Terug naar nieuwsoverzicht

Lemken toont prototype wiedeg op Sima 2022

De constructie zorgt er volgens Lemken voor dat de tanddruk constant blijft, onafhankelijk van de hoek die de tand maakt. - Foto's: Mark Pasveer

De Duitse machinefabrikant Lemken toont op vakbeurs Sima 2022 in Parijs een prototype wiedeg. Deze onderscheidt zich van de concurrentie volgens de fabrikant met hydraulische cilinders voor het handhaven van een constante tanddruk.

Elke tand is via een dunne stang verbonden met een kleine cilinder in de centrale balk aan de voorzijde. Dankzij de cilinders klappen de tanden voor transport ook automatisch in.

Constante tanddruk

De constructie zorgt er volgens Lemken voor dat de tanddruk constant blijft, onafhankelijk van de hoek die de tand maakt. De druk, die kan variëren van 100 gram tot 5 kg per tand, is in bijvoorbeeld een aardappelgewas dan identiek tussen én op de ruggen. Een accumulator buffert de hydrauliek wanneer nodig.

Acht tandrijen

De tandafstand bedraagt 31,25 mm en de wiedeg heeft vier tandbalken en acht rijen tanden. Dat levert 32 tanden per meter werkbreedte op. De acht tandrijen zijn er volgens Lemken meer dan bij de concurrenten, die zes of zeven tandrijen hebben.

Tekst gaat verder onder de foto

Elke tand is via een dunne stang verbonden met een kleine cilinder in de centrale balk aan de voorzijde.

Elke tand is via een dunne stang verbonden met een kleine cilinder in de centrale balk aan de voorzijde.

Zwart prototype

De wiedeg op de Lemken-stand heeft een werkbreedte van 9,19 meter. Er volgt in ieder geval ook een versie van 6 meter. Daarop is het nog even wachten, want Lemken toont pas over een jaar op de Agritechnica de definitieve uitvoering. Mede om die reden is het prototype zwart gespoten. Een andere reden is dat Lemken nog niet heeft besloten of de wiedeg in Lemken-blauw of in Steketee-rood op de markt komt.

Lees nog veel meer nieuws van Sima 2022

Gerelateerde tags: , , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Zocon Greenkeeper getest: effectieve agressieve graslandbeluchter

TREKKER test de Zocon Greenkeeper G-06 Plus met 6 meter werkbreedte, zes tastwielen en een Zocon Z300-opbouwzaaimachine.
Afbeelding artikel

Italiaanse machinefabrikant Concept Perugini verder als Concept Agri

Concept Perugini, bekend van klepelmaaiers, rotorkopeggen en grondfrezen, gaat voortaan verder onder de naam Concept Agri.
Afbeelding artikel

Pöttinger gaat bovenover ploegen met Servo T 6000

Met de on-landploeg Servo T 600 brengt Pöttinger een machine op de markt die ook bovenover ploegt.
Beheer
WP Admin