Bodemdruk blijft heet hangijzer in aardappel- en bietenoogst
In 2022 starten de serieproducties van enkele nieuwe aardappel- en bietenrooiers. De vernieuwingen vinden we onder andere in gebruiksgemak voor de chauffeur en het zo schoon mogelijk uit de grond krijgen van de oogst. Verlagen van de bodemdruk blijft door de omvang en het gewicht van de machines wel een heet hangijzer.
Bij rooiers blijft de vermindering van druk op de bodem een actueel onderwerp. Een bietenrooier is, zeker wanneer de bunker vol zit, een zware machine waarbij wiellasten van 10 ton of meer eerder regel zijn dan uitzondering. Door het vullen van de bunker en de losband aan een kant de machine rust er vaak ongelijke druk op de wielen. Fabrikanten besteden hier aandacht aan door machines te bouwen met een steeds lager eigen gewicht en een betere drukverdeling. Ook de ontwikkeling van flexibele banden helpt hierin mee.
Fabrikant DeWulf besteedde met de Enduro-vierrijige zelfrijdende zeefbandrooier ook extra aandacht aan een lagere bodemdruk bij de aardappeloogst. De Enduro heeft een druk vanaf 1,5 kg/cm2 op de achterbanden en 1,8 kg/cm2 vooraan. Dit lukt door de gewichtsverdeling over drie assen en door de optionele banden met VF-technologie. Het geheel van deze technieken noemt Dewulf Soil-Saver.
Lees verder onder de foto
Loofscheiding
Verbeteringen in de loofscheiding zijn ook een aanhoudende trend. Zo heeft de nieuwe AVR-rooier (zie kader onderin) een extra loofscheidingssysteem in de vorm van een loofrol net voor de langs-egelband. Ook zorgt een terugvoerband onder de loofmat ervoor dat aardappelen die pas laat vallen in de machine blijven, en dat loof dat nog door de mat valt wordt afgevoerd.
Ook worden rooiers steeds ‘slimmer’. Verschillende fabrikanten bieden opties aan waarbij de rooier de instelling van de rooi-unit aanpast aan veranderende omstandigheden in het gewas.
Lees verder onder de foto
Nonstopbunker
Grimme rust de EVO 280-bunkerrooier optioneel uit met een 6-tons Nonstopbunker en hydraulische wielaandrijving. Beide ontwikkelingen zaten al in de pijplijn tijdens de eerste kennismaking in 2018. Het principe van de Nonstopbunker is dat deze bestaat uit één lange losband, waardoor al rijdend kan worden gelost. Die losband kan immers na het lossen terugdraaien, wat bij een standaard bunker niet mogelijk is.De nieuwe Evo 280 is leverbaar voor rooiseizoen 2022.
Lees verder onder de foto
Overzicht houden
Goed zicht in en rond de machine is steeds gebruikelijker. Door de chauffeur met camera’s goed zicht te geven op de oogst, kan hij tijdig ingrijpen wanneer dat nodig is. Bij de nieuwe Ropa Panther 2S-bietenrooier bijvoorbeeld. De monitor op de linker A-stijl kan, naast machinefuncties, de camerabeelden en de status van de lostransportband en het legen van de trechter weergeven. Daarvoor heeft de Panther 2S standaard digitale camera’s met hoge resolutie. Bij achteruitrijden verschijnt het bijpassende camerabeeld op deze terminal.