fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Garford Robocrop Spot Sprayer gaat nauwkeuriger opslag te lijf

Voor selectieve chemische bestrijding van onkruiden en aardappelopslag ontwikkelde het Britse Garford een nieuwe versie van haar Robocrop Spot Sprayer. Die is met bekende cameratechnologie en nieuwe spuitdoppen volgens importeur Homburg wél geschikt voor Nederlandse omstandigheden.

TREKKER zag de machine medio juni in actie op een perceel cichorei in Baexem (L.). Het prototype van de nieuwe Homburg Garford Spot Sprayer hangt net als het voorgaande model in de fronthef en heeft een spuitboompje van 2 meter breed. Andere werkbreedtes volgen. Het voorgaande model was leverbaar tot 12 meter werkbreedte. De 24 spuitdoppen zijn gemonteerd op 8 cm afstand. Erboven, ongeveer op ooghoogte, heeft het prototype twee camera’s die elk 80 cm vóór de spuitdoppen kijken. De kijkhoek van de camera’s is erg belangrijk voor het resultaat, en je stelt deze per gewastype en gewasstadium eenmalig in. Elke camera heeft een blikveld van zo’n 1,5 meter breed en ziet in dit geval dus drie rijen chicorei. Garford/Homburg is nog aan het experimenteren met het aantal camera’s. “Omdat we meer data nodig hebben, gebruiken we hier twee camera’s”, geeft productspecialist Marijn van den Akker aan. Het betreft ‘gewone’ visuele camera’s die geen planten of onkruiden herkennen en geen biomassa of chlorofylgehaltes meten.

Plantgrootte bepaalt instelling

Het systeem gaat uit van cultuurplanten op een vaste rijafstand. Die afstand geef je in in de meegeleverde (niet-Isobus-)terminal. Andere vereiste instellingen naast kijkhoek en rijafstand zijn: planthoogte, -breedte en -kleur, en minimale onkruidgrootte. De rijafstand (50 cm) en plantbreedte (zeg 10 cm) bepalen de maximale breedte (hier 40 cm) waarbinnen de spuitdoppen worden geactiveerd om potentiële gewasschade te voorkomen. Zodra een camera een cultuur- of onkruidplant in die 40 cm brede strook detecteert, activeert deze één of meerdere spuitdoppen. Tijdig uitschakelen op geren en kopakkers dus, of gebruikmaken van gps-grenzen. Is je gewas te breed of bijna gesloten, dan ben je (net als bij bijvoorbeeld schoffelen) te laat en kan meer gewasschade optreden.

Lees verder onder de foto

Zodra een camera tussen de stippellijnen een cultuur- of onkruidplant detecteert (groene vierkantje midden onder), activeert de software één of meerdere spuitdoppen. De camera’s herkennen geen planten of onkruiden.

Zodra een camera tussen de stippellijnen een cultuur- of onkruidplant detecteert (groene vierkantje midden onder), activeert de software één of meerdere spuitdoppen. De camera’s herkennen geen planten of onkruiden.

Tijdens de demo stond de minimale onkruidgrootte ingesteld op 15 mm. Interessant is de instelling van de kleuren van het cultuurgewas en het onkruid, elk met een schuifbalk op de terminal. Dat is praktisch voor bepaalde plantspecifieke toepassingen (zoals fungiciden) en voor specifieke onkruiden zoals aardappelopslag. Homburg testte de machine tot dusver voor selectieve onkruidbestrijding in chicorei, sperziebonen, suikerbieten en uien.

Een snelheidssensor op een loopwiel zorgt ervoor dat één of meerdere spuitdoppen tijdig aanspringen. Ook dat vraagt de juiste afstelling, want aanvankelijk spoten de doppen tijdens de demo bij 3,0 km/u nog ‘een paar centimeter te laat’. De maximale rijsnelheid ligt op 6 km/u. Volgens Homburg is een wielsensor betrouwbaarder dan gps- of voertuigsnelheid. Wel kunnen diepe spuitsporen problematisch zijn voor een juiste snelheidsmeting.

Speciale spuitdoppen

Op de demomachine zitten om de 8 cm nieuwe spuitdoppen van Tillett and Hague. Elke dop heeft zes gaatjes in een cirkelpatroon die (in dit geval) met 1 bar druk een waterstraaltje spuiten. Er is dus geen sprake van een tophoek of spuitnevel, ze zijn beter vergelijkbaar met kunstmestdoppen. Van den Akker: “Dat is het belangrijkste verschil met de voorgaande generatie. Die had gewone spleetdoppen met een tophoek van 80 of 110 graden en dat zorgde voor te veel gewasschade. Het liefst willen we uiteindelijk toe naar een nog geringere spuitboomhoogte.”

Op de Spot Sprayer zit momenteel een 100 liter spuittank van Garford gemonteerd. Homburg adviseert om met een herbicideconcentratie van 1:10 te werken. “Dezelfde concentratie als bij het aanstippen van aardappelopslag.” Omdat spuittank en leidingwerk slecht te reinigen zijn, kijkt Homburg naar aanpassingen van het huidige systeem en naar alternatieven. “We hebben veel ervaring met spuittechniek en het is ook denkbaar dat de machine straks te combineren is met verschillende fronttanks. Die zijn vaak al aanwezig bij telers en loonwerkers”, zegt Van den Akker.

Lees verder onder de foto

Elke dop heeft - tussen de twee boutjes - zes gaatjes in een cirkelpatroon. Hiermee kan de Garford heel gericht spuiten, voor zo min mogelijk gewasschade.

Elke dop heeft – tussen de twee boutjes – zes gaatjes in een cirkelpatroon. Hiermee kan de Garford heel gericht spuiten, voor zo min mogelijk gewasschade.

Prijs nog niet bekend

Volgens Homburg is de Spot Sprayer een praktijkrijp systeem dat eenvoudig en betrouwbaar werkt en gebruiksvriendelijk is in te stellen. Met de toevoeging van ledlampen moet werken in het donker ook mogelijk zijn. In oktober dit jaar start Homburg met de verkoop van een nul-serie in een beperkte oplage. Een vanafprijs wil het bedrijf nog niet noemen.

Naast ‘Wat kost-ie?’, is de meest gestelde vraag ongetwijfeld ‘Hoeveel middel en water bespaar ik?’. Homburg gaat ervan uit dat de machine minimaal 90% aardappelopslag kan doodspuiten bij maximaal 2% gewasschade en een verbruik van gemiddeld 4 liter water per hectare. “Dit is vijftig keer minder dan bij de huidige methoden”, zegt Jack Thibaudier, directeur van Homburg Holland. Volgens hem is aardappelopslag een steeds groter probleem en moeten fabrikanten en importeurs vanwege toenemende regelgeving en problematiek op zoek naar alternatieven voor de bestrijding ervan. “Eén van die alternatieven, schoffelen, geeft bij aardappelopslag niet altijd het gewenste resultaat. Je wilt de plant met knol en al bestrijden”, zegt Van den Akker. “Zeker in de pootgoedteelt.”

Het 2 meter brede spuitboompje heeft 24 spuitdoppen, om de 8 cm, die (in dit geval) met 1 bar druk zes waterstraaltjes spuiten. Er is dus geen sprake van een tophoek of spuitnevel, ze zijn beter vergelijkbaar met kunstmestdoppen. Dat is het belangrijkste verschil met het voorgaande model Spot Sprayer.

Het 2 meter brede spuitboompje heeft 24 spuitdoppen, om de 8 cm, die (in dit geval) met 1 bar druk zes waterstraaltjes spuiten. Er is dus geen sprake van een tophoek of spuitnevel, ze zijn beter vergelijkbaar met kunstmestdoppen. Dat is het belangrijkste verschil met het voorgaande model Spot Sprayer.

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Continental gaat onkruid te lijf met hogedrukstraal kokend water

Continental levert niet alleen banden maar ook oplossingen voor precisielandbouw, zoals met kokend water onkruid verwijderen.
Afbeelding artikel

Rootwave lanceert eWeeder aangedreven door trekker

De Britse fabrikant RootWave brengt zijn eerste elektrische robotwieder op de markt: de Rootwave eWeeder.
Afbeelding artikel

‘Effectiever en sneller schoffelen met smart camera sideshift’

Met de cameragestuurde sideshift van Wifo kun je nauwkeuriger schoffelen, ervaart Bram Lommerts van SPNA.
Beheer
WP Admin