fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Sneller en makkelijker zaaien met Monosem ValoTerra

Van een afstand bezien, heeft de Monosem ValoTerra-precisiezaaimachine veel weg van de al langer bekende NG Plus M/ME. Maar op vrijwel alle details verschillen de zaaimachines sterk.

De ValoTerra-precisiezaaimachine van Monosem is de flink gemoderniseerde variant van de bekende Monoterra NG Plus M/ME. TREKKER zag de machine afgelopen voorjaar aan het werk in Nederland. Een impressie.

Op afstand heeft de Monosem ValoTerra veel weg van de al langer bekende NG Plus M/ME. Maar op vrijwel alle details verschillen de machines sterk. Allereerst is de machine gebruikersvriendelijker; afstellen en onderhoud kan vrijwel zonder gereedschap en is op veel punten makkelijker. Ook zijn er meer afstelmogelijkheden.

De elektrische aandrijving ging van een 24 volt-systeem op de NG Plus naar nu 56 volt. De ValoTerra werkt zonder accu. De machine wekt de stroom op met een 5,6 kW aftakas-aangedreven generator. De stroomvoorziening is volgens Monosem-importeur Farmstore voldoende om maximaal 120 motoren aan te drijven. Het benodigde aantal hangt af van het aantal rijen dat de machine kan zaaien, en van de uitvoering.

De fabrikant kan twee granulaatsystemen (MicroSmart) monteren: één achter de zaadbak en eventueel een tweede in de zaadbak. Deze heeft een inhoud van 70 liter, goed voor 160.000 maiszaden.

Geen overdruk

De ValoTerra is net als zijn voorgangers een vacuümmachine. Dat maakt de machine volgens Monosem flexibeler inzetbaar dan machines van concurrenten die met overdruk werken. Overdruk maakte opgang om een hogere rijsnelheid mogelijk te maken, maar is volgens Monosem minder geschikt voor de lage rijsnelheid die vooral op kleinere percelen voorkomt.

De ValoTerra heeft afgelopen voorjaar in Nederland bij diverse bedrijven gezaaid. Hij kan een rijsnelheid tot 10 à 12 km/u aan. Dat de ValoTerra geschikt is voor wat hogere rijsnelheden dan voorganger NG Plus, zit ’m in de details van het vacuümsysteem. Bij de ValoTerra valt het zaadje recht naar beneden. Bij de NG Plus valt dat min of meer wat naar achteren. Boven 9 km/u kan dat springen van de zaden veroorzaken. Dat maakt de afstanden in de rij iets minder nauwkeurig.

Goed gedraaid

De eerste indruk van de ValoTerra is goed. In de software komen nog een paar kleine wijzigingen, maar de machine lijkt technisch klaar voor de praktijk. Importeur Farmstore meldt dat er voor volgend jaar al serieuze interesse bestaat.

Ook NG Plus M/ME blijft nog een aantal jaren leverbaar; vanwege goede ervaringen met die machine zullen ook weer klanten voor die versie kiezen. De NG Plus M/ME is leverbaar met zowel een mechanische als een elektrische aandrijving. Wie dat een voordeel vindt en niet echt een machine zoekt met een hogere rijsnelheid, heeft daarmee een prima alternatief. De ValoTerra is leverbaar als zes-, acht- en twaalfrijer, gedragen in de hefinrichting.

Auteur: Martin Smits

Lees ook: Dit zijn de trends in precisiezaaiers en graanzaaiers

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Waarom investeert grote Australische akkerbouwer in LaserWeeder van €1,3 miljoen?

Door groeiende onkruiddruk en een tekort aan arbeidskrachten ontdekt het Australische Tripod Farmers de LaserWeeder van €1,3 miljoen.
Afbeelding artikel

Zo werkt je gps-systeem streeploos: 8 tips

Controlepunten nalopen zorgt dat een gps-systeem doet waarvoor het is bedoeld: nauwkeurig werken. TREKKER geeft je 8 tips.
Afbeelding artikel

Monosem ValoTerra zaait variabel met QuadRate Pro

Software-uitbreiding QuadRate Pro maakt het mogelijk variabel te zaaien met de elektrisch aangedreven precisiezaaier Monosem ValoTerra.
Beheer
WP Admin