fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Koolstofploeg nog steeds in beeld

Enkele jaren geleden kondigde machinefabrikant Lemken de zogenoemde koolstofploeg aan. Deze ploeg wordt voorlopig geen praktijk, maar Lemken werkt wel verder aan werktuigen voor regeneratieve landbouw (carbon farming} - Foto's: Mark Pasveer.

Op vakbeurs Agritechnica presenteert machinefabrikant Lemken de Koralin-cultivator als onderdeel van regeneratieve landbouw (carbon farming).

Een paar jaar geleden kondigde machinefabrikant Lemken de zogenoemde koolstofploeg aan. Daarna bleef het stil rond deze Lemken Juwel CF, die bedoeld is om in de bovengrond vastgelegde organische stof diep onder te werken. Op die manier is CO2uit de lucht op te nemen en stel je de bodem in staat een grotere hoeveelheid ervan ondergronds op te slaan.

Het Duitse onderzoeksinstituut ZALF test een soortgelijk systeem al vanaf 1961 in Oost-Duitsland. Andreas Baur, destijds als onderzoeker bij het project betrokken, legt uit dat dit systeem is beproefd als methode om de gewasgroei op verdichte zandgrond te verbeteren.

Op vakbeurs Agritechnica toont Baur een profiel uit een Oost-Duits proefperceel. Dat laat zien dat er beter bewortelbare zones in het profiel ontstaan die ook vijftig jaar later nog worden teruggevonden. Destijds werd de ploeg ingezet als een methode voor grondverbetering, nu maakt de ploeg het wellicht mogelijk koolstoflandbouw te bedrijven.

Lees verder onder de foto

De koolstofploeg wordt voorlopig geen praktijk, maar Lemken zet wel fors in op vlak cultiveren om de bodem zo veel mogelijk ongemoeid te laten. Daarvoor heeft de fabrikant de Koralin-cultivator ontworpen. - Foto's: Martin Smits

Lemken zet fors in op vlak cultiveren om de bodem zo veel mogelijk ongemoeid te laten. Daarvoor heeft de fabrikant de Koralin-cultivator ontworpen.

Ondiep werken

De koolstofploeg wordt voorlopig geen praktijk. Echter, werktuigfabrikanten als Lemken zetten wel fors in op ondiepe stoppelbewerking om te mulchen, organische stof boven te houden en de bodem zoveel mogelijk ongemoeid te laten.

Vlak cultiveren, eigenlijk meer schoffelen, betekent hoge eisen stellen aan diepteregeling en bodemvorming. Lemken heeft de Koralin-cultivator speciaal voor dat doel ontworpen. De Koralin draagt voor diepteregeling niet op de looprol, maar rijdt in het werk op wielen.

Een soortgelijk werktuig is onder andere de Methys van het Franse Sky. Eveneens uit Frankrijk introduceert machinefabrikant Carré de Urasi-eco-cultivator voor nauwkeurige ondiepe stoppelbewerking.

De Urasi-eco-cultivator van machinefabrikant Carré beschikt over vier rijen tanden. De fabrikant heeft de Urasi uitgerust met een veertand (80 x 12 mm) met een tegenveer. Dit zorgt ervoor dat de werkdiepte van de beitels gelijkmatig is.

De Urasi-eco-cultivator van machinefabrikant Carré beschikt over vier rijen tanden. De fabrikant heeft de Urasi uitgerust met een veertand (80 x 12 mm) met een tegenveer. Dit zorgt ervoor dat de werkdiepte van de beitels gelijkmatig is.

Auteur: Martin Smits

Gerelateerde tags: , , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Tsjechische SMS levert Talon Green-graslandwoeler

De Tsjechische machinefabrikant SMS heeft diepwoeler Talon Green gebouwd om verdichte graslandbodems weer los te maken.
Afbeelding artikel

Japanse Yanmar presenteert elektrische veldrobot op rupsen

De elektrische veldrobot e-X1 van Yanmar staat op rupsen, heeft geen ruimte voor een bestuurder en wordt elektrisch aangedreven.
Afbeelding artikel

Agri Bio-Solutions wordt importeur van 4Disc Acticut

Agri Bio-Solutions gaat machines van het Duitse 4Disc importeren. 4Disc is bekend van een nieuw werktuig voor grondbewerking: de Acticut.
Beheer
WP Admin