fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Blog | ‘Aanmodderen? Ook met perspectief vooruitkijken naar 2024’

Weken van regen hebben zo hun invloed op de oogst. Het resultaat is vooral gemodder. Ondanks al dit aanmodderen, mag je best met perspectief vooruitkijken naar 2024, schrijft TREKKER-hoofdredacteur Bas van Hattum in zijn blog. - Foto: Koos van der Spek

We sluiten 2023 nat af. Weken van regen hebben zo hun invloed gehad op de oogst. Het resultaat is vooral gemodder. Ondanks alle somberheid en gemodder, mag je best met wat perspectief vooruitkijken naar 2024.

Veel gemodder. Links er rechts blijft er nog een pluk(je) aardappelen, lelies en bieten in de grond zitten, maar langzaam komt het meeste de grond uit. Soms moet je dan naar extreme gereedschappen grijpen om die oogst eruit te krijgen. Dat deed ook firma Joling die een dikke Case IH Quadtrac in huis haalde om de oogst binnen te halen. Daarover binnenkort meer.

Regen en modder gaan vaak gepaard met somberheid. En begrijpelijk ook. Want al dat gemodder in combinatie met de hoge rentes, een tegenvallende machineverkoop, veel stoppende loonwerkers, een lage melkprijs, een ongewisse politieke situatie en al dat gedoe over stikstof, maakt al snel dat je de zaken somber in gaat zien. Het vertrouwen zit in die zin op vele fronten op een dieptepunt.

Vooruitzichten voor 2024 zijn goed

Dan toch een tegengeluid. ABN Amro stelt dat pluimveehouders, varkenshouders, akkerbouwers en groentelers het jaar 2023 goed afsluiten. Prijzen voor de producten zijn in het algemeen hoog. De vooruitzichten voor 2024 zijn goed.

Ook de melkveehouderij, waar het nu echt wat minder gaat, mag een betere melkprijs verwachten, zo voorspelt de bank. Een grote groep melkveehouders is nu afwachtend en kijkt aan hoe het precies uitpakt met de kosten voor voer, mestafzet en rente. Wat dat laatste betreft: nu de economie lijkt af te zwakken, zijn er de eerste geluiden dat de rentes weer gaan dalen. Ook dat is goed nieuws.

Dus ondanks alle somberheid en gemodder, mag je best met wat perspectief vooruitkijken naar 2024.

Auteur: Bas van Hattum

Gerelateerde tags:

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Krone SmartBale-app en BaleTagger koppelen data aan elke baal

Met de Krone SmartBale-app en BaleTagger koppel je data aan elke baal. Zo kun je deze tijdens het laden, lossen en...
Afbeelding artikel

Baler Automation leverbaar op Case IH-balenpers

Met het Baler Automation claimt Case IH een betere baalkwaliteit, een hogere capaciteit en meer gemak voor de trekkerchauffeur.
Afbeelding artikel

Dubbele rotor in nieuwe Case IH AF11-maaidorser

De Amerikaanse machinefabrikant Case IH presenteert zijn nieuwe AF11-maaidorser; een slagschip van 775 pk met een dubbele rotor. De graantank heeft...
Beheer
WP Admin