fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Robot One van Pixelfarming getest bij bollenteler

Robot One van Pixelfarming Robotics is een multifunctionele veldrobot met een aantal camera's voor onder meer beeldherkenning van planten. - Foto's: Misset

Pixelfarming Robotics demonstreerde begin april de Robot One bij Stef Ruiter, bloembollenteler en NPPL-deelnemer in Andijk (N.-H.). De Robot One is een multifunctionele veldrobot met een aantal camera’s voor onder meer beeldherkenning van planten.

Ruiter is op zoek naar mogelijkheden voor vergaande minimalisering van het gebruik van herbiciden in zijn tulpenteelt. Hij vraagt zich af wat de Robot One voor hem kan betekenen. Uitgangspunt daarbij is dat niet alles wat geen tulp is dood hoeft.

In eerste instantie is de vraag of de camera’s voldoende in staat zijn om individuele planten te herkennen. Als dat lukt, is de volgende stap dat Robot One een gekoppeld werktuig opdracht geeft planten te verwijderen. Dat kan op verschillende manieren: herbicide spuiten, mechanisch bestrijden of verwijderen met een laser.

“Plantherkenning is de grootste uitdaging”, zegt Koen van Boheemen, onderzoeker van Wageningen University & Research, die Stef Ruiter vanuit de Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NNPL) bijstaat. “Als de detectie goed is, zijn er verschillende manieren om ongewenste planten te bestrijden. Dan is het een kwestie van welke bestrijdingsmethode het beste presteert.”

Lees verder onder de foto

De doorontwikkelde versie Robot One V21 is begin april bij bollenteler en NPPL-deelnemer Stef Ruiter in Andijk het land opgestuurd om te kijken of de camera's voldoende scherpe beelden verzamelen. Zo ja, dan is de volgende stap dat Robot One een gekoppeld werktuig opdracht geeft planten te verwijderen.

De doorontwikkelde versie Robot One V21 is begin april bij bollenteler en NPPL-deelnemer Stef Ruiter in Andijk het land opgestuurd om te kijken of de camera’s voldoende scherpe beelden verzamelen. Zo ja, dan is de volgende stap dat Robot One een gekoppeld werktuig opdracht geeft planten te verwijderen.

Nog minder herbiciden gebruiken

Het gebruik van herbiciden in de teelt van bloembollen is door het gebruik van diverse systemen al sterk gereduceerd. Maar, redeneert Ruiter, niet ieder onkruidplantje hoeft daarbij weg. Plantjes waarvan hij geen last heeft of die nuttig zijn en zelfs als ondergewas gezaaid (stikstofbinding) kunnen worden, moeten blijven staan. Daartegenover wil hij flink wortelende onkruiden als varkensgras en kweekgras wel aanpakken. De wortels groeien door de netten en bemoeilijken zo de oogst. Ruiter teelt zijn tulpen op bedden tussen vaste rijpaden, waarvan de sporen hart op hart op 1,82 meter uit elkaar liggen.

Lees verder onder de video

Planten herkennen en labelen

Robot One wordt begin april in Andijk het land opgestuurd om te kijken of de camera’s voldoende scherpe beelden verzamelen. Scherp genoeg om door mens of computer herkend en gelabeld te worden. Dat vormt dan de basis voor het later al dan niet verwijderen van planten.

Pixelfarming Robotics levert de robot en de bijbehorende software, de gebruiker ontwikkelt vervolgens zijn eigen ‘herkenningsalgoritme’. Met behulp van de software traint de teler Robot One en voedt deze met kennis over het al dan niet bestrijden van planten.

Stef Ruiter ziet grote mogelijkheden in de technologie om het gebruik van herbiciden in zijn bollenteelt drastisch verder te beperken. “Als het werkt, is de investering van € 250.000 overkomelijk in vergelijking met de kosten aan manuren.”

Onderzoeker Van Boheemen van Wageningen University & Research is benieuwd hoe de beelden eruit zien. “Succes is nog niet gegarandeerd. Dit is geen uitgekristalliseerde techniek die je aanschaft en die je meteen kunt gebruiken. Je gaat een traject in van een paar jaar. Heel bepalend is hoe goed je erin slaagt de beelden te labelen met een minimale kans op fouten. Dat doe je niet zomaar even.”

Cameragestuurde Steketee-schoffelmachine

Op het bollenveld van Ruiter wordt twee dagen de cameragestuurde schoffel van Steketee getest. Voor deze test heeft Ruiter in het najaar van 2022 het laatste deel van de tulpen in rijen geplant. Enigszins provisorisch heeft hij daarvoor de planter met wat laswerk aangepast.

Hoewel de rijen niet perfect recht zijn en de camera af en toe in verwarring wordt gebracht door een verdwaalde tulp, levert de Steketee-schoffel met sideshift alleszins redelijk werk af. Voorwaarde voor deze aanpak is wel het omgooien van het teeltsysteem van breedwerpig op bedden naar zeven rijen tulpen op bedden.

Vergeleken met de Robot One met camera‘s, herkenningsalgoritme en armen om onkruid aan te pakken, heeft de cameragestuurde Steketee-schoffelmachine zich al bewezen in verschillende teelten. Je kunt er zo mee aan de slag.

Evengoed is bollenteler Ruiter zeer geïnteresseerd in wat Robot One hem kan opleveren. Als de onkruidbestrijding werkt, kan hij de robot wellicht ook inzetten voor het opsporen van ziekten.

Auteur: Leo Tholhuijsen

Lees meer artikelen over spuit- en schoffeltechniek op Trekkeronline

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Foto | Nog meer precisielandbouwtechnieken op DLG Feldtage

Een aantal precisielandbouwtechnieken was voor het eerst te zien op de DLG Feldtage, zoals de sensortechnologie voor spotsprayen van Kubota.
Afbeelding artikel

Foto | Robots speerpunt nieuw FarmRobotix-programma op DLG Feldtage

DLG Feldtage presenteert het FarmRobotix-programma: praktijkrijpe robot- en precisielandbouwoplossingen voor biologische en gangbare akkerbouw.
Afbeelding artikel

De toekomst is nu: AgXeed-robot harkt gras tijdens Grasdag 2024

Een robot die het gras harkt, is dat de toekomst? Kom het bekijken tijdens de Grasdag in Dronten, waar de AgXeed-robot...
Beheer
WP Admin