fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Première voor modulaire Tipard 1800-veldrobot van Digital Workbench

Het Duitse engineeringbedrijf Digital Workbench presenteert de Tipard 1800-veldrobot op vakbeurs Agritechnica. Tipard 1800 is een modulaire autonome werktuigdrager die niet alleen bedoeld is voor schoffelmachines maar voor veel meer toepassingen. - Foto's: Mark Pasveer

Het Duitse engineeringsbedrijf Digital Workbench onthult op vakbeurs Agritechnica 2023 zijn modulaire Tipard 1800-veldrobot. Eerder dit jaar toonde het bedrijf al de kleinere Tipard 350.

De Tipard 1800 van Digital Workbench is een modulaire autonome werktuigdrager. De Tipard 1800-veldrobot is niet alleen bedoeld voor schoffelmachines maar voor veel meer toepassingen. Denk daarbij aan robotarmen voor onkruidbestrijding en het oogsten van fruit en vruchten.

De veldrobot heeft een aantal bijzondere kenmerken, zoals spoorbreedteverstelling en automatische nivellering met actieve demping op alle vier wielen. De spoorbreedte is hydraulisch verstelbaar van 1,5 tot 2,7 meter. Met deze smalle configuratie kan het voertuig ook in boomgaarden werken.

De bodemvrijheid is eveneens hydraulisch aanpasbaar van 0,85 tot 1,1 meter. In de andere rijrichting van het voertuig gezien is de spoorbreedte 3,5 of 3,6 meter.

Lees verder onder de foto

De Tipard 1800-veldrobot is vierwielaangedreven en -gestuurd.

De Tipard 1800-veldrobot is vierwielaangedreven en -gestuurd.

Vierwielaangedreven en -gestuurde veldrobot

De Tipard 1800-veldrobot is vierwielaangedreven en -gestuurd. Zo kan de robot niet alleen kort draaien op de kopakker, maar ook in verschillende richtingen over een perceel of door een gewas rijden. Dat is mogelijk in de lengte, in de breedte en ook in hondengang. Het voertuig kan op verschillende posities werktuigen dragen en maximaal 800 kilo tillen.

Dieselmotor en lithium-ijzerfosfaat accu

Qua motorisering en aandrijflijn is de Tipard 1800 standaard voorzien van een 25 pk dieselmotor als generator en een of meer lithium-ijzerfosfaat accu’s (LiFePO4) van 14 kWh. Het aantal accu’s is eveneens modulair. De rijsnelheid bedraagt maximaal 6 km/u.

De Tipard 1800-veldrobot is al beperkt commercieel beschikbaar vanaf € 135.500.

Auteur: René Koerhuis

Lees ook: Deze 20 veldrobots zijn te koop in Nederland

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Blog | ‘Robottrekker met of zonder cabine?’

De robottrekker wordt straks ingezet op grote percelen of bij repeterend werk. Dan heeft zo’n trekker geen cabine meer nodig. Of...
Afbeelding artikel

VTE-veldrobot van Krone en Lemken krijgt fronthef

De VTE-veldrobot van Krone en Lemken krijgt een fronthef en -aftakas evenals een nieuwe kleurstelling.
Afbeelding artikel

SIZA Robotics lanceert autonome Toogo-veldrobot

Het Franse SIZA Robotics presenteert zijn elektrische veldrobot Toogo die volledig autonoom werkt in onder meer suikerbieten en uien.
Beheer
WP Admin