fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

​Ekobot WEAI toont nieuwe wiedkunsten op Future Farming & Food Experience

Wiedrobot Ekobot WEIA kan zowel in een vroeg stadium onkruiden tot vlak naast uien verwijderen met robotarmen en vingers als tussen de rijen met schoffelelementen. - Foto: Mark Pasveer

De Zweedse wiedrobot Ekobot WEAI toonde tijdens de Future Farming & Food Experience op 25 mei in Lelystad voor de tweede keer zijn onkruidbestrijdingskunsten in een uiengewas.

Veel onkruid was er echter niet aanwezig op het evenement Future Farming & Food Experience. Nieuw ten opzichte van het Ekobot-model van vorig jaar zijn de twee (gele) radarsensoren aan de voorzijde. Zij scannen de omgeving voor personen, dieren en andere obstakels. Tijdens de demo was de detectieafstand ingesteld op 1,5 meter.

Eveneens nieuw is de camera bovenop de wiedrobot. Daarmee kun je als gebruiker op afstand meekijken in de richting waarin de robot rijdt en zo een idee krijgen van de onkruiddruk en de gewasontwikkeling.

Eigen schoffelelementen

Ook ‘onder de kap’ was er nieuws. Naast bewegende armen met verwisselbare tools om onkruiden als het ware weg te tikken, zijn er nu ook eigen schoffelelementen. Die elementen hangen aan een parallellogram. De schoffels kun je gebruiken voor het schoffelen van het onkruid tussen de rijen uien. Onkruidbestrijding met de armen gaat met maximaal 0,54 km/u. Met de schoffelelementen is de snelheid maximaal 1,8 km/u. Er is een kopakker van minimaal 2,5 m nodig.

Verwisselbare accu’s

Ekobot WEAI haalt z’n energie momenteel uit twee verwisselbare standaard accu’s. Accu’s die je ook vindt in trekkers en vrachtauto’s. Het voertuig als geheel vraagt 1 kW aan vermogen. Met één acculading kun je volgens de fabrikant 9 tot 10 uur werken. Dan verwissel je beide accu’s voor de tweede set die fabrikant Ekobot meegeleverd.

Ekobot ontwikkelt nieuw onderstel

De versie die in Lelystad werd getoond, maakt nog gebruik van een onderstel van de Noorse robotfabrikant Saga Robotics. Daar stapt Ekobot echter vanaf. Het bedrijf gaat zelf een nieuw onderstel ontwikkelen met een variabele bodemvrijheid tot 50 à 60 cm. De huidige constructie met 25 cm bodemvrijheid loopt bij het rijden door diepe sporen te snel tegen haar grenzen aan. Het toekomstige model wordt eveneens uitgerust met zonnepanelen. Vanaf 2025 moet de WEAI robot ook inzetbaar zijn in andere gewassen dan uien. Denk daarbij aan peen en suikerbieten.

Lees verder onder de video

Productie Ekobots opschalen

Tot dusver bouwde Ekobot vijf robots, waarvan er drie in Zweden geleaset worden en er twee in Nederland draaien. De huidige verkoopprijs bedraagt € 90.000. Je kunt de wiedrobot ook voor € 3.000 per hectare per jaar leasen. Eén robot kan tot 10 hectare onkruidvrij houden.

In 2024 wil Ekobot de productiecapaciteit opschalen naar 25 tot 30 stuks. Volgens het bedrijf staan er ondertussen al meer geïnteresseerden op een wachtlijst.

Auteur: René Koerhuis

Lees ook: Kult-Kress bereidt schoffelmachines voor op wiedrobots

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Blog | ‘Robottrekker met of zonder cabine?’

De robottrekker wordt straks ingezet op grote percelen of bij repeterend werk. Dan heeft zo’n trekker geen cabine meer nodig. Of...
Afbeelding artikel

SIZA Robotics lanceert autonome Toogo-veldrobot

Het Franse SIZA Robotics presenteert zijn elektrische veldrobot Toogo die volledig autonoom werkt in onder meer suikerbieten en uien.
Afbeelding artikel

Primeur: New Holland toont elektrische T3-trekker in Turkije

New Holland toonde op een Turkse landbouwbeurs een primeur: de T3 Electric Power, met onder de motorkap een accupakket van 75...
Beheer
WP Admin