fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Nieuwe Monosem ValoTerra werkt volledig elektrisch

De nieuwe ValoTerra is vanaf 2023 leverbaar in verschillende werkbreedtes, namelijk 6, 8, 9 en 12 rijen. Foto's: Monosem

Monosem introduceert een nieuwe generatie precisie-zaaimachines genaamd ValoTerra. Deze zaaimachines werken volledig elektrisch door middel van een eigen dynamo. Daarnaast is de Valoterra ook voorzien van nieuw ontwikkelde zaaielementen en schijven.

Importeur Farmstore uit Cuijk (N.-B.) meldt dat Monosem met een nieuwe generatie zaaimachines komt die volledig elektrisch werken met een eigen dynamo. Die dynamo wordt door de aftakas aangedreven en levert een vermogen van 5,6 kW en een spanning van 56 Volt. Volgens Monosem zorgt een lage ampère ervoor dat de machine flexibel gebruikt kan worden, en er is geen accu nodig. Met behulp van de elektrische aandrijving is het schakelen tussen secties, het werken met taakkaarten en variabel zaaien mogelijk. Kort gezegd maakt het loopwiel met kettingaandrijving plaats voor een elektromotor. Het gewicht van de machine is vergelijkbaar met een mechanische variant, aldus Chris van de Lindeloof, vertegenwoordiger bij Farmstore.

Nieuwe zaai-elementen

De nieuwe zaai-elementen op de ValoTerra zijn voorzien van een dubbele schijf met een diameter van 450 millimeter. De elementen hebben een instelbare werkdruk van 145 tot 225 kg. De zogeheten Pro-dieptewielen hebben ook een diameter van 450 mm, volgens Monosem zorgt de grote diameter voor een stabiele machine en worden kluiten en gewasresten beter verwerkt. Onder natte omstandigheden kan het Pro-wiel omhoog gezet worden om versmering in de zaaivoor te voorkomen. De fabrikant claimt met deze innovaties de maximale rijsnelheid te verhogen met 2 km/u in vergelijking tot de Monoshox-serie.

Lees verder onder de foto

Monosem vernieuwde naast de aandrijving ook de zaai-elementen en zaaihuizen.

Monosem vernieuwde naast de aandrijving ook de zaai-elementen en zaaihuizen.

Zaadbakken van 70 liter

De zaadbakken van de ValoTerra hebben een inhoud van 70 liter ofwel 160.000 maïszaden. Door de zaaischijf te wisselen kunnen er andere gewassen gezaaid worden. Het wisselen van zaaischijven gaat volgens de fabrikant eenvoudig doormiddel van hendels die een kwartslag gedraaid moeten worden.

Bediening

De bediening van de nieuwe Monosem verloopt via Isobus. In het Isobus scherm regelt de bestuurder ook de Monosem TC-GEO (variabele afgifte) en TC-SC (sectie controle). Via een mobiele applicatie kan de machine ook ingesteld en getest worden als de bestuurder naast de machine staat. Daarnaast kan de Valoterra geconnecteerd worden met JDLink. In dit web portal kan de eigenaar realtime zien waar de machine zich bevindt en kunnen alle eerdere (zaai) bewegingen bekeken worden.

Leverbaar voor seizoen 2023

De nieuwe ValoTerra is vanaf 2023 leverbaar in verschillende werkbreedtes, namelijk 6, 8, 9 en 12 rijen. Bij de 6 en 8 rijen kunnen optioneel de kunstmestbakken op de machine geleverd worden. Prijzen worden in de loop van dit jaar bekend gemaakt.

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Werken met Chinese elektrische EP-heftruck tussen de koeien

Dat veehouder Peter Oosterhof niet koos voor een wiellader maar voor een Chinese EP-heftruck komt door een optelsom van factoren.
Afbeelding artikel

Elektrische verreiker is haalbaar, maar ook betaalbaar?

Is er wel markt in de landbouw voor elektrische verreikers die dubbel zo duur zijn als een diesel? Fabrikanten hebben voorlopig...
Afbeelding artikel

Primeur: New Holland toont elektrische T3-trekker in Turkije

New Holland toonde op een Turkse landbouwbeurs een primeur: de T3 Electric Power, met onder de motorkap een accupakket van 75...
Beheer
WP Admin