fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Eima 2022: Active Seed Guidance op Monosem-zaaiunit

Monosem haalt met Active Seed Guidance een zaainauwkeurigheid boven de 98% bij een rijsnelheid tussen 2 en 18 kilometer per uur. - Foto: Martijn Knuivers

De Franse machinefabrikant Monosem realiseert een zeer nauwkeurige zaaiafstand met Active Seed Guidance. Dit systeem brengt het zaaigoed gecontroleerd in de bodem.

Het zaad valt na verlaten van de zaaischijf niet meer naar beneden door een zaadpijp. Een soort borstelriem transporteert het zaad tot net boven de grond. Monosem noemt dat ASG, Active Seed Guidance. Voordeel van dit systeem is dat de zwaartekracht geen invloed meer heeft op het zaad. Het versnelt niet langer ongecontroleerd, maar gaat met een constante snelheid naar beneden.

Zo realiseert Monosem een nog nauwkeurigere zaaiafstand. Met een snelheid van 2 tot 18 kilometer per uur ligt de nauwkeurigheid boven de 98%.

Granulaat geïntegreerd in zaadtank

De tweede noviteit is Microsmart. De tweede granulaattank is nu geïntegreerd in de zaadtank. De granulaten kun je op vier plekken deponeren. Daarvoor moet je bij aankoop wel kiezen uit twee van die mogelijkheden. Voorheen was de tweede granulaattank apart op de machine gemonteerd. Dat maakte de aanblik rommeliger.

Auteur: Martijn Knuivers

Lees meer mechanisatienieuws van vakbeurs Eima 2022

Gerelateerde tags: , , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Gebruikte maiszaaimachine aanschaffen? Lees eerst deze tips

Denk je erover zelf mais te zaaien, of wil je in loonwerk gaan zaaien? TREKKER duikt de markt van gebruikte maiszaaimachines...
Afbeelding artikel

Start-up S&dB test vernieuwd concept lintzaai

Nu eens niet een nieuwe machine, maar een vernieuwd concept: lintzaai. Start-up S&dB in Nederweert (L.) werkt aan een prototype.
Afbeelding artikel

Handige Deense akkerbouwer bouwt 12-rijige aardappelpootmachine

De Deense teler Knud Rosenlund poot dit jaar 50 hectare per dag met een nieuwe, zelf ontwikkelde 12-rijge pootmachine. In de...
Beheer
WP Admin