Deze drie nog onbekende start-ups tonen elektrische trekker
Elektrische aandrijving en autonome voertuigen hebben de aandacht van veel bedrijven. Ook van start-ups. Op vakbeurs Agritechnica presenteerden verschillende start-ups onlangs een prototype van een elektrische trekker. TREKKER pikt er een paar uit.
Een aantal trekkerfabrikanten pakt inmiddels door in de ontwikkeling van elektrische aandrijving en autonome voertuigen. Inmiddels zijn de eerste volledig elektrische trekkers op de markt.
Volledig elektrisch lijkt voorbehouden aan trekkers onder de 100 pk. Een trekker voor werk op en rond het erf is dan een voor de hand liggende toepassing. Voor dat werk wordt de trekker immers niet constant zwaar belast en de stekker om bij te laden is nooit ver weg.
Start-ups bouwen volledige nieuwe elektrische trekker
Op Agritechnica 2023 viel op dat verschillende start-ups een prototype elektrische trekker presenteerden. Zij kiezen ervoor een voertuig volledig nieuw te bouwen in plaats van in een bestaande trekker alleen de motor te vervangen door een elektromotor.
Complete nieuwbouw heeft het voordeel dat er meer vrijheid is om een accu te plaatsen. De ruimte die een accupakket inneemt is immers nog steeds een heikel punt bij een volledig elektrisch voertuig. Het accupakket moet minstens een 50 tot 60 literbrandstoftank vervangen.
Traploos regelbaar
Een elektrische aandrijving laat zich makkelijk traploos regelen. Kun je dan een mechanische versnellingsbak of een cvt-transmissie volledig achterwege laten bij een landbouwtrekker? Welke motoren, welke accu’s heeft een landbouwtrekker nodig en over welke capaciteiten moet de machine beschikken? Een elektrotechnisch ingenieur kan deze vragen beantwoorden. De praktijk is echter weerbarstig, veel moet worden beproefd.
TUMtrac van technische universiteit München
Dat testen is typisch het doel van de TUMtrac, een studiemodel van de technische universiteit München. Een team van acht mensen werkt aan onderzoek naar de technische capaciteiten en mogelijkheden van een volledig elektrisch aangedreven trekker. Om helemaal vrij te zijn in het ontwerp heeft het team een volledig nieuw voertuig gebouwd.
Afgelopen najaar is de elektrische trekker beproefd en is er tarwe mee gezaaid. De TUMtrac stond voor een cultivator en een kipwagen.
E-Traktor van start-up Tadus
Wat dichter bij de praktijk van een ‘echte’ landbouwtrekker komt de E-Traktor van start-up Tadus. De elektrische trekker is gebaseerd op een Doppstad Systra, die overigens niet meer wordt geproduceerd. De E-Traktor heeft twee lithium ion-accu’s uit de bedrijfswagenwereld aan boord. De dieselmotor is gehandhaafd en drijft een generator aan.
Afgelopen jaar is de E-Traktor uitvoerig getest. Komt het tot productie, dan wordt het volledige nieuwbouw. Dat vertelt ing. dr. Thaddäus Baier, de bedenker van de E-Traktor. Tadus is voor de ontwikkeling van de elektrische trekker een samenwerking aangegaan met Baumüller Anlagen-Systemtechnik.
Onox van Duitse start-up Raumideen
Onox is een project van de Duitse start-up Raumideen. Oprichter en financier is de private investeerder Michael Hetzer. De Duitser is tevens de man achter Elobau, fabrikant van elektronische komponenten.
Elektrische trekker Onox ziet er uit als een min of meer standaard landbouwtrekker waarbij de dieselmotor is weggelaten. Aan het snel kunnen wisselen van accu’s hebben de ontwerpers maximaal aandacht besteed. De Onox is ontworpen voor 50 kW vermogen. Per batterijpakket heeft de e-trekker 3kWh aan energie aan boord. De e-trekker Is een prototype en nog niet beproefd.
E-trekker van Amerikaanse Monarch
Inmiddels al geen start-up meer is het Amerikaanse Monarch Tractor. De trekker van Monarch is volledig opnieuw als autonome elektrische trekker ontworpen. De e-trekker wordt gebouwd in de Amerikaanse staat Californië. Monarch is inmiddels een partnerschap aangegaan met CNH Industrial.
De voordelen van elektrisch zijn evident, al zijn er nog de nodige problemen die moeten worden opgelost. De start-ups werken evenals de grote trekkerfabrikanten hard aan oplossingen en investeren volop in elektrische trekkers.
Auteur: Martin Smits
Nieuwsbrief
Laat hieronder je e-mailadres achter en ontvang wekelijks het laatste Trekker nieuws in je inbox.
"*" geeft vereiste velden aan
Gerelateerde tags: Agritechnica 2023, Trekkers