Terug naar nieuwsoverzicht

Lemken start bouw schoffelmachinefabriek in Dinteloord

De directie van Lemken, bestaande uit Nicola Lemken, Antony van der Ley en Iljan Schouten, slaat de eerste paal van de nieuwe Lemken-schoffelmachinefabriek in Dinteloord (N.-Br.) in de grond. - Foto: Annelies Bakker

Op een terrein van 5 hectare in Dinteloord (N.-Br.) komt een schoffelmachinefabriek ter grootte van 12.000 m². De Duitse machinefabrikant Lemken noemt zijn nieuwe locatie Competence Center CropCare. Afgelopen week ging de eerste paal de Brabantse grond in.

Machinefabrikant Lemken heeft grote ambities met de bouw van een nieuwe schoffelmachinefabriek in Dinteloord, vlakbij de suikerfabriek van Cosun Beet. Onder het toeziend oog van 120 toeschouwers, waaronder een groot aantal medewerkers van machinefabrikant Steketee, werd woensdag 8 februari de eerste paal in de grond geslagen. De investering in de nieuwe Lemken-fabriek bedraagt minstens € 18 miljoen.

Oude productielocatie te klein

Lemken nam in 2018 machinefabrikant Steketee over. Fabrikant Lemken wilde per se in Nederland een nieuwe productielocatie van schoffelmachines bouwen, niet ver van de huidige productielocatie in Stad aan ’t Haringvliet (Z.-H.). De kennis en kunde die in deze regio aanwezig is, vindt de directie zo waardevol dat het besluit werd genomen om op slechts 20 minuten rijden van de huidige fabriek een nieuwe schoffelmachinefabriek te bouwen.

Intelligente techniek combineren met schoffeltechniek

Het plan is om in de nieuwe schoffelmachinefabriek in Dinteloord schoffelmachines en wiedeggen te bouwen. Daarnaast wil Lemken in zijn Competence Center CropCare lasertechnieken, cameratechnieken en elektrische technieken ontwikkelen. “We willen de boeren helpen in het traject van zaadje tot aan de oogst”, zegt Iljan Schouten, directeur van Steketee. Het doel is een kenniscentrum te creëren, waarin de Duitse machinefabrikant allerlei intelligente technieken ontwikkelt.

Tekst gaat verder onder de video

Markt intelligente schoffelmachines groeit

De huidige klanten van Steketee zijn vooral groentetelers en biologische akkerbouwers. De verwachting is echter dat daarin verandering gaat komen. Schouten: “Vanuit de hele wereld zal er vraag komen van gangbare akkerbouwers naar intelligente schoffelmachines. We denken dat de productie daarvan flink zal toenemen de komende jaren.”

Eerste schoffelmachines in juni 2023

Als de bouw voorspoedig verloopt, rollen in juli de eerste schoffelmachines van de band. De planning is dat de schoffelmachinefabriek in november compleet in bedrijf is. Op de fabriekshal zal de naam Lemken prijken.

Auteur: Annelies Bakker

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Lemken levert vijftig Thulit-wiedeggen af in voorjaar 2024

De definitieve versie van de Thulit-wiedeg is bijna klaar. In het voorjaar van 2024 levert Lemken de eerste vijftig Thulit-wiedeggen.
Afbeelding artikel

Zweedse Väderstad introduceert Extract-schoffelmachines

Kort na de overname van Thyregod doopt de Zweedse machinefabrikant Väderstad zijn schoffels om met de naam Extract.
Afbeelding artikel

Steketee-machines verder in Lemken-blauw

Machinefabrikant Lemken geeft de Steketee-machines een blauwe kleur en de naam Lemken.
Beheer
WP Admin