fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

John Deere en GUSS Automation presenteren autonome spuitrobot Electric GUSS

Electric GUSS was voor het eerst te zien op robotbeurs World Ag Expo 2024 in Tulare, Californië. De volledig elektrische en autonome Electric GUSS is gebaseerd op de autonome GUSS-spuitrobot die in 2023 werd gelanceerd. - Foto: Mark Pasveer

De Amerikaanse trekkerfabrikant John Deere en de Amerikaanse machinefabrikant GUSS Automation onthulden tijdens robotbeurs World Ag Expo 2024 in Tulare, Californië (13-15 februari) de Electric GUSS. Dit is ’s werelds eerste autonome en volledig elektrisch aangedreven spuitrobot.

De Electric GUSS is gebaseerd op de autonome GUSS-spuitrobot die in 2023 werd gelanceerd. Deze volledig elektrische en autonome spuitrobot stelt telers in staat om meerdere machines vanaf afstand te bedienen.

De nieuwe spuitrobot bevat een systeem dat chlorofyl in de planten herkent en alleen spuit waar hij onkruid detecteert. Volgens John Deere en GUSS Automation bespaart deze detectietechnologie tot wel 90% aan gewasbeschermingsmiddelen, afhankelijk van de hoeveelheid onkruid.

De Electric GUSS maakt gebruik van Kriesel-batterijen en heeft daarmee een zogenoemde runtime van 12 uur. Met behulp van een combinatie van gps, LiDAR (Light Detection and Ranging) en eigen technologie kan één medewerker tot acht GUSS-spuitmachines bedienen via een laptop. Daardoor loopt hij minder kans kans op blootstelling aan bestrijdingsmiddelen. De Electric Guss beschikt over diverse veiligheidsvoorzieningen en pauzeert automatisch wanneer er personen in de buurt zijn.

De spuit heeft een lengte van 7,20 meter, een hoogte van 1,95 meter en een operationele breedte die varieert van 2,50 tot 5,50 meter. De hydraulisch in hoogte verstelbare spuitbomen zijn aan te passen aan rijpaden en zijn omhoog te kantelen. Tevens zijn ze inklapbaar om schade aan bomen en gewassen te voorkomen.

Precisiespuiten met Smart Apply

De dieselaangedreven spuitrobots Orchard GUSS en Mini GUSS beschikken nu over het Apply Intelligent Spray Control System van Smart Apply. John Deere heeft Smart Apply, dat applicaties op het gebied van precisielandbouw levert, in 2023 overgenomen.

Smart Apply vermijdt overmatig spuiten van middelen. De precisiespuittechniek past automatisch de hoeveelheid aan het gewas aan. Dat levert volgens de fabrikant tot wel 50% besparingen op qua water en gewasbeschermingsmiddelen.

Te koop in Noord-Amerika en Australië

Smart Apply, Herbicide GUSS en Mini GUSS zijn inmiddels te koop in Noord-Amerika en Australië. Wanneer de spuitrobots en de Smart Apply-precisiespuittechniek in Europa beschikbaar komen, is nog niet bekend.

Auteur: Ed Asscheman

Lees ook: Hoe ‘nieuwe’ loonwerkers de invoering van veldrobots kunnen versnellen

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

New Holland viert 60 jaar Basildon met T7.300 Special Edition

Ter gelegenheid van het 60-jarige bestaan van zijn trekkerfabriek in het Britse Basildon ontwierp New Holland een T7.300 Special Edition.
Afbeelding artikel

Aeres start met studie Agrotechniek & Engineering

Vanwege groeiende vraag naar afgestudeerden met kennis van landbouw en techniek introduceert Aeres de studie Agrotechniek & Engineering.
Afbeelding artikel

‘Businesscase Ecorobotix ARA-spotsprayer klopt als een bus’

Met 90 nieuwe afleveringen alleen al dit voorjaar is de gedragen 6 meter brede Ecorobotix ARA-spotsprayer een ongekend succes in Nederland.
Beheer
WP Admin