fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Welke van deze vijf veldrobots wordt Ag Robot of the Year 2024?

Vijf veldrobots die in staat zijn om één of meerdere handelingen in gewassen autonoom uit te voeren, zijn genomineerd voor de prijs Ag Robot of the Year 2024. Dit zijn de vijf finalisten waarop jij je stem kunt uitbrengen. - Foto: Canva

Voor het tweede jaar op rij reiken website Future Farming en robotbeurs World Fira de prijs voor Ag Robot of the Year uit. De meest veelbelovende nieuwkomer in de robotmarkt gaat met deze eer strijken. Dit zijn de vijf finalisten in 2024. Op welke veldrobot breng jij je stem uit?

Vijf veldrobots die autonoom een of meerdere handelingen in gewassen kunnen uitvoeren, hebben de finale gehaald van de wereldwijde verkiezing Ag Robot of the Year. Na een grondige evaluatie van twaalf kandidaten hebben het redactieteam van Future Farming en een onderzoeker op het gebied van robotica en precisielandbouw van Wageningen UR de vijf finalisten geselecteerd.

Vijf finalisten Ag Robot of the Year 2024

Dit zijn de vijf finalisten voor de award Ag Robot of the Year 2024, in alfabetische volgorde:

 • Andela Robot Weeder ARW-912

  Andela Robot Weeder ARW-912

  De ARW-912 is een volledig gerobotiseerde veldrobot met 12 wiedeenheden en een werkbreedte van 9 meter, geschikt voor gewassen in rijcultuur. Elke eenheid heeft een camera die het onkruid detecteert en de gekoppelde robotarm aanstuurt. De robotarm doodt het onkruid met een sonde terwijl de grond intact blijft. Het camerasysteem herkent het onkruid in een zeer vroeg stadium. De machine werkt op zonnepanelen, is elektrisch aangedreven en rijdt, RTK-gps gestuurd, op rupsbanden. De ARW-912 is 24/7 te gebruiken.

 • Tipard 1800

  Tipard 1800

  De Tipard 1800 is een autonome modulaire veldrobot. De werktuigendrager is niet alleen bedoeld voor schoffelen, maar ook voor zaaien, bemesten en oogsten. Er zijn vijf opties voor het monteren van werktuigen. De Tipard 1800 is vierwielaangedreven en -gestuurd. Zo kan de robot niet alleen kort draaien op de kopakker, maar ook in diverse richtingen over een perceel of door een gewas rijden. Dat is mogelijk in de lengte, in de breedte en in hondengang. Qua motorisering en aandrijflijn is de Tipard 1800 standaard voorzien van een 25 pk dieselmotor als generator en een of meer lithium-ijzerfosfaat accu’s (LiFePO4) van 14 kWh. Het aantal accu’s is modulair.

 • Ekobot WEAI

  Ekobot WEAI

  De Ekobot WEAI-wiedrobot gebruikt zeven RGB-D camera’s die naast kleur ook diepte kunnen zien om onkruiden mechanisch te bestrijden in bijvoorbeeld uien. De veldrobot heeft mechanische armen om het onkruid tussen de rij te verwijderen en een schoffelsysteem om onkruid in de rij te verwijderen. Zo wordt het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen verminderd, zodat boeren hun kosten kunnen verlagen en bijdragen aan een gezonder milieu. Het elektrisch aangedreven platform kan tot zes uur werken op twee opgeladen accu’s. Eén Ekobot kan 10 hectare bijhouden. Navigatie gaat op basis van bestaande AB-lijnen en het voertuig draait autonoom op de kopakker.

 • Tensorfield Agriculture Jetty

  Tensorfield Agriculture Jetty

  Veldrobot Jetty voert herbicidevrij precisiewieden uit in gewassen met een hoge dichtheid, zoals wortelen. De robot detecteert onkruid tussen gewassen met behulp van een camera. Vervolgens sproeit het een microdosis biologisch goedgekeurde plantaardige olie met hoge temperatuur op het onkruid. Volgens Tensorfield Agriculture levert Jetty de snelste, meest effectieve en kostenbesparende methode om heel nauwkeurig een dodelijke dosis warmte toe te dienen en zo het onkruid te bestrijden tussen opkomende gewassen.

 • Tortuga AgTech F en G

  Tortuga AgTech F en G

  De Tortuga-veldrobots combineren AI met praktijktoepassingen. De robots zijn primair ontworpen voor de oogst, maar kunnen ook gegevens verzamelen voor prognoses, planten behandelen met UV-C-licht en snoeien. De robots hebben een autonome basis die op en neer door de rij navigeert en twee armen die fruit identificeren, verplaatsen en plukken. De AI van de robot gebruikt bijna twintig “modellen” om plukbeslissingen te nemen, vertrouwt op geavanceerde software voor tweearmig plukken en navigeert nauwkeurig in de rij.

Auteur: Ed Asscheman

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Waarom investeert grote Australische teler in LaserWeeder van €1,3 miljoen?

Door groeiende onkruiddruk en een tekort aan arbeidskrachten ontdekt het Australische Tripod Farmers de LaserWeeder van €1,3 miljoen.
Afbeelding artikel

Blog | ‘Verdwijnt de cabine op de robottrekker?’

Heeft de cabineloze robottrekker wel of geen toekomst? TREKKER-redacteuren René Koerhuis en Bob Karsten geven hun kijk op de zaak.
Afbeelding artikel

Blog | ‘Robottrekker met of zonder cabine?’

De robottrekker wordt straks ingezet op grote percelen of bij repeterend werk. Dan heeft zo’n trekker geen cabine meer nodig. Of...
Beheer
WP Admin