fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Jack Thibaudier (Homburg Holland): ‘Veldspuit op termijn uiterste middel bij gewasbescherming’

Jack Thibaudier (54), directeur-eigenaar van machinefabrikant Homburg Holland: "De huidige spuittechniek voldoet in 2030 niet meer voor telers en loonwerkers. De spuittechniek moet in staat zijn groene, maar minder effectieve middelen op het juiste moment in de juiste dosering op exact de juiste plek toe te dienen." - Foto: Homburg Holland

Vanaf 2030 mogen gewasbeschermingsmiddelen alleen nog worden toegepast met nagenoeg geen emissies naar het milieu en vrijwel geen residuen op voedingsmiddelen. Volgens Jack Thibaudier, directeur van machinefabrikant Homburg Holland, moet de sector aan de bak.

Volgens Thibaudier staat akkerbouwers over acht teelten een soortgelijk iets te wachten als veeboeren met de stikstofbeperkingen nu. “In het kader van het Uitvoeringsprogramma Toekomstvisie Gewasbescherming 2030 (pdf) is afgesproken dat we als sector dan nagenoeg geen emissies naar het milieu en nagenoeg geen residuen op voedingsmiddelen meer willen hebben. Hier komen nog bindende voorwaarden bij vanuit Brussel. Als we daar niet in slagen, krijgen we – net als anderen nu – rechtszaken aan onze broek van partijen als Milieudefensie”, zegt Thibaudier.

Wat betekent dit concreet?

“Voor telers en loonwerkers betekent dit dat hun huidige spuittechniek in 2030 niet meer voldoet. Voor fabrikanten en importeurs als wij dat we nieuwe technieken en toepassingen moeten ontwikkelen buiten de spuit om. De veldspuit is straks alleen nog het uiterste middel bij gewasbescherming en/of -verzorging. Ook zijn nieuwe gewassen en rassen nodig die resistent zijn tegen specifieke aandoeningen.”

Welke gevolgen heeft dit voor de spuittechniek?

“De techniek moet in staat zijn om groene, maar minder effectieve middelen op het juiste moment in de juiste dosering op exact de juiste plek toe te dienen. Dat gaat verder dan luchtondersteuning en pulserende doppen. Met taakkaarten en sensoren gaan we richting veel minder middel en nagenoeg geen emissies.”

Worden veldspuiten dan niet onbetaalbaar?

“Spuiten die toegestaan blijven, worden veel geavanceerder, en daardoor inderdaad duurder. Ik vind dat hier een taak is weggelegd voor de overheid met gerichte subsidiemaatregelen. Richt een subsidie in met lagere vergoedingen waarvan vooral kleinere bedrijven kunnen profiteren. Dat geldt ook voor de aanschaf van bijvoorbeeld geavanceerde schoffelmachines.”

Hoe speelt Homburg daar op in?

“Wij willen met onze machines sowieso voldoen aan de geldende en aanstaande normen. Op AgroTechniek Holland introduceren we de productieserie van de Garford SpotSprayer. En we nemen wiedeggen op in ons programma. Wellicht later gerobotiseerd onkruid bestrijden met een laser. We blijven echter bij onze rol als leverancier van werktuigen en machines, ook voor bestaande fabrikanten van robotvoertuigen.”

Auteur: René Koerhuis

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

ARA-spotsprayer van Ecorobotix nu ook SKL-gekeurd

De ARA-spotsprayer van Ecorobotix maakt gebruik van een bijzondere spuittechniek die inmiddels SKL-goedgekeurd is.
Afbeelding artikel

Kubota onthult autonome spuitrobot KFAST

De KFAST-spuitrobot van Kubota dient autonoom gewasbeschermingsmiddelen toe en is op afstand te bedienen.
Afbeelding artikel

Kröger Agroliner-kistenwagen vangt gewasbeschermingsmiddel op

Aanhangerfabrikant Kröger Fahrzeugbau toont op vakbeurs SMTB een Agroliner-kistenwagen die voorzien is van een vloeistofdichte vloer.
Beheer
WP Admin