fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Ook Zweedse Väderstad start met schoffeltechniek

Väderstad neemt de schoffeldivisie van Thyregod A/S over. Links in beeld Henrik Gilstring, CEO van Väderstad Group en rechts voorzitter Peter Erik Hansen van Thyregod A/S. - Foto: Erik Hansen

De Zweedse werktuigfabrikant Väderstad heeft de schoffeltechniekafdeling van het Deense Thyregod A/S overgenomen. Het gaat om de zogenoemde TRV-schoffels, die worden omgedoopt tot Väderstad-machines.

Na onlangs Kverneland en eerder al werktuigfabrikanten Lemken, Amazone, Pöttinger en Horsch, laat nu ook het Zweedse Väderstad weten te starten met schoffeltechniek. Daartoe neemt Väderstad de schoffeldivisie inclusief het intellectuele eigendom van de Deense fabrikant Thyregod A/S over. Het gaat om de zogenoemde TRV-schoffels, die omgedoopt worden in de Väderstad-kleuren en -merknaam en daarna worden geïntegreerd in het productenportfolio van Väderstad.

Twee schuivende delen

De TRV-schoffel is een getrokken machine die in feite bestaat uit twee naast elkaar hangende schoffelbalken. Deze kunnen beide onafhankelijk van elkaar schuiven door een sideshiftsysteem. Volgens Väderstad is het daardoor mogelijk om een veelvoud van een zaaibreedte te hanteren. Denk daarbij aan twee werkgangen van een maiszaaimachine (acht rijen) in één werkgang schoffelen.

Doordat de schoffel uit twee schuivende delen bestaat, kan deze overweg met een niet perfecte sluitrij of stuurcorrectie bij het zaaien. De machine kan werken met een zogeheten lane-assist, waarbij de sideshift automatisch werkt op basis van cameratechniek.

Lees verder onder de foto

Bijzonder aan de schoffel van Thyregod A/S is dat deze bestaat uit twee naast elkaar gemonteerde schoffelbalken die los van elkaar kunnen schuiven. Foto: Thyregod.

Bijzonder aan de schoffel van Thyregod A/S is dat deze bestaat uit twee naast elkaar gemonteerde schoffelbalken die los van elkaar kunnen schuiven. – Foto: Thyregod.

Tot 48 elementen

De schoffel bestaat uit twee 6 meter brede schoffelbalken met beide elementen op 75 cm rijafstand. Onder de schoffelbalk is 85 cm bodemvrijheid en onder een geheven element is dat 75 cm. Andere werkbreedtes zijn: 4,5 meter, 6 meter, 9 en 12 meter met rijafstanden van 25 tot 75 cm (6 tot 48 elementen).

Vanaf zomer 2024 te bestellen

De fabrikanten zien het voorjaar van 2023 als een transitieperiode. Vanaf juni 2023 is Väderstad verantwoordelijk voor de zogenoemde inter row-schoffels. De schoffels zijn vanaf zomer 2024 te bestellen bij Väderstad-dealers. Väderstad presenteert de schoffels op vakbeurs Agritechnica in november.

Auteur: Bob Karsten

Gerelateerde tags:

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Dickson-Kerner introduceert digitale rotorwieder

DicksonKerner, specialist in mechanische onkruidbestrijding, introduceert de Varioroll-rotorwieder met sensorgestuurde hydraulische drukregeling.
Afbeelding artikel

Schoffelmachinefabriek Lemken in Dinteloord draait

Nog geen jaar nadat de eerste paal de grond in ging, is de productie van schoffelmachines in de nieuwe fabriek van...
Afbeelding artikel

Agro Techniek presenteert rolschoffel voor tulpenpaden

De rolschoffel van Agro Techniek hangt in de hefinrichting en bestaat uit een wiel, gevolgd door een roterend schoffelelement met gewasgeleiders.
Beheer
WP Admin