Terug naar nieuwsoverzicht

Eima 2022: Active Seed Guidance op Monosem-zaaiunit

Monosem haalt met Active Seed Guidance een zaainauwkeurigheid boven de 98% bij een rijsnelheid tussen 2 en 18 kilometer per uur. - Foto: Martijn Knuivers

De Franse machinefabrikant Monosem realiseert een zeer nauwkeurige zaaiafstand met Active Seed Guidance. Dit systeem brengt het zaaigoed gecontroleerd in de bodem.

Het zaad valt na verlaten van de zaaischijf niet meer naar beneden door een zaadpijp. Een soort borstelriem transporteert het zaad tot net boven de grond. Monosem noemt dat ASG, Active Seed Guidance. Voordeel van dit systeem is dat de zwaartekracht geen invloed meer heeft op het zaad. Het versnelt niet langer ongecontroleerd, maar gaat met een constante snelheid naar beneden.

Zo realiseert Monosem een nog nauwkeurigere zaaiafstand. Met een snelheid van 2 tot 18 kilometer per uur ligt de nauwkeurigheid boven de 98%.

Granulaat geïntegreerd in zaadtank

De tweede noviteit is Microsmart. De tweede granulaattank is nu geïntegreerd in de zaadtank. De granulaten kun je op vier plekken deponeren. Daarvoor moet je bij aankoop wel kiezen uit twee van die mogelijkheden. Voorheen was de tweede granulaattank apart op de machine gemonteerd. Dat maakte de aanblik rommeliger.

Auteur: Martijn Knuivers

Lees meer mechanisatienieuws van vakbeurs Eima 2022

Gerelateerde tags: , , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Fabrikanten kiezen ook Innov-Agri om innovaties te tonen

Innov-Agri is vooral een thuiswedstrijd voor Franse werktuigenfabrikanten. Op Innov-Agri is ruimte voor demo’s en daar maakten vooral de robotfabrikanten, veelal...
Afbeelding artikel

Innov-Agri 2023: wat viel op?

Innov-Agri is een Franse buitenbeurs waar trekkers en werktuigen de boventoon voeren. De opzet is vergelijkbaar met de tweejaarlijkse Werktuigendagen in...
Afbeelding artikel

​Video | Robots op landbouwbeurs Innov-Agri

Veldrobot Trektor met hybride aandrijflijn was begin september te zien in een demo op landbouwbeurs Innov-Agri in Outarville (Fr.)
Beheer
WP Admin