fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Start-up Tadus introduceert elektrische trekker

De elektrische trekker van start-up Tadus werkt met een lithium-ion accu met een capaciteit van 130 kWh. Nominaal levert de trekker 110 pk en kan pieken tot 160 pk. - Foto's: Tadus

De Duitse start-up Tadus presenteert een nieuwe elektrische trekker. Tadus laat de e-trekker met lithium-ion accu en een maximaal vermogen van 160 pk zien op vakbeurs Agritechnica.

Start-up Tadus heeft een nieuwe elektrische trekker gebouwd. Deze werkt met een lithium-ion accu met een capaciteit van 130 kWh. Nominaal levert de e-trekker 110 pk. De trekker kan pieken tot 160 pk. Het leeggewicht bedraagt 5 ton.

Twee elektromotoren drijven de assen aan, waardoor de e-trekker maximaal 40 km/u kan rijden. Standaard is er een traploze aftakas. Een traploze frontaftakas is optioneel. Tadus werkt ook aan hybride-oplossingen, zoals elektrisch en een brandstofcel.

Accu als bufferopslag

De e-trekker laadt op via een 400 Volt driefase-aansluiting of via een snel laadstation. De accu zou groot genoeg zijn om vier uur lang te kunnen maaien of zes uur lang te kunnen harken. Tijdens het remmen wordt stroom opgewekt die teruggaat naar de accu. Ook is het de bedoeling dat je de accu’s binnen enkele minuten kunt omwisselen, zodat je een lange werkdag met een opgeladen accu kunt afmaken.

Gebruik je de Tadus niet, dan kun je de accu gebruiken als bufferopslag. Zo kun je bijvoorbeeld melken op opgewekte zonne-energie wanneer de zon niet schijnt.

Lees verder onder de foto

Tadus toont een prototype van de elektrische trekker op vakbeurs Agritechnica van 12-18 november in het Duitse Hannover. De start-up wil de e-trekker half 2025 op de markt brengen.

Tadus toont een prototype van de elektrische trekker op vakbeurs Agritechnica van 12-18 november in het Duitse Hannover. De start-up wil de e-trekker half 2025 op de markt brengen.

Elektrische Tadus-trekker op Agritechnica

Tadus heeft de prijs voor zijn elektrische trekker is nog niet vastgesteld. De aanschafprijs is waarschijnlijk hoger dan die voor een standaard dieseltrekker. Volgens Tadus verdient de trekker zich sneller terug door lagere bedrijfskosten. Het bedrijf doelt op een terugverdientijd van twee tot vier jaar.

Een prototype van de elektrische Tadus-trekker is te zien op vakbeurs Agritechnica van 12-18 november in het Duitse Hannover. De start-up wil de e-trekker half 2025 op de markt brengen.

Auteur: Jacco van Erkelens

Lees ook: Blog | ‘Hooggespannen verwachtingen van Agritechnica 2023’

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Bobcat presenteert elektrische verreiker op Intermat in Parijs

Bobcat presenteert elektrische verreiker TL25.60e op Intermat in Parijs. Deze heeft hetzelfde nominale en hefvermogen als de dieselvariant.
Afbeelding artikel

NPPL-deelnemers testen autonome Fendt 716

NPPL-deelnemers testen dit jaar een Fendt 716 met iQuus Autonomy op initiatief van Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL) en Wageningen UR.
Afbeelding artikel

Agco in 2023 marktleider in krimpende Europese trekkermarkt

Het Agco-concern verkocht in 2023 de meeste trekkers in Europa, gevolgd door CNH Industrial. John Deere is als merk het grootste....
Beheer
WP Admin