Terug naar nieuwsoverzicht

John Deere: kit voor autonoom rijden op elke grote trekker

Igino Cafiero, CEO en oprichter van Bear Flag Robotics, spreekt tijdens het Leaps Unlocked-evenement op 26 mei. "Autonomie zal in de toekomst ook betrekking hebben op hoogwaardige gewassen als boom- en wijngaarden, en zelfs op maaidorsers en oogstmachines." - Foto: still uit video Leaps Unlocked

Tijdens het Leaps Unlocked-evenement op 26 mei meldde fabrikant John Deere dat het bedrijf ernaar streeft een kit voor autonoom rijden te leveren op elke grote trekker.

John Deere organiseerde het Leaps Unlocked-evenement voor investeerders en klanten (zie de video onderaan dit artikel). De leiding van het bedrijf sprak daar over hoe John Deere ernaar streeft een wereldwijd toonaangevend bedrijf op het gebied van robotica en kunstmatige intelligentie te worden. Nieuwe autonome oplossingen worden snel ontwikkeld.

Autonomie in de landbouw

Willy Pell, vice-president autonomie bij John Deere, zegt dat autonomie in de landbouwmachines veel gemakkelijker te bereiken is dan in auto’s. “Er zijn veel minder variabelen. Onze machines zien vooral lucht, bomen, vuil en af en toe een stuk landbouwuitrusting. Een trekker beweegt ook langzamer dan een auto, dus dat legt veel minder druk op de verwerkingssnelheid. Bovendien kunnen onze machines op elk moment stoppen, er is geen risico om van achteren aangereden te worden.”

Onlangs heeft John Deere de Amerikaanse start-up Light overgenomen, een in Californië gevestigd bedrijf dat dieptedetectie en cameraperceptie ontwikkelt voor autonome voertuigen. John Deere gaat het Light-platform, Clarity, integreren in zijn autonome trekkers. “Het doel is uiteindelijk dat alle grote trekkers die verscheept worden, met die autonomiekit aan boord komen”, zegt Pell.

Eigen autonome technologie ontwikkelen

Volgens Jahmy Hindman, chief technology officer bij John Deere, ontwikkelt het bedrijf liever zijn eigen autonome technologie dan dat het samenwerkingsverbanden aangaat. “Onze strategie is al 30 jaar om technologie verticaal te integreren voor onze klanten.” Volgens Hindman vragen klanten vaak om maatwerk.

John Deere nam Bear Flag Robotics in 2021 over voor 250 miljoen dollar. Met behulp van de technologie van Bear Flag Robotics heeft John Deere de autonome technologie op de boerderij versneld. Laatste voorbeeld is de autonome John Deere 8R-trekker.

De technologie die John Deere gebruikt om de 8R aan te drijven, gaat zijn weg vinden naar het hele machinepark van John Deere, aldus Igino Cafiero, CEO en oprichter van Bear Flag Robotics. “We zijn begonnen met de 8R en grondbewerking. Maar autonomie zal in de toekomst ook betrekking hebben op hoogwaardige gewassen als boom- en wijngaarden, en zelfs maaidorsers en oogstmachines.”

Volledig autonoom mais en soja produceren in 2030

Cafiero zegt dat Deere bezig is met een volledig autonoom maïs- en sojaproductiesysteem. Rond 2030 zal het systeem praktijkrijp zijn. “Dat betekent dat de grondbewerking in het voorjaar, het planten, het spuiten, de oogst en de grondbewerking in het najaar allemaal autonoom gebeuren. Om die invoering te versnellen, zijn we van plan de vereiste autonome sensoren op te nemen in de basisconfiguratie van de 8R-trekker.”

Auteur: Hugo Claver

Gerelateerde tags: ,

Je las zojuist één van je gratis Premium artikelen

Onbeperkt lezen op trekkeronline.nl?
WORD ABONNEE

En lees meteen verder

Al abonnee? Log dan hier in.

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Overnames en investeringen in jonge markt voor autonome veldrobots

De eerste tekenen van overnames en investeringen zijn zichtbaar op de nog jonge markt van autonome veldrobots.
Afbeelding artikel

Lemken neemt aandeel in softwarebedrijf Track32

Lemken en Track32 werkten al eerder samen bij de ontwikkeling van software voor de cameragestuurde IC Weeder AI-schoffels.
Afbeelding artikel

Gaëtan Severac (Gofar): ‘Boeren tonen gerichte interesse in veldrobots’

Gaëtan Severac, voorzitter van Global Organisation For Agricultural Robotics (Gofar), merkt op dat boeren voor het eerst gericht naar veldrobots vragen.
Beheer
WP Admin