fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Welke van deze vijf veldrobots wordt Ag Robot of the Year 2024?

Vijf veldrobots die in staat zijn om één of meerdere handelingen in gewassen autonoom uit te voeren, zijn genomineerd voor de prijs Ag Robot of the Year 2024. Dit zijn de vijf finalisten waarop jij je stem kunt uitbrengen. - Foto: Canva

Voor het tweede jaar op rij reiken website Future Farming en robotbeurs World Fira de prijs voor Ag Robot of the Year uit. De meest veelbelovende nieuwkomer in de robotmarkt gaat met deze eer strijken. Dit zijn de vijf finalisten in 2024. Op welke veldrobot breng jij je stem uit?

Vijf veldrobots die autonoom een of meerdere handelingen in gewassen kunnen uitvoeren, hebben de finale gehaald van de wereldwijde verkiezing Ag Robot of the Year. Na een grondige evaluatie van twaalf kandidaten hebben het redactieteam van Future Farming en een onderzoeker op het gebied van robotica en precisielandbouw van Wageningen UR de vijf finalisten geselecteerd.

Vijf finalisten Ag Robot of the Year 2024

Dit zijn de vijf finalisten voor de award Ag Robot of the Year 2024, in alfabetische volgorde:

  • Andela Robot Weeder ARW-912

    Andela Robot Weeder ARW-912

    De ARW-912 is een volledig gerobotiseerde veldrobot met 12 wiedeenheden en een werkbreedte van 9 meter, geschikt voor gewassen in rijcultuur. Elke eenheid heeft een camera die het onkruid detecteert en de gekoppelde robotarm aanstuurt. De robotarm doodt het onkruid met een sonde terwijl de grond intact blijft. Het camerasysteem herkent het onkruid in een zeer vroeg stadium. De machine werkt op zonnepanelen, is elektrisch aangedreven en rijdt, RTK-gps gestuurd, op rupsbanden. De ARW-912 is 24/7 te gebruiken.

  • Tipard 1800

    Tipard 1800

    De Tipard 1800 is een autonome modulaire veldrobot. De werktuigendrager is niet alleen bedoeld voor schoffelen, maar ook voor zaaien, bemesten en oogsten. Er zijn vijf opties voor het monteren van werktuigen. De Tipard 1800 is vierwielaangedreven en -gestuurd. Zo kan de robot niet alleen kort draaien op de kopakker, maar ook in diverse richtingen over een perceel of door een gewas rijden. Dat is mogelijk in de lengte, in de breedte en in hondengang. Qua motorisering en aandrijflijn is de Tipard 1800 standaard voorzien van een 25 pk dieselmotor als generator en een of meer lithium-ijzerfosfaat accu’s (LiFePO4) van 14 kWh. Het aantal accu’s is modulair.

  • Ekobot WEAI

    Ekobot WEAI

    De Ekobot WEAI-wiedrobot gebruikt zeven RGB-D camera’s die naast kleur ook diepte kunnen zien om onkruiden mechanisch te bestrijden in bijvoorbeeld uien. De veldrobot heeft mechanische armen om het onkruid tussen de rij te verwijderen en een schoffelsysteem om onkruid in de rij te verwijderen. Zo wordt het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen verminderd, zodat boeren hun kosten kunnen verlagen en bijdragen aan een gezonder milieu. Het elektrisch aangedreven platform kan tot zes uur werken op twee opgeladen accu’s. Eén Ekobot kan 10 hectare bijhouden. Navigatie gaat op basis van bestaande AB-lijnen en het voertuig draait autonoom op de kopakker.

  • Tensorfield Agriculture Jetty

    Tensorfield Agriculture Jetty

    Veldrobot Jetty voert herbicidevrij precisiewieden uit in gewassen met een hoge dichtheid, zoals wortelen. De robot detecteert onkruid tussen gewassen met behulp van een camera. Vervolgens sproeit het een microdosis biologisch goedgekeurde plantaardige olie met hoge temperatuur op het onkruid. Volgens Tensorfield Agriculture levert Jetty de snelste, meest effectieve en kostenbesparende methode om heel nauwkeurig een dodelijke dosis warmte toe te dienen en zo het onkruid te bestrijden tussen opkomende gewassen.

  • Tortuga AgTech F en G

    Tortuga AgTech F en G

    De Tortuga-veldrobots combineren AI met praktijktoepassingen. De robots zijn primair ontworpen voor de oogst, maar kunnen ook gegevens verzamelen voor prognoses, planten behandelen met UV-C-licht en snoeien. De robots hebben een autonome basis die op en neer door de rij navigeert en twee armen die fruit identificeren, verplaatsen en plukken. De AI van de robot gebruikt bijna twintig “modellen” om plukbeslissingen te nemen, vertrouwt op geavanceerde software voor tweearmig plukken en navigeert nauwkeurig in de rij.

Auteur: Ed Asscheman

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

NPPL-deelnemers testen autonome Fendt 716

NPPL-deelnemers testen dit jaar een Fendt 716 met iQuus Autonomy op initiatief van Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL) en Wageningen UR.
Afbeelding artikel

Amerika doet Chinese landbouwdrones in de ban

Drones maken een razendsnelle opmars in de Amerkaanse landbouw, maar de gevolgen kunnen ernstig zijn als de landbouwdrones in verkeerde handen...
Afbeelding artikel

Waarom investeert grote Australische teler in LaserWeeder van €1,3 miljoen?

Door groeiende onkruiddruk en een tekort aan arbeidskrachten ontdekt het Australische Tripod Farmers de LaserWeeder van €1,3 miljoen.
Beheer
WP Admin