijke landbouw. Het eerste product van het nog jonge bedrijf was een cameragestuurde sideshift voor schoffels. Inmiddels heeft het ook een elektrisch aangedreven in-de-rij schoffel ontwikkeld evenals een spotsprayer. De laatste moet nog verder worden ontwikkeld en beproefd.

De in-de-rij schoffel van de Oostenrijkse start-up Farm-ING. De schoffelmessen bewegen tien keer per seconde in en uit.

De in-de-rij schoffel van de Oostenrijkse start-up Farm-ING. De schoffelmessen bewegen tien keer per seconde in en uit.

Ook van Farm-ING deze spotsprayer met doppen per 2,5 centimeter. Het principe komt overeen met dat van systemen als de Ecorobotics. Als de spotsprayer werkt zoals de ingenieurs van Farm-ING het zich voorstellen, is er geen grote kap nodig zijn die zorgt voor constante lichtomstandigheden. De doppen zitten onder de bruine balk achterop. Omdat ze vrijwel niet te zien zijn, zijn er voor de beurs spiegels op de grond onder de “spuitboom” gelegd.

Ook van Farm-ING deze spotsprayer met doppen per 2,5 centimeter. Het principe komt overeen met dat van systemen als de Ecorobotics. Als de spotsprayer werkt zoals de ingenieurs van Farm-ING het zich voorstellen, is er geen grote kap nodig die zorgt voor constante lichtomstandigheden. De doppen zitten onder de bruine balk achterop. Omdat ze vrijwel niet te zien zijn, zijn er voor de beurs spiegels op de grond onder de “spuitboom” gelegd.

Mechanische precisie-onkruidwieder van Eidam

Start-up Eidam Landtechnik toonde op de Agritechnica een proefopstelling van een mechanische precisie-onkruidwieder als alternatief voor een spotsprayer of laserweeder. Eidam brengt onder de naam InnoMade conventionele werktuigen als messenwalsen, schijveneggen en ook een onkruideg op de markt, vandaar dat de proefopstelling bij een van hun snijwalsen staat opgesteld.

De mechanische precisieonkruidwieder van Eidam gebruikt pneumatisch bediende kleine schoffelmesjes, die snel de grond aantikken om kleine onkruidjes te verwijderen.

De mechanische precisieonkruidwieder van Eidam gebruikt pneumatisch bediende kleine schoffelmesjes, die snel de grond aantikken om kleine onkruidjes te verwijderen.

Het concept van Eidam is overigens eerder een alternatief voor een laserweeder dan voor een spotsprayer. De kleine mesjes zijn echt bedoeld voor kleine onkruidjes. Een spotsprayer is juist meer op zijn plek voor het bestrijden van grotere planten als aardappelopslag.

Herkennen van planten met AI-techniek is ook bij de mechanische precisie-onkruidwieder van Eidam de basis voor de werking van de machine.

Herkennen van planten met AI-techniek is ook bij de mechanische precisie-onkruidwieder van Eidam de basis voor de werking van de machine.

Zurama in-de-rij-wieder van Feldklasse

In-de-rij wieders zijn er steeds meer op de markt. De Duitse start-up Feldklasse startte in 2017 met werktuigen specifiek voor mechanische onkruidbestrijding voor de groententeelt. Feldklasse leverde vorig jaar de eerste exemplaren van de Zurama, een elektrisch aangedreven in-de-rij wieder. Daarmee richt Feldklasse zich op de wat grootschaligere akkerbouwers. In 2022 maakte het nog jonge bedrijf een omzet van €1.100.000.

De Zurama in-de-rij wieder van start-up Feldklasse valt op de Agritechnica op door zijn paarse kleur. Zoals de meeste in-de-rij wieders werkt de Zurama met heen-en-weer bewegende messen. - Foto: Martin Smits

De Zurama in-de-rij wieder van start-up Feldklasse valt op de Agritechnica op door zijn paarse kleur. Zoals de meeste in-de-rij wieders werkt de Zurama met heen-en-weer bewegende messen. – Foto: Martin Smits

Auteur: Martin Smits

Lees ook: Nederland is een schoffelfabrikant rijker

Gerelateerde tags: , , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Nauwkeuriger schoffelen met AI op intra-rij-schoffel Ullmanna Newman

De Ullmanna Newman-intra-rij-schoffel gebruikt camera’s om planten in de rij te herkennen en er omheen te schoffelen. Deze machine maakt indruk...
Afbeelding artikel

Wat je altijd al wilde weten over spotsprayen: 12 vragen én antwoorden

Wat is spotsprayen precies? Hoe groot is een spot? Is het op elke veldspuit te bouwen? Wanneer kan het financieel uit?...
Afbeelding artikel

Slimme Nederlandse sensortechnologie Rometron Weed-IT wereldwijd bekend

Slimme camera- en sensortechniek maken wereldwijd snel opgang. Het Nederlandse Rometron heeft al meer dan 50 km spuitboom met zijn Weed-IT-sensoren...
Beheer
WP Admin