fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Homburg Holland bouwt 9 meter brede hefgedragen Väderstad-maiszaaimachine

De 12-rijige Vӓderstad hefgedragen maiszaaimachine heeft een werkbreedte van 9 meter en zaait mais op 75 centimeter rijafstand. - Foto: Homburg Holland

Importeur Homburg Holland heeft een 12-rijige Vӓderstad hefgedragen maiszaaimachine gebouwd. De machine heeft een werkbreedte van 9 meter en zaait mais op 75 centimeter rijafstand.

Nederlandse loonbedrijven geven de voorkeur aan het zaaien van mais met een in de hefgedragen zaaimachine en een rijafstand van 75 centimeter. De voornaamste reden hiervoor is de relatief kleine perceelsgrootte in Nederland. Met een in hefgedragen machine ben je veel wendbaarder op de akker. Vanwege de capaciteit gebeurt dit bij voorkeur met een zo groot mogelijk werkbreedte.

De Zweedse machinefabrikant Vӓderstad heeft een breed programma Tempo-zaaimachines, maar er ontbrak er een in de lijn van hefgedragen machines. Importeur Homburg-Holland onderzocht met de fabrikant of er in de toekomst een hefgedragen Tempo-zaaimachine van het type TPV met een werkbreedte van 9 meter gebouwd kon worden. Vӓderstad bouwt de TPV’s tot maximaal 6 meter werkbreedte. Omdat het een niche markt is, besloot de fabrikant een dergelijke zaaimachine niet zelf te produceren.

Tekst gaat verder onder de foto

Loonbedrijven geven de voorkeur aan het zaaien van mais met een in de hefgedragen zaaimachine en een rijafstand van 75 centimeter. - Foto: Homburg Holland

Loonbedrijven geven de voorkeur aan het zaaien van mais met een in de hefgedragen zaaimachine en een rijafstand van 75 centimeter. – Foto: Homburg Holland

Basisframe uitbreiden met telescoopframe

Het bijzondere is dat importeur Homburg Holland het 6 meter brede basisframe in de eigen vestiging in Stiens (Fr.) uitbreidt met een dubbel telescoopframe. Dat zorgt ervoor dat de twee buitenste elementen (12 stuks) aan beide zijden uitschuiven naar een rijafstand van 75 centimeter. Dit heeft Homburg Holland zelf ontwikkeld.

Het eerste prototype is onlangs bij Een Belgische loonwerker beproefd. Volgens importeur en klant werkte de machine naar volle tevredenheid.

Tekst gaat verder onder de foto

Voor transport schuiven de laatste drie zaai-elementen tegen elkaar. Zo blijft de transporthoogte beperkt tot 4 meter. -  Foto: Homburg Holland

Voor transport schuiven de laatste drie zaai-elementen tegen elkaar. Zo blijft de transporthoogte beperkt tot 4 meter. – Foto: Homburg Holland

Transporthoogte onder 4 meter

Voor transport schuiven de laatste drie elementen tegen elkaar om de transporthoogte te beperken en zo onder de 4 meter te blijven. “De zaaimachine is eenvoudig terug te zetten voor het zaaien van gewassen met 50 centimeter rijafstand en een werkbreedte van 6 meter”, vertelt Marijn van den Akker, productspecialist van Homburg Holland.

Wie weet wordt deze in hefgedragen maiszaaimachine met een werkbreedte van 9 meter in de toekomst bij de fabrikant in Zweden gebouwd.

Zaaimachine in 2023 leverbaar

De eerste modellen van deze in hefgedragen maiszaaimachine met een werkbreedte van 9 meter zijn in 2023 leverbaar. Prijs is op aanvraag verkrijgbaar.

Auteur: Annelies Bakker

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Kverneland Satio vervangt DL-zaaimachine

Kverneland introduceert de pneumatische solo-zaaimachine Kverneland Satio, geschikt voor trekkers in de vermogensklasse van 80-120 pk.
Afbeelding artikel

Gebruikte maiszaaimachine aanschaffen? Lees eerst deze tips

Denk je erover zelf mais te zaaien, of wil je in loonwerk gaan zaaien? TREKKER duikt de markt van gebruikte maiszaaimachines...
Afbeelding artikel

Uien zaaien en druppelslang leggen in één werkgang

Druppelirrigatie oftewel fertigatie maakt opgang in uien zaaien. Deze watervoorziening met druppelslangen heeft invloed op de zaaimachine.
Beheer
WP Admin