fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Zes vragen aan Anna Haldewang, ontwikkelaar van veldrobot InsightTRAC Rover

Anna Haldewang, oprichter en CEO van start-up InsightTRAC, ontwikkelde de InsightTRAC Rover. "De Rover is zeer robuust en kan in de toekomst gewassen duwen, slepen en monitoren. Onze visie is om de veldrobot 24/7, 365 dagen per jaar in de boomgaard te laten draaien."- Foto: InsightTRAC

De InsightTRAC Rover won de 2023-editie van Ag Robot Of The Year. De robot schiet letterlijk met navelsinaasappelwormen besmette noten, zogenoemde mummies, uit bomen in amandelboomgaarden. Achter de ontwikkeling van deze veldrobot zit de Amerikaanse Anna Haldewang, oprichter en CEO van start-up InsightTrac. Een interview aan de hand van zes vragen.

Robots en drones bieden nieuwe slimme methoden om landbouwtaken uit te voeren of om het werk effectiever te doen. Startende bedrijven versnellen vaak de ontwikkeling van nieuwe (precisie)technieken. Start-up InsightTRAC is er daar één van.

1. Wie is Anna Haldewang?

“Ik ben afgestudeerd aan het Savannah College of Art and Design in de Amerikaanse staat Georgia, met als hoofdvak Industrial Design. Ik maakte een bestuivingsdrone voor een schoolproject en het ontwerp ging uiteindelijk wereldwijd viraal in de media. Vlak na mijn studie richtte ik mijn eerste bedrijf Plan Bee op. Dat richt zich op de amandelteelt, omdat die afhankelijk is van bijen om de gewassen te bestuiven.”

2. Waar kwam het idee vandaan om zieke noten uit bomen te schieten?

“Ik leerde over het winteronderhoud van amandelbomen, zoals het verwijderen van dode amandelen die een bron van ziekten en plagen kunnen zijn. Daarvoor ging ik op zoek naar iets dat niet afhankelijk is van het weer of handmatig werk om te voldoen aan de industrienorm van minder dan twee door wormen aangetaste noten (mummies) per boom. Ik vertrok naar Australië, omdat daar het winteronderhoud voor de deur stond. Ik heb daar een takkenschudder getest, die bestond uit een boormachine, een waterstraal, een luchtstraal en een airsoftpistool. Het airsoftpistool bleek het meest effectief bij het verwijderen van mummies.”

3. Hoe verwijderen telers gewoonlijk zieke noten?

“In de winter gaan de telers de bomen langs met schudders. Maar dit werkt alleen tijdens mist of na een regenbui, dan zijn de mummies zwaar. Op een droge zonnige dag vallen ze niet. Als het te hard regent, kunnen de schudders de boomgaard niet in. Als laatste redmiddel moeten telers dan mankracht inhuren om met bamboestokken van 15 meter de mummies uit de bomen te tikken.”

4. Wat was technisch gezien het grootste obstakel?

“Dat was de cameraherkenning. Het team heeft geweldig werk geleverd bij de ontwikkeling van het systeem om het airsoftpistool tot op een afstand van 30 meter nauwkeurig te kunnen richten om mummies te verwijderen. We lopen voorop met de technologische mogelijkheden. De camera’s die we nu gebruiken, hadden we een jaar geleden nog niet.”

Lees verder onder de video

5. Wat is het voordeel voor het milieu wanneer een amandelboer de InsightTRAC Rover gebruikt?

“Hij bespaart kosten door met accu’s te werken in plaats van de hele tijd diesel te gebruiken. Maar er zijn veel variabelen die meespelen, zoals hoe vaak de Rover door het perceel moet, hoeveel mummies ze hebben en de besmettingsniveaus. Een teler kan € 225 tot € 2.250 per hectare besparen.”

6. Is het principe van schieten met kogeltjes geschikt voor andere toepassingen?

“We zouden het richt- en schietsysteem kunnen inzetten bij gewassen die een zelfde aanpak vergen. De InsightTRAC Rover is zeer robuust en kan in de toekomst gewassen duwen, slepen en monitoren. Onze visie voor de Rover is om de veldrobot 24/7, 365 dagen per jaar in de boomgaard te laten draaien. Zo is de InsightTRAC Rover elk seizoen inzetbaar voor de teler.”

Auteur: Geert Hekkert

Lees meer over high tech akkerbouw in TREKKER-jaarboek 2024

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Amerika doet Chinese landbouwdrones in de ban

Drones maken een razendsnelle opmars in de Amerkaanse landbouw, maar de gevolgen kunnen ernstig zijn als de landbouwdrones in verkeerde handen...
Afbeelding artikel

Effectiever bemesten voor top-efficiënte grasteelt

Melkveehouder Van Velde wil weten hoeveel gras hij elk jaar oogst en hoe efficiënt dat gebeurt. Zijn doel: meer gras en...
Afbeelding artikel

Techneut bouwt eigen gps-systeem op een Deutz-Fahr

Techneut Niels van Vilsteren zocht alle componenten bij elkaar en bouwde zelf een gps-systeem op een Deutz-Fahr. En dit is het...
Beheer
WP Admin