Terug naar nieuwsoverzicht

Lemken Juwel CF-ploeg legt CO2 vast

De Lenken Juwel CF, wat staat voor Carbon Farming (koolstofboeren). Foto's: Lemken

Lemken ontwikkelde een ploeg om in de bovengrond vastgelegde organische stof diep onder te werken. Op die manier stel je de bodem in staat een grotere hoeveelheid organische stof (koolstof) permanent vast te leggen.

De Juwel CF-ploeg (Carbon Farming) heeft om en om een rister dat dieper werkt. Per werkgang wordt dus de helft van het perceel extra diep geploegd. Dat breekt een eventueel verdichte laag op, en werkt tegelijk de helft van de humusrijke bovenlaag ónder de normale ploegdiepte. Lemken ontwikkelde de CF samen met het Duitse landbouwinstituut Leibniz Zentrum für Agrarlandschaftsforschung (Zalf).

Het idee is dat de bovengeploegde, humusarme ondergrond dan via de opbouw van organische stof weer extra koolstof uit de lucht (CO2) kan vastleggen. Naar verwachting is het humusgehalte in de bovengrond na tien tot vijftien jaar weer voldoende toegenomen om deze bewerking nogmaals, diagonaal op de eerste werkrichting, te herhalen.

Meteen meeropbrengst

Uit veldproeven van Zalf blijkt dat de opbrengsten, onder andere door een betere beworteling, in het eerste jaar na de bewerking al tot 5 procent toenemen. Dat effect zou in lijn liggen met effecten die ook al 50 à 60 jaar geleden zijn vastgesteld.

Tekst gaat verder onder foto

Om en om zitten risters die op 'normale' diepte ploegen en risters die dieper gaan.

Om en om zitten risters die op ‘normale’ diepte ploegen en risters die dieper gaan.

In 2024 leverbaar

Lemken verwacht de Juwel CF in 2024 te kunnen leveren. De fabrikant ziet behalve landbouwkundige voordelen voor grond die daar geschikt voor is, een mogelijkheid om deze werkwijze in te zetten voor het verkrijgen van koolstofcertificaten. Het is dus een methode voor akkerbouwers om ‘koolstofboeren’ te worden die zich laten uitbetalen voor het reduceren van broeikasgassen.

Zalf is een onderzoeksinstituut dat zich in belangrijke mate bezighoudt met landbouw-gerelateerde milieuvraagstukken. Dit onderzoek naar gedeeltelijk diepploegen is gefinancierd door het Duitse ministerie van voedsel en landbouw.

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Werking antislipwiel naast achterwiel van trekker veelbelovend

TREKKER bekijkt het eerste prototype antislipwielen van LMB Van den Ende. Finetunen is nog nodig, maar de werking is veelbelovend.
Afbeelding artikel

Blog | ‘Stapje voor stapje naar bovenover ploegen’

Een antislipwiel naast het achterwiel van een trekker is zo gek nog niet, schrijft Bas van Hattum, hoofdredacteur TREKKER in zijn...
Afbeelding artikel

Lemken introduceert wentelploeg Juwel 6

Lemken maakt met de Juwel 6 om zijn serie wentelploegen compleet. De ploeg is geschikt voor trekkers van 70 t/m...
Beheer
WP Admin