fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Blog | ‘Machinefabrikanten aan zet met slimmer maken van werktuigen’

Robot One van Pixelfarming Robotic aan het werk. Machinefabrikanten zijn aan zet. Zij zullen hun werktuigen slimmer moeten maken met de juiste sensoren, camera’s en elektronica. - Foto: Peter Roek

We beginnen 2024 goed met het TREKKER Jaarboek 2024 over hightech akkerbouw. De focus ligt op techniek die nu al bestaat en door machinefabrikanten en voorlopers in de akkerbouw al worden ingezet, gebruikt of getest.

Het TREKKER Jaarboek 2024 is een gratis extraatje voor onze vaste TREKKER-abonnees. We nemen je mee in de meest recente ontwikkelingen in de akkerbouw. De focus ligt dus niet op techniek die nog mijlenver van ons afstaat, maar op techniek die feitelijk nu al kán en door voorlopers al wordt ingezet, gebruikt of getest.

De trend gaat overduidelijk in de richting van cameratechniek, lasers, computers en gps-systemen. De juiste mix daarvan leidt tot de slimste wieders, schoffels, spuitmachines en uiteraard autonome voertuigen en trekkers.

Praktijkrijpe robotvoertuigen

Bij autonomie spelen twee opmerkelijke ontwikkelingen. Ten eerste hebben al vele fabrikanten een robotvoertuig klaar voor de praktijk. Daar komt de autonome trekker in rap tempo bij. Dan bedoel ik de standaard trekker die met een ‘ogenschijnlijk eenvoudige’ ombouwkit wordt omgetoverd tot een robottrekker. Vakbeurs Agritechnica 2023 bewees dat de grote wereldmerken hier klaar voor zijn, en ik voorspel dat ze over twee jaar in de prijslijst staan.

Slimmere werktuigen

De tweede belangrijke ontwikkeling is dat machinefabrikanten aan zet zijn. Zij zullen eerst de werktuigen slimmer moeten maken met de juiste sensoren, camera’s en elektronica. Alleen dán weet het autonome voertuig of trekker wanneer te stoppen als het resultaat te wensen overlaat.

Krone toonde een fraai voorbeeld van sensoren die detecteren dat de aandrijflijn van de maaier in onbalans is (mes of maaischijf defect) en een camera die vaststelt of elke maaischijf nog wel goed maait. En machinefabrikant Lemken heeft camera’s die analyseren of het zaaibed wel naar wens verkruimeld is.

Lees verder onder de video

Terugkoppeling werktuig naar robot(trekker)

Het zit ’m dus in de terugkoppeling van de machine naar de robot(trekker). Zo lang daar nog veel moet gebeuren, zal het nog even duren voor autonome trekkers massaal over de akkers rijden. Het verklaart meteen dat sommige uitvinders van slimme robots liever eerst het werktuig op de markt brengen en het autonome voertuig nog even laten voor wat het is. Kennelijk zijn de menselijke ervaringen en zintuigen (nog) niet te missen.

Auteur: Bas van Hattum

Gerelateerde tags: , , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Techneut bouwt eigen gps-systeem op een Deutz-Fahr

Techneut Niels van Vilsteren zocht alle componenten bij elkaar en bouwde zelf een gps-systeem op een Deutz-Fahr. En dit is het...
Afbeelding artikel

Waarom investeert grote Australische teler in LaserWeeder van €1,3 miljoen?

Door groeiende onkruiddruk en een tekort aan arbeidskrachten ontdekt het Australische Tripod Farmers de LaserWeeder van €1,3 miljoen.
Afbeelding artikel

Zo werkt je gps-systeem streeploos: 8 tips

Controlepunten nalopen zorgt dat een gps-systeem doet waarvoor het is bedoeld: nauwkeurig werken. TREKKER geeft je 8 tips.
Beheer
WP Admin