fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Bekijk 11 innovaties op Belgische vakbeurs Agribex

Met de Duitse vakbeurs Agritechnica net achter de rug, zul je op de Belgische binnenbeurs Agribex niet veel wereldprimeurs zien van internationale fabrikanten. Het zijn doorgaans lokale machinebouwers die echt nieuws laten zien. - Foto: Matthijs Verhagen

De 2021-editie van de tweejaarlijkse beurs Agribex in Brussel werd vanwege de toen geldende coronamaatregelen op het laatste moment gecanceld. Maar van 6 tot en met 10 december 2023 is de Belgische binnenbeurs terug als vanouds. TREKKER blikt alvast vooruit met 11 innovaties op de beursvloer.

Agribex is een typische mechanisatiebeurs. Dat betekent dat standhouders die machines tentoonstellen, centraal staan. Traditiegetrouw hoort daar een innovatieprijs bij voor de meest innovatieve machines.

In totaal zijn 44 innovaties aangemeld voor een innovatieprijs. Een jury heeft deze beoordeeld op technische ontwikkeling, maar vooral op praktische toepasbaarheid. Criterium: de innovatie is niet langer dan 9 maanden op de Belgische markt beschikbaar.

Geen gouden innovatieprijs, wel 11 zilveren

Deze editie zijn er geen gouden laureaten (innovatieprijzen) toegekend, wel 11 zilveren. Hieronder lees je in het kort over de elf prijswinnaars.

 • 3A – Advanced Automation & Autonomy Samenwerkingsverband tussen Claas, Amazone en AgXeed, met in het bijzonder software voor de planning en aansturing van robots.
 • Kuhn GA 8131 CL Een tweerotorhark uitgerust met pick-up-beluchter om gras/luzerne op te tillen waar het zwad wordt gevormd.
 • New Holland T7.270 LNG Trekker die rijdt op vloeibaar (bio)methaan, met in het bijzonder de brandstoftank die de vloeistof koelt tot -163 graden.
 • Manitou-duimbesturing  Nieuwe stuurinrichting voor verreikers, die je stuurt met de duim.
 • EcoRobotix ARA Precisiespuiten met onkruiddetectie met behulp van cameravisie en artificiële intelligentie (AI).
 • Amazone Curvecontrol Software voor Amazone-kunstmeststrooier die zorgt voor een gelijke verdeling tijdens het strooien in hoeken en bochten.
 • Evers Dartmoor Doorzaaimachine van Evers, met in het bijzonder een innovatieve manier van gewichtsoverdracht van de trekker naar de zaaimachine.
 • Lely Sphere Een circulair stalsysteem van Lely dat ammoniak opvangt die onder en net boven de roosters wordt geproduceerd.
 • Cow Toilet Letterlijk een koe-toilet: per koe die bij de krachtvoerverdeler staat, wordt de urine apart opgevangen. Dat zou zorgen voor reductie van ammoniakemissie.
 • Eliet Jetzer Een machine die het gazon belucht en een bodemverbeteraar injecteert. Naast meststoffen injecteert de machine bolletjes die absorberend zijn. Op die manier wordt regenwater opgeslagen dat vervolgens beschikbaar is tijdens droge periodes.
 • GreenTec Spider Een maaiarm die 270 graden rondom de trekker kan werken.

Drie beursthema’s: werkplaats, robotica en nieuwe energieën

Daarnaast koos de beursorganisatie drie thema’s om extra uit te lichten: de werkplaats, robotica en ‘nieuwe energieën’, zoals de beursorganisatie het noemt. Die drie onderwerpen hebben een eigen paviljoen.

Auteur: Bob Karsten

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

FOTO | Braziliaanse mechanisatie toont eigen gezicht op Rural Show Coopavel

TREKKER-lezers zagen op de Rural Show Coopavel in Brazilië verschillen tussen de Braziliaanse en Nederlandse mechanisatie, maar zeker ook overeenkomsten.
Afbeelding artikel

Gerobotiseerde snoeiarm van Robotic Perception snoeit in boom- en wijngaarden

Start-up Robotic Perception demonstreerde een prototype van een gerobotiseerde snoeiarm op robotbeurs World Fira in Toulouse (Fr.).
Afbeelding artikel

FOTO | Mix van tech en staal op World Ag Expo 2024

World Ag Expo in Californië (VS) staat bekend om zijn grootschalige groente- en fruitteelt. Tech-broedplaats Silicon Valley is om de hoek.
Beheer
WP Admin