fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Tortuga AgTech wint Ag Robot of the Year 2024, publieksprijs voor Tipard 1800

De jury heeft de aardbeien- en tafeldruivenoogstrobot van Tortuga AgTech gekozen uit vijf finalisten. - Foto: René Koerhuis

De Tortuga AgTech aardbeien- en tafeldruivenoogstrobot is de winnaar van de prijs Ag Robot of the Year 2024. De robot is ontworpen voor de oogst, maar kan ook data verzamelen voor prognoses, planten behandelen met UV-C licht en snoeien.

Geert Hekkert, hoofdredacteur van Future Farming en René Koerhuis, redacteur precisielandbouw en robotica, maakten de winnaar bekend tijdens de achtste editie van robotbeurs World Fira in het Franse Toulouse/Auzeville-Tolosane op donderdag 8 februari 2024.

Twaalf kandidaten, vijf finalisten

De jury heeft de oogstrobot van Tortuga AgTech gekozen uit vijf finalisten. Deze jury bestaat uit Future Farming-redacteuren, een universitair onderzoeker op het gebied van robotica en precisielandbouw en boeren van over de hele wereld. Een nieuw jurylid is Anna Haldewang, oprichter en CEO van de InsightTRAC Rover, die in 2023 de Ag Robot of the Year-prijs won.

De overige vier finalisten zijn de Andela Robot Weeder ARW-912, de Tipard 1800, Ekobot WEAI en de Tensorfield Agriculture Jetty.

Vijf criteria

Elk jurylid heeft de vijf finalisten op basis van deze vijf criteria beoordeeld:

  1. originaliteit/technische doorbraak

  2. haalbaarheid/marktgereedheid

  3. potentieel om het leven van boeren te beïnvloeden

  4. gemakkelijke acceptatie door boeren

  5. duurzaamheid

Tortuga AgTech Ag Robot of the Year

De Tortuga-veldrobots combineren AI met praktijktoepassingen. De robots zijn primair ontworpen voor de oogst, maar kunnen ook gegevens verzamelen voor prognoses, planten behandelen met UV-C-licht en snoeien.

Waarom is Tortuga AgTech de winnaar?

De jury heeft Tortuga AgTech als winnaar gekozen omdat de oogstrobot helpt het tekort aan arbeidskrachten het hoofd te bieden. De jury is onder de indruk van zijn vermogen om meerdere soorten fruit te oogsten. De robot oogst en transporteert daarnaast niet alleen gewassen, maar behandelt ze met UV-licht, trimt uitlopers en registreert essentiële data.

De machine maakt wat een paar jaar geleden slechts een visie was werkelijkheid, aldus de jury. De jury vindt de robot praktisch en veelzijdig. De machine wordt aangeboden op basis van een servicecontract en tegen een prijs die gelijk is aan het inhuren van arbeidskrachten. De werkelijke waarde van de robot ligt in het bieden van een oplossing van het personeelstekort in de sector. Sommige boeren hebben de oogst van gewassen hierdoor bijvoorbeeld al stopgezet.

Kopersgids Future Farming

Dit alles raakt volgens de jury de kern van waarom Future Farming en World Fira het initiatief hebben genomen om de landbouwrobot van het jaar uit te reiken. Veld- en oogstrobots die tussen februari 2023 en januari 2024 nieuw aan de kopersgids van Future Farming zijn toegevoegd, kwamen hiervoor automatisch in aanmerking. Zo worden praktijkgerichte, boervriendelijke, winstgevende en schaalbare veld- en oogstrobots beloond, die in staat zijn een of meer handelingen in buitengewassen te automatiseren.

Prijzen

Als winnaar is de Tortuga AgTech-oogstrobot als hoofdafbeelding te zien in de promotie van World Fira 2025. Ook biedt Future Farming een canvas van hun rover aan met het Ag Robot of the Year-logo. JoJo’s Vineyard, gerund door jurylid Ian Beecher-Jones uit Groot-Brittannië, biedt de winnaars een fles van hun beste wijn aan.

Tipard 1800

De Tipard 1800 heeft de publieksprijs gewonnen. De Tipard 1800 is een autonome modulaire veldrobot bedoeld voor schoffelen, zaaien, bemesten en oogsten. – Foto: Mark Pasveer

Tipard 1800 wint publieksprijs

Websitebezoekers van Future Farming konden tussen 23 januari en 4 februari hun persoonlijke favoriet kiezen voor de Ag Robot of the Year. De Tipard 1800 was de gelukkige winnaar en kreeg uit handen van de jury eveneens op 8 februari een gratis jaarabonnement op Future Farming.

De Tipard 1800 is een autonome modulaire veldrobot. De werktuigendrager is niet alleen bedoeld voor schoffelen, maar ook voor zaaien, bemesten en oogsten. Er zijn vijf opties voor het monteren van werktuigen. De Tipard 1800 is vierwielaangedreven en -gestuurd. Zo kan de robot niet alleen kort draaien op de kopakker, maar ook in diverse richtingen over een perceel of door een gewas rijden. Dat is mogelijk in de lengte, in de breedte en in hondengang. Qua motorisering en aandrijflijn is de Tipard 1800 standaard voorzien van een 25 pk dieselmotor als generator en een of meer lithium-ijzerfosfaat accu’s (LiFePO4) van 14 kWh. Het aantal accu’s is modulair.

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Hoe worden veld- en oogstrobots aangedreven?

Het is nog steeds vanzelfsprekend dat trekkers een dieseltank hebben. Maar hoe worden veld- en oogstrobots aangedreven?
Afbeelding artikel

Agrishow 2024: megadrone, veldrobots en autonome vrachtwagen

Op Agrishow 2024 zag TREKKER een megadrone, veldrobots die een Braziliaanse boerderij bemannen en multifunctionele autonome vrachtauto.
Afbeelding artikel

Dit zijn de duurste veldrobots ter wereld

Benieuwd welke veldrobots nu verkrijgbaar zijn en wat ze kosten? We verklappen alvast dat de prijzen variëren van €12.540 tot €800.000.
Beheer
WP Admin