Terug naar nieuwsoverzicht

Bodemdruk blijft heet hangijzer in aardappel- en bietenoogst

Archiefbeeld. Foto: Mark Pasveer

In 2022 starten de serieproducties van enkele nieuwe aardappel- en bietenrooiers. De vernieuwingen vinden we onder andere in gebruiksgemak voor de chauffeur en het zo schoon mogelijk uit de grond krijgen van de oogst. Verlagen van de bodemdruk blijft door de omvang en het gewicht van de machines wel een heet hangijzer.

Bij rooiers blijft de vermindering van druk op de bodem een actueel onderwerp. Een bietenrooier is, zeker wanneer de bunker vol zit, een zware machine waarbij wiellasten van 10 ton of meer eerder regel zijn dan uitzondering. Door het vullen van de bunker en de losband aan een kant de machine rust er vaak ongelijke druk op de wielen. Fabrikanten besteden hier aandacht aan door machines te bouwen met een steeds lager eigen gewicht en een betere drukverdeling. Ook de ontwikkeling van flexibele banden helpt hierin mee.

Fabrikant DeWulf besteedde met de Enduro-vierrijige zelfrijdende zeefbandrooier ook extra aandacht aan een lagere bodemdruk bij de aardappeloogst. De Enduro heeft een druk vanaf 1,5 kg/cm2 op de achterbanden en 1,8 kg/cm2 vooraan. Dit lukt door de gewichtsverdeling over drie assen en door de optionele banden met VF-technologie. Het geheel van deze technieken noemt Dewulf Soil-Saver.

Lees verder onder de foto

Soil-Saver is een combinatie van technieken die maakt dat de Enduro zelfrijdende zeefbandrooier van DeWulf een lagere bodemdruk heeft.

Loofscheiding

Verbeteringen in de loofscheiding zijn ook een aanhoudende trend. Zo heeft de nieuwe AVR-rooier (zie kader onderin) een extra loofscheidingssysteem in de vorm van een loofrol net voor de langs-egelband. Ook zorgt een terugvoerband onder de loofmat ervoor dat aardappelen die pas laat vallen in de machine blijven, en dat loof dat nog door de mat valt wordt afgevoerd.

Ook worden rooiers steeds ‘slimmer’. Verschillende fabrikanten bieden opties aan waarbij de rooier de instelling van de rooi-unit aanpast aan veranderende omstandigheden in het gewas.

Lees verder onder de foto

Grimme gaf de Evo 280 optioneel een Nonstopbbunker. Deze zijn beschikbaar voor rooiseizoen 2022.

Grimme gaf de Evo 280 optioneel een Nonstopbbunker. Deze zijn beschikbaar voor rooiseizoen 2022.

Nonstopbunker

Grimme rust de EVO 280-bunkerrooier optioneel uit met een 6-tons Nonstopbunker en hydraulische wielaandrijving. Beide ontwikkelingen zaten al in de pijplijn tijdens de eerste kennismaking in 2018. Het principe van de Nonstopbunker is dat deze bestaat uit één lange losband, waardoor al rijdend kan worden gelost. Die losband kan immers na het lossen terugdraaien, wat bij een standaard bunker niet mogelijk is.De nieuwe Evo 280 is leverbaar voor rooiseizoen 2022.

Lees verder onder de foto

Met Ropa R-Trim en R-Contour past de Panther 2S automatisch de instelling aan van de rooi-unit aan veranderende  omstandigheden in het gewas.

Ropa voerde een upgrade uit van zijn Panther 2-bietenrooier. De cabine van deze rooier biedt beter zicht op de rooieenheid. Aan boord nu twee beeldschermen; het linker toont naar wens relevante camerabeelden van hoge resolutie. De Panther 2S zal in het bietenseizoen van 2022 als seriemodel op de markt komen.

Overzicht houden

Goed zicht in en rond de machine is steeds gebruikelijker. Door de chauffeur met camera’s goed zicht te geven op de oogst, kan hij tijdig ingrijpen wanneer dat nodig is. Bij de nieuwe Ropa Panther 2S-bietenrooier bijvoorbeeld. De monitor op de linker A-stijl kan, naast machinefuncties, de camerabeelden en de status van de lostransportband en het legen van de trechter weergeven. Daarvoor heeft de Panther 2S standaard digitale camera’s met hoge resolutie. Bij achteruitrijden verschijnt het bijpassende camerabeeld op deze terminal.

Gerelateerde tags: ,

Je las zojuist één van je gratis Premium artikelen

Onbeperkt lezen op trekkeronline.nl?
WORD ABONNEE

En lees meteen verder

Al abonnee? Log dan hier in.

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Spudnik bouwt zelfrijdende vierrijige aardappelrooier Terratron 7040

Machinefabrikant Spudnik heeft een zelfrijdende vierrijige aardappelrooier ontwikkeld: de Terratron 7040. Een enorm machine.
Afbeelding artikel

Aardappelvriendelijk rooien met Ropa Keiler 2 Classic

Aardappelrooier Ropa Keiler 2 Classic heeft twee egelbanden minder dan de Keiler 2 (L). TREKKER test de getrokken rooier.
Afbeelding artikel

Alternatieve reinigingsopties op aardappelrooier Dewulf Kwatro Xtreme

Dewulf heeft twee extra reinigingsmodules ontwikkeld voor zijn vierrijige Kwatro Xtreme-aardappelrooier om nog schoner te kunnen rooien.
Beheer
WP Admin