fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

FOTO | Mix van tech en staal op World Ag Expo 2024

Iedere bekende trekkerfabrikant toont op vakbeurs World Ag Expo 2024 wel een compacte trekker met boomgaardcabine. Zoals deze Massey Ferguson 6712, met een gepantserde cabine van Sutter Buttes Manufactering LLC. - Foto's: Mark Pasveer

Landbouwbeurs World Ag Expo vindt jaarlijks plaats in Tulare, in de Amerikaanse staat Californië. De regio tussen Los Angeles in het zuiden en Sacramento in het noorden staat bekend om zijn grootschalige groente- en fruitteelt. De tech broedplaats Silicon Valley is om de hoek. En dat is merkbaar aan de sfeer op de beurs waar vele start-ups hun robots presenteren. De interesse in autonome voertuigen is in Californië extra groot door een structureel tekort aan mensen en steeds strengere milieueisen.

Auteur en fotograaf: Mark Pasveer

Tom Boe en zijn vrouw Joedy zijn de eigenaren van Amos in Ceder Falls, Iowa. De jonge onderneming heeft in vier jaar tijd een autonome elektrisch aangedreven trekker ontwikkeld die inmiddels ook in de praktijk draait. Bijzonder is dat de compacte trekker drie onafhankelijke elektromotoren heeft, voor beide wielen en voor de aftakas. Daarnaast heeft de rupstrekker een laag zwaartepunt zodat deze ook op hellingen ingezet kan wordenDaarnaast heeft de rupstrekker een laag zwaartepunt zodat deze ook op hellingen ingezet kan worden..

Ruim 32 hectare van het beursterrein is gevuld met metaal van 1.200 standhouders. De driedaagse World Ag Expo 2024 kan rekenen op zo’n 110.000 bezoekers.

Even resetten voor de demo. De Burro is een klein autonoom voertuig met een laadvermogen van 680 kilo. Het is ontwikkeld voor de fruitteelt. Burro heeft inmiddels 400 autonome transportvoertuigen verkocht. De Burro Grande kost 70.000 dollar.

Een speeltuin voor robots. Bij Farm-NG kunnen bezoekers zelf spelen met robots. Er is een control unit waarbij autonome voertuigen op afstand opdrachten krijgen.

Voor boeren door boeren. Tim Bucher, CEO van Agtonomy, heeft zijn eigen boerderij ingericht als testcentrum. Het bedrijf ontwikkelt software dat bestaande traditionele trekkers autonome eigenschappen geeft. Volgens Bucher kan het bedrijf binnenkort een grote samenwerking aankondigen. De jongste telg is gebouwd op basis van een kleine Bobcat AT450-kniktrekker.

Huren niet kopen. Joseph Miller van Pacific AG Rentals toont een collectie dikke trekkers die onderdeel vormen van de verhuurvloot. Volgens Miller is de vraag naar huurtrekkers de afgelopen jaren geëxplodeerd. Deels heeft dit te maken met belastingregels in Californië. Maar veel bedrijven kiezen er ook voor om niet zelf te investeren in een dure trekker die ze niet altijd het hele jaar effectief kunnen inzetten. Een John Deere 9RX huur je voor 15.000 dollar per maand. De zwarte Challenger kost bijna 12.000 dollar.

500 plus pk-klasse is noodzaak. De Optimizer is een zogenoemd 'one pass' grondbewerkingswerktuig. Het maakt in één enkele werkgang de grond zaai- of pootklaar. Zelfs een passende zaaimachine is verkrijgbaar. De Optimiser is al wat jaren op de markt, sinds kort ook voor Australische akkerbouwers. Om deze machine te kunnen gebruiken moet je beschikken over een trekker van ruim 500 pk.

De Sharpshooter-spotsprayer van Verdant Robotics blinkt uit in precisie. De spuit herkent 99% van alle onkruiden. De roterende spuitdoppen werken razendsnel en zijn zeer nauwkeurig doordat ze richten op het onkruid.

De roterende spuitdoppen van de Sharpshooter-spotsprayer werken razendsnel en zijn zeer nauwkeurig doordat ze richten op het onkruid.

Electric GUSS, de autonome elektrisch aangedreven boomgaardspuit voor herbiciden, heeft een zogenoemde runtime van 12 uur.

De zwarte strak vormgegeven Electric GUSS lijkt wel wat op een ruimteschip en is het meest recente spuitvoertuig van GUSS Automation. In 2022 ging John Deere een joint venture aan met het bedrijf.

Op World Ag Expo 2024 zijn allerlei bijzondere, vaak gepantserde werktuigen en zelfrijders te zien voor de teelt en oogst van noten als pistache en amandelen. Een 'shaker' van TOL uit Tulare schudt de noten letterlijk uit de boom. De machine wordt bestuurd vanuit een cabine aan de buitenzijde van de bunker. Slechts een kijkgat naar rechts geeft zicht op het werk.

Een mega oogstmachine voor blauwe bessen. Deze is in 2009 gebouwd door een Amerikaanse boer met de achternaam Littau en in de loop der jaren verder verfijnd. De Littau XL1 is geschikt voor zachtfruitsoorten en beschikt aan de achterkant over een lift. Op het platform is ruimte voor drie mensen die kunnen sorteren.

Natuurlijk mag de inmiddels overbekende Case IH Quadtrac 715 niet ontbreken. Case IH toonde ook zijn elektrische Farmall 75C. De nieuwe Case IH AF11-combine die velen hoopten te zien, haakte op het laatste moment echter af. Deze was overigens wel te zien op de gelijktijdig gehouden National Farm Machine Show in Louisville, Kentucky.

Deels uit Siliconvalley deels uit India. De Boson Motors LX 40-transporter oogt als een moderne versie van de Alpentractor zoals we die kennen van AEBI en Reform. Deze vol elektrische transportwagen met vierwielaandrijving wordt in Californië gebouwd met onderdelen uit India en China. Twee 27 pk elektromotoren drijven het voertuig aan, dat maximaal 37 km/u rijdt.

Gerelateerde tags: , , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

New Holland viert 60 jaar Basildon met T7.300 Special Edition

Ter gelegenheid van het 60-jarige bestaan van zijn trekkerfabriek in het Britse Basildon ontwierp New Holland een T7.300 Special Edition.
Afbeelding artikel

Aeres start met studie Agrotechniek & Engineering

Vanwege groeiende vraag naar afgestudeerden met kennis van landbouw en techniek introduceert Aeres de studie Agrotechniek & Engineering.
Afbeelding artikel

Blog | ‘Verdwijnt de cabine op de robottrekker?’

Heeft de cabineloze robottrekker wel of geen toekomst? TREKKER-redacteuren René Koerhuis en Bob Karsten geven hun kijk op de zaak.
Beheer
WP Admin