fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Autonome John Deere zaait en oogst zelfstandig met AI

Het FieldPRO-apparaat bewaakt de weers- en plantomstandigheden in combinatie met het water- en nutriëntengehalte in de bodem. Zo krijg je inzicht in de productiviteit en de ontwikkeling van het gewas. - Foto: FieldPRO

De Braziliaanse start-up FieldPRO ontwikkelt AI (kunstmatige intelligentie) die bodem- en klimaatgegevens combineert, zodat een autonome John Deere zelfstandig kan zaaien en oogsten.

FieldPRO verwacht dat de landbouw de komende 10 jaar een complete omwenteling qua automatisering doormaakt. “Een marktprognose van Global Market Insights wijst uit dat de autonome landbouwsector rond 2027 goed is voor ruim 95 miljard dollar. Duitse trekkerfabrikanten hebben in 2021 al 32.000 autonome trekkers geproduceerd. Naar verwachting zijn dat er 45.000 in 2028.”

Eerder dit jaar meldde John Deere dat het binnen afzienbare tijd een kit voor autonoom rijden wil leveren op elke grote trekker. Deze autonome John Deere kan zelfstandig functies uitvoeren, zonder chauffeur. De autonome trekkers zijn wel afhankelijk van operators die de machines toestemming geven tot het perceel. Dat hangt weer af van de weersomstandigheden en de bodemkwaliteit.

Efficiënter bodem bewerken met AI

FieldPRO ontwikkelde een AI-apparaat dat de weersomstandigheden en de bodemkwaliteit begrijpt. Een combinatie van hardware, software en tools berekent het meest optimale tijdstip om aan de slag te gaan op de akkers. Dat zorgt volgens FieldPRO voor kostenbesparing en voorkomt dat je werk uitvoert onder ongeschikte omstandigheden.

Met 14 klimaat- en grondsensoren bewaakt het apparaat de weers- en plantomstandigheden in combinatie met het water- en nutriëntenniveau in de bodem. Daardoor krijg je meer inzicht in de productiviteit en de ontwikkeling van je gewassen. Dit alles gebeurt dus autonoom, zonder menselijke tussenkomst wat betreft gegevensverzameling of onderhoud. Het weersvoorspellingsalgoritme geeft een weersvoorspelling vanaf het punt waar het apparaat zich op de boerderij bevindt.

Opdracht rechtstreeks naar autonome voertuig

Mariana Vianna, medeoprichter van FieldPRO, vertelt dat het algoritme gegevens verzamelt van voertuigen die een grondbewerking uitvoeren. Vervolgens worden deze gegevens geïnterpreteerd en geïntegreerd in FieldPRO’s meteorologische software. Vianna: “Het idee is om het gedrag van de machines te begrijpen, zoals: het slippen van de trekker, de wind, de temperatuur, de luchtvochtigheid tijdens het spuiten en zaaidruk. De AI gebruikt al deze gegevens in combinatie met de microklimaatgegevens om een unieke voetafdruk van het gebied te maken.”

De software stuurt rechtstreeks opdrachten naar de autonome voertuigen, zodat deze op het juiste moment het veld oprijden om te zaaien, te oogsten of andere taken uit te voeren. “Het is de bedoeling een constante feedbacklus te creëren tussen machines en software”, aldus Vianna.

Vanaf 2023 verkrijgbaar in Zuid-Amerika

Het FieldPRO-systeem is compatibel met John Deere-trekkers en begin 2023 verkrijgbaar in Zuid-Amerika. Prijzen zijn nog niet bekend.

Auteur: Hugo Claver

Lees ook: Autonome elektrische John Deere in 2026 op Australische markt

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Case IH kondigt eerste spuitdrones aan

Case IH lanceert binnenkort zijn eerste spuitdrones in twee modellen: 30 en 70 liter. De fabrikant wil de Vtol eerst via...
Afbeelding artikel

Hoe worden veld- en oogstrobots aangedreven?

Het is nog steeds vanzelfsprekend dat trekkers een dieseltank hebben. Maar hoe worden veld- en oogstrobots aangedreven?
Afbeelding artikel

Agrishow 2024: megadrone, veldrobots en autonome vrachtwagen

Op Agrishow 2024 zag TREKKER een megadrone, veldrobots die een Braziliaanse boerderij bemannen en multifunctionele autonome vrachtauto.
Beheer
WP Admin