Terug naar nieuwsoverzicht

Ropa presenteert Panther 2S-bietenrooier

Met Ropa R-Trim en R-Contour past de Panther 2S automatisch de instelling van de rooi-unit aan op veranderende omstandigheden in het gewas. Dit ontlast de bestuurder aanzienlijk, aldus Ropa.

Ropa voerde een upgrade uit van zijn Panther 2-bietenrooier. Deze kreeg techniek aan boord die Ropa eerder introduceerde bij de Tiger 6S. Ook de kleinere Panther voert nu een S in de typenaam.

Ropa beschrijft zijn Panther als de krachtigste tweeassige bietenrooier ter wereld. In de nieuwe Panther 2S ligt nu dezelfde 16,12 liter Volvo Penta-lijnmotor van 796 pk (585 kW) met een maximumkoppel van 3.650 Nm als in de grotere, drie-assige Tiger 6S. De Volvo biedt voldoende vermogensreserve voor de meest extreme oogstomstandigheden of bij gebruik van XL-oogstunits. Al bij 1.000 tpm is 3.550 Nm beschikbaar en dus kan langer bij lagere toeren worden gewerkt, wat de motor zuiniger maakt. Met SCR (AdBlue) voldoet hij aan emissiefase V. In de wegmodus rijd de machine traploos van 0 tot 40 km/u bij een verlaagd motortoerental.

Nieuw interieur

De panoramische cabine komt eveneens van de Tiger 6S. De bediening werd nog intuïtiever met een helder kleurengebruik op de terminal en een vlak design, gelijkend op moderne tablets en smartphones. Er zijn twee 12,1-inch bedieningsterminals met een hogere beeldresolutie. Die op de linker A-stijl kan, naast machinefuncties, de camerabeelden en de status van de lostransportband en het legen van de trechter weergeven. Daarvoor heeft de Panther 2S standaard digitale camera’s met hoge resolutie. Bij achteruitrijden verschijnt het bijpassende camerabeeld op deze terminal.

Tekst gaat verder onder foto

De machine heeft een hoge lossnelheid en daardoor is een volle bunker (circa 30 kuub) in 50 seconden leeg.

De machine heeft een hoge lossnelheid en daardoor is een volle bunker (circa 30 kuub) in 50 seconden leeg.

Met de nieuwe ergonomische joystick op de linker armsteun bedien je de lostransportband en het legen van de bunker. Op de rechter joystick zijn vijf functietoetsen vrij toe te wijzen aan een favoriete functie. Een slanke en multi-instelbare stuurkolom zorgt voor een nog beter zicht op de rooiunit.

Telematica

Ropa mikt met de Panther 2S op het premiumsegment in de tweeassermarkt. De digitalisering is daartoe verder doorgevoerd. Dat betekent zwaardere computers en verbindingscapaciteit via R-Connect met het myROPA-portaal. Dit maakt voorspellende (probleem)analyse en diagnose/hulp op afstand mogelijk. En managers kunnen zo werken aan optimalisatie van inzet van machines en de hele machinevloot.

Reinigingscapaciteit

De Panther 2S reinigt de bieten met achtereenvolgens een zeefster van 1.740 mm diameter, dan twee van 1.550 mm doorsnee, gevolgd door de 1.000 mm brede bunkerelevator. De losband is extra lang en vlakker dan voorheen. Hij is 1.600 mm breed en kan op drie plaatsen worden ingeklapt. De machine heeft een hoge lossnelheid en daardoor is een volle bunker (circa 30 kuub) in 50 seconden leeg.

Tekst gaat verder onder foto

De 1.600 mm brede losband kan op drie plekken vouwen en lost vlakker dan voorheen in naastliggende wagens.

De 1.600 mm brede losband kan op drie plekken vouwen en lost vlakker dan voorheen in naastliggende wagens.

Rooitechniek van Tiger 6S

Ook de rooitechniek van de Tiger 6S drieasser vindt nu zijn weg naar de Panther 2S. Dat noemt Ropa R-Trim (automatische aanpassing van de rooierhoogte) en R-Contour, automatische aanpassing van de kouterdiepte van de afzonderlijke rijen van de RR-oogstkop. Beide systemen passen binnen de veldlengte hun werkdiepte aan op veranderende omstandigheden in het gewas zoals kruinhoogte of oneffenheden van de grond dwars op de rijrichting. Bij elkaar vermindert dit de werklast van de bestuurder aanzienlijk; het maakt een semi-autonome geleiding van de rooikop mogelijk.

Tekst gaat verder onder foto

De cabine biedt beter zicht op de rooieenheid. Aan boord nu twee beeldschermen; het linker toont naar wens relevante hoog resolutie camerabeelden.

De cabine biedt beter zicht op de rooieenheid. Aan boord nu twee beeldschermen; het linker toont naar wens relevante hoog resolutie camerabeelden.

Ropa heeft deze bietenoogst al een voorserie aan het werk voor de laatste uitgebreide prakijktests. De Panther 2S zal in het bietenseizoen van 2022 als seriemodel op de markt komen.

Gerelateerde tags:

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Eicher 400 Unisuper is complete rooier uit vier donors

Tiemen Bosma’s Eicher 400 Unisuper rooide dit jaar voor het eerst weer bieten met een opgebouwde Eicher-bietenrooier. Technische gegevens Eicher G...
Afbeelding artikel

Farmstore toont nieuwe Bélair-maaiwagen

Farmstore toonde het nieuwe model Bélair Gabare PR60-maaiwagen voor het eerst op de Werktuigendagen op 23 en 24 september in Oudenaarde...
Afbeelding artikel

Elektrische Fendt-trekker e100 gaat in productie

De Duitse trekkerfabrikant Fendt heeft zijn elektrische e100 vernieuwd en start een beperkte verkoop ervan na vakbeurs Agritechnica van 12-18 november...
Beheer
WP Admin