fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Blog | ‘Overgang van spuit naar schoffel vergt langetermijnvisie’

Er komt een verschuiving aan van chemische naar mechanische gewasbescherming: van spuit naar schoffel. TREKKER-redacteur Bob Karsten pleit in zijn blog voor nieuwe schoffeltechniek die lang meegaat en niet plots wordt afgeschaft omdat de politiek weer eens van koers verandert. - Foto's: Peter Roek, Hans Prinsen, Bert Jansen

Iedereen voelt op zijn klompen aan dat er een verschuiving aankomt van chemische naar mechanische gewasbescherming: van spuit naar schoffel. De techniek moet lange tijd meegaan en niet weer worden afgeschaft omdat de politiek plotseling van koers verandert, blogt TREKKER-redacteur Bob Karsten.

Misschien wel de meest besproken machines in de landbouw: de spuit en de schoffel. De spuit omdat er steeds minder middelen beschikbaar zijn om toe te passen in de chemische gewasbescherming. En de schoffel omdat mechanische gewasbescherming de plaats van de spuit – waar mogelijk – gaat innemen. Beide ontwikkelingen worden gevoed door de maatschappelijke wens en de politieke drang om alles anders te doen dan het jarenlang was.

Van chemisch naar mechanisch

Machinefabrikanten weten dat. Het leeuwendeel van de schoffelmachinefabrikanten op deze aardbol is de afgelopen jaren opgekocht door wereldspelers als Amazone, Lemken, Kverneland, New Holland, Pöttinger en Väderstad. Dat is niet voor niks.

Iedereen voelt op z’n klompen aan dat er een grote verschuiving aankomt van chemische naar mechanische gewasbescherming. Ergens ook wel een logische.

Investeren in nieuwe schoffeltechniek

Belangrijk is wel dat de politiek kiest voor een lange en aanvaardbare termijn om de overgang van spuit naar schoffel vlot, soepel en vooral financieel aantrekkelijk te laten verlopen. Dat laatste is een belangrijke.

Akkerbouwers en loonwerkers zijn best bereid diep in de buidel te tasten en fors te investeren in nieuwe techniek, maar dan moeten zij die ook echt mogen en kunnen toepassen. En vooral: de techniek moet lange tijd meegaan en niet weer worden afgeschaft omdat de politiek plotseling van koers verandert. Dat laatste is al vaak genoeg gebeurd.

Langetermijnvisie noodzakelijk

Wellicht gaat het nu anders, de eerste tekenen zijn er. Uiteindelijk vraagt alles om een langetermijnvisie met een heldere stip aan de horizon. Niet alleen voor de fabrikant, maar vooral voor de boer. Daar begint het.

Auteur: Bob Karsten

Lees ook: Spot-spraytechniek bepalender dan merk veldspuit in gewasbescherming

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Cameragestuurde schoffel is een blijvertje

Inmiddels heeft de cameragestuurde schoffel zijn plaats veroverd in de markt, nu steeds minder gewasbeschermingsmiddelen zijn toegelaten.
Afbeelding artikel

Gesloten vulsysteem vanaf 1 januari 2026 verplicht

Boeren en loonwerkers moeten er op rekenen dat ze effectief vanaf 1 januari 2026 met een gesloten vulsysteem moeten werken.
Afbeelding artikel

Schoffelen met camera-correctiesysteem

Een nieuwe schoffel met camera-correctiesysteem kopen? Bekijk eerst dit overzicht van camera-correctiesystemen voor schoffelbalken.
Beheer
WP Admin